YAĞIZ BARUT / İZ GAZETE – Çiğli Belediyesi’nin, Küçük Çiğli Pazar Yeri’ndeki tezgâhları pazarcı esnafına tahsis ederken kura işleminde usulsüzlük yaptığı, ayrıca belediyenin zabıta görevlilerinin tahsis işlemi yapılan esnaflardan Çiğli Belediyespor’a ‘bağış’ adı altında zorla para topladığı iddia edildi.

İddianın sahibi Çiğli Pazarcıları Dayanışma Derneği Başkanı Atilla Önder, İzmir 2. İdare Mahkemesi’nde kura işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle dava açtıklarını belirtti.

Çiğli Belediye Başkanlığı davaya ilişkin savunmasında, pazar yerinde yer tahsislerinin usule uygun yapıldığını ve gerekli tüm duyuruların ilan edildiğini söylese de mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Belediyenin bu karara yaptığı itiraz da reddedildi.

Mahkeme yönetmeliğe aykırı buldu

Mahkeme kararında; Pazar Yerleri Hakkındaki Yönetmelik hatırlatılarak yer tahsisine yönelik kuraya katılma hakkı kazananların listesinin ve bu listeye itirazın süresi ile şeklinin belediye ilan panosu ve resmi internet sayfasında yayımlanmadığı belirtildi. Mahkeme, ilgili kişilere kura çekimine itiraz hakkı tanınmaması ve kura çekiminin hukuka ve yönetmeliğe aykırı olması nedeniyle yürütmeyi durdurma verdi.

bdf02281-c07a-4b57-afd5-051cc9fa28b7 (1)

Bağış adı altında para istendi

Çiğli Pazarcıları Dayanışma Derneği Başkanı Atilla Önder, İz Gazete’ye yaptığı açıklamalarda belediyedeki ahbap çavuş ilişkisine ve bürokratların kapalı kapılar ardındaki hukuksuz ilişkilerine dikkat çekerken Çiğli Belediye Başkan Yardımcısı Deniz Çıtak ile Zabıta Müdürlüğü’nün bazı personellerinin bu ilişkiler ağının odağında olduğunu ifade etti.

Atilla Önder’in iddiasına göre; 3 m2’lik pazar tezgahı için sebze satan esnaftan 30 bin TL, şarküteri ürünleri satan esnaftan 40 bin TL, balıkçı esnafından 45 bin TL Çiğli Belediyespor’a bağış olarak toplandı.

Yaklaşık 8 milyon lira toplandı

Pazar tezgâhı için başvuranlardan istenilecek ücretin yönetmelikle belirlendiğini ve bağış adı altında ücret talep edilmesinin kesinlikle kanuna aykırı olduğunu belirten Atilla Önder, konuyla ilgili Çiğli Belediyesi’ni defalarca uyardıklarını ancak söz konusu işlemden vazgeçilmediğini, dolayısıyla dava yoluna gitmekten başka çarelerinin kalmadığını ifade etti. Önder, bağış adı altında yaklaşık 8 milyon lira toplandığını düşündüklerini de kaydetti.

Belediyenin niyeti belli!

Atilla Önder, “Pazarcı esnafı arkadaşlarımız derneğimize başvurarak bağış adı altında para istendiğini ve baskı oluşturulduğunu açıkladı. 30 bin-45 bin TL arasında değişen bağışları karşılayamayan esnaf ise başvurusunu bile yapamadı. Kura çekimine gelmesi için yalnız belli bir kesimin aranması ve kuraya katılım listesinin ilan edilmemesi belediyenin niyetini ortaya koymaktadır. Bağış, kişinin rızasıyla yapılması gerekirken pazar tezgâhı şartına bağlanması da niyeti açıklamaktadır. Biz belediyemizi defalarca uyardık ama bizi muhatap almak istemediler. Burada görülüyor ki zimmet, irtikap ve görevi kötüye kullanma suçları vardır. Biz bu adaletsizliğin bir an önce sonlandırılmasını istiyoruz.” diye konuştu.

Kurayı esnaftan kaçırdılar!

Atilla Önder, kura işlemindeki usulsüzlüğü ise şöyle anlattı: “Çiğli Belediyesi, kendine göre bir kısım pazarcı esnafını telefonla arayarak kura çekimini haber veriyor ancak başvurucuların büyük kısmı aranmıyor. Ayrıca belediye hiçbir şekilde kura işlemine katılma hakkı kazananların listesini yayınlamıyor. Öyle ki kuraya katılmaya hak kazananların bile çoğu kuradan habersiz kalıyor. Biz ise kura gününü şans eseri öğreniyoruz ve pazarcı esnafı arkadaşlarımız da Zabıta Memurluğuna giderek kendilerinin bilgilendirilmediğini söylüyor ve kuraya katılacakların listesini istiyor. Ancak Zabıta zorla pazarcıları dışarı çıkarıyor. Kura günü belediye önünde de ciddi eylemler gerçekleşti ancak bizim sağduyulu ve sakinleştirici tutumumunuz nedeniyle olaylar büyümeden önlendi. Özetle, Çiğli Belediyesi açık yapması gereken kurayı esnaftan kaçırarak suç işledi. Bizim bundan sonraki en büyük mücadelemiz; bu işlemleri iptal ettirmektir. Ayrıca bağış yapanlara paralarının teslim edilmesini, suç işleyenlerin cezalandırılmasını sağlayarak pazar yerlerinde adaletin işlemesini de istiyoruz.”

Tezgâhlar tanıdıklara verildi

Önder’in iddialarındaki usulsüzlüklerin tek boyutu ‘bağış’ istenmesi de değildi! Önder, pazar yerindeki onlarca tezgâhın pazarcı esnafına değil, belediye bürokratlarına yakın olan farklı mesleklerdeki kişilere verildiğini de iddia etti. Kanuna göre belediyeden tezgâh kiralayan ya da tahsis alan kişilerin, bu tezgâhları bizzat kendilerinin kullanması gerekirken el altından dağıtılan tezgâhlar, fahiş fiyatlarla pazarcı esnafına gizlice yeniden kiralandı ya da satıldı. Atilla Önder, bu isimlerin kendilerinden gizlendiğini çünkü belediye bürokratlarına ve meclis üyelerine yakın lokantacı, şoför, çaycı gibi meslekleri olan kişilere pazar tezgâhlarının dağıtıldığını ve bunlar üzerinden haksız kazançlar elde edildiğini savundu.

Öte yandan Atilla Önder, yönetmelikte bulunmamasına rağmen tezgâh için başvuranlara Çiğli Belediyesi sınırlarında ikamet etmesinin şartının getirilerek diğer ilçelerde yaşayan pazarcı esnafının kuraya katılımını engellediğini de açıkladı.

bb9b43dc-c64a-489a-9161-886b5c895c63

Deniz Çıtak usulsüzlük iddiasını reddetti

Çiğli Belediye Başkan Yardımcısı Deniz Çıtak ise kuradaki usulsüzlüklerle ilgili iddiaları reddederken bağış iddiasıyla ilgili bir değerlendirmede bulunmadı. Deniz Çıtak gazetemize şu açıklamayı gönderdi: “Küçük Çiğli’de pazar yeri açılacağına karar verildikten sonra Çiğli’deki diğer bütün pazar yerlerine pazarı açacağımıza dair broşürler astık. Ayrıca belediye hesaplarından, başvurular için paylaşımlar yaptık. Bütün başvuruları kabul ettik. Bu işin ticaret değil de gerçekten pazarcı esnafına ulaşması için Çiğli’de esnaflık yapan pazarcıların tek tek sorgusunu yaptık. Daha önce ilan ettiğimiz evrakları tamamlayan esnafların evraklarını teslim aldık. Pazar yeri sayısı başvuru sayısının altında olduğu için hem yer numarası hem de hak kazananları belirlemek için kura çekimi düzenlemeye karar verdik. Noterden gün aldık, Esnaf Odası’ndan temsilci, Pazarcılar Odası’ndan temsilci ve zabıtanın gözetimi ve aynı zamanda kuraya giren bütün esnafların gözetiminde yer ve numara kurasını çektik.

Tamamen şeffaf olan bu çekimden sonra Çiğli Pazarcıları Dayanışma Derneği Başkanı daha önce derneğine istediği 50 tezgâhı ona vermemi söyledi. Ben de kabul etmedim. Sonra para teklif etti onu da kabul etmeyince dava sürecini başlattılar.”

Editör: Duygu Kaya