Kültürpark Platformu, 93’üncü kez kapılarını açmaya hazırlanan İzmir Enternasyonel Fuarı’na (İEF) ilişkin yazılı bir açıklama yaparak, fuarın Gaziemir'de bulunan Fuar İzmir alanında gerçekleştirilmesini istedi. 

Yapılan açıklamada ayrıca, "Kültürparka zarar vermeyin. Sözde Enternasyonal ve sözde fuar süresince o vahayı insan seline boğarak, doğal, tarihi ve kültürel yapısını tahrip etmeyin" ifadeleri kullanıldı. 

Kente hareket getirdi

Yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde:

Kültürpark 1930'lu yıllarda İzmir Belediye Başkanı Behçet Uz öncülüğünde her yaştan insanın kendisini ifade edeceği bir halk okulu, sosyalleşme ve bilgilenme alanı olarak kurulmuştu. Günümüze kadar gelinen sürede Kültürpark tarihi, sosyal, kültürel, doğal, ekolojik yapısıyla 2. derece tarihi ve doğal sit alanı olarak tescillenmiş, kente hareket, devinim getiren bir mekân konumuna dönüşmüştür.

Kültürpark İzmir'in merkezindeki 420 dönüm alanı ile kentin kalabalık ve gürültüsünden uzaklaşıp her yaştan insanın rahat nefes alabileceği bir kent parkıdır. Kültürpark doğa ve yaşamın iç içe olabileceği bir vahadır.

Kültürpark'ın doğal yapısı zarar görecek

Neredeyse bir asra yaklaşan tarihi ve doğal yapısıyla kentin bellek mekânıdır. Gaziemir'de kurulan "Fuar
İzmir" alanı ile Kültürpark'ın fuarcılık işlevi sona ermiş olmasına rağmen, "93. İzmir Enternasyonal Fuarı" adı altında sermaye yine gözünü Kültürpark’a dikmiş, çeşitli sponsorların öncülüğünde Kültürpark'ı bir rant alanına dönüştürmenin iştahıyla hareket eder konumuna gelmiştir. Yine fuar süresince on binlerce insan kalabalığıyla Kültürpark'ın yaşlı ve yorgun yapısı yıpranacak, tarihi ve doğal yapısı zarar görecektir.

Kültürpark'ın kullanımına yönelik bilim insanları tarafından "Kültürpark'ın Taşıma Kapasitesinin Değerlendirilmesi" çalışması hazırlanmış, Kültürpark'ın anlık insan kapasitesinin yaklaşık 5.600 ziyaretçi olabileceği, etkinliklerin bu doğrulukta planlanıp gerçekleştirilmesi gerektiği” ifade edilmiştir.

Bir kez daha sesleniyoruz

Gaziemir'deki "Fuar İzmir'i", kentlinin kullanımına ve gündemine sokamayıp, sponsorlarla işbirliği içinde Kültürpark'a gözünü diken yöneticilere bir kez daha sesleniyoruz;

- Kültürparka zarar vermeyin. Sözde Enternasyonal ve sözde fuar süresince o vahayı insan seline boğarak, doğal, tarihi ve kültürel yapısını tahrip etmeyin.

- Bu kent suçunu yine, yeniden siz de işlemeyin. Bizler, Kültürpark'ın sadece yeşil alan olarak kalmasını değil, yılın 365 günü her yaştan insanın etkinlik yapacağı, , bir araya geleceği, çoğalacağı, toplanma mekânı olmasını, kültürel, sanatsal, eğitsel, sportif vb. etkinliklerde bulunabileceği bir alan olmasını istiyoruz.

- Kültürpark'ın yılda 10 - 15 gün değil, Basmane'de doldurulan çukurun da dâhil olduğu kamusal mekânda her gün çeşitli sportif, sanatsal, kültürel faaliyetlerin yapılacağı etkinlik alanları; eğitim merkezlerinin yer almasını, bir araya gelerek, örgütlenme ve kendini ifade etme olanağını yakalayacağı bir park olmasını istiyoruz.

- Kültürpark'ın sembollerinden olan, adeta çürümeye terk edilmiş "Paraşüt Kulesinin" aslına uygun olarak restore edilmesini, yeniden canlandırılmasını istiyoruz.

- Ada ve Göl Gazinolarının kaçak bir şekilde yanlış belediye birimlerinin yönetimlerine ihale edilmesini, kuruluş amacı dışımda işlevlendirilmemesini, aslına uygun olarak Ada’nın aile çay bahçesi Göl Gazinosunun da gençler için müzik yapılacak, dans edilecek bir mekâna dönüştürülmesini bekliyoruz. Kültürpark'ta sözde “üretici” pazarına hemen son verilmesini istiyoruz.

- Kültürpark'ı sürekli şantiye alanı haline çeviren inşaat çalışmalarının bir an önce aslına uygun olarak bitirilmesini, her şeyin şeffaf olmasını, Parkın tüm unsurlarıyla bir an önce kentlinin kullanımına açılmasını istiyoruz.

- Kültürpark'ın sadece biz insanların kullanımına değil; kedi, kuş, sincap, yarasa, kelebek, 7 bini aşkın bitki vb. her türlü canlısıyla kullanımının bir bütün olduğunun unutulmamasını istiyoruz.

- Kültürpark içinde Enternasyonal Fuar süresince kurulan stantlar, özensizce yapılan inşaatlar, yoğun elektrik ve araç trafiğinin yarattığı kirlilik ve gürültünün Kültürpark'ın ekolojik dengesini bozduğunun unutulmamasını istiyoruz.

- Sözde Enternasyonal Fuar Hazırlığı süresinde iş makineleri, inşaat malzemeleri, araç trafiği, yiyecek- içecek stantlarının oluşturduğu abartılı etkinliklerin Kültürpark'ın zaten yıpranmış olan yapısına zarar verdiğini, parktaki tüm canlıların yaşamlarını olumsuz etkilediğinin unutulmamasını istiyoruz.

Hiçbir fuara yer verilmesin 

Biz KÜLTÜRPARK PLATFORMU olarak;

1. Kültürpark'ın tarihi, kültürel, doğal, ekolojik yapısına zarar verecek her türlü ticari etkinlik barındıran faaliyetlere son verilmesini, adı ne olursa olsun Kültürpark'ta hiçbir fuara yer verilmemesini istiyoruz.

2. Tüm fuarcılık etkinlikleri Fuar İzmir’de gerçekleşsin istiyoruz.

3. Kültürpark ile ilgili her türlü plan ve kararda kentteki ilgili aktörleri kapsayacak şekilde şeffaf ve özerk bir yapılanmanın olmasını istiyoruz.

4. Koruma Amaçlı İmar Planı (KAİP) geri çekilsin istiyoruz.

5. Kültürpark’ın dokusuna zarar veren her türlü araç giriş çıkışına izin verilmemesini istiyoruz.

6. Kültürpark’ın farklı alanlarını işgal eden, parkla uyumlu olmayan tüm resmi kurumların, parktan taşınmasını istiyoruz.

7. Bilim insanlarının raporlarında yer alan parkın taşıma kapasitesinde belirtilen kriterlerin göz önünde tutularak değerlendirilmesini istiyoruz.

8. Günümüzde doldurulmuş olan yılların Basmane Çukuru’nun sermayenin rant alanı değil, Kültürpark’ın bir parçası olduğu, tüm plan ve programların bu doğrultuda yapılmasını istiyoruz.

9. Kültürpark’ın simgelerinde olan Paraşüt Kulesi, Ada ve Göl Gazinoları, Gül Bahçesi ve Göl’ün bir an önce aslına uygun olarak kullanımımıza açılmasını istiyoruz.10. Kültürpark içinde yer alan her türlü  beton, asfalt, kilit taşlarının en aza indirilerek yeşil alan olarak düzenlenmesini istiyoruz.

11. Bugünkü sorunlarının çözümü, geleceğin planlanması,yönetilmesi ve yeni nesillere ulaştırılması için demokratik bir KÜLTÜRPARK Meclisi’ni de içerecek şekilde katılımcı ve çoğulcu bir yönetim modelini benimsemiş ve uygulayacak, koruyarak yaşatacak bir Belediye Yönetimi istiyoruz.

Muhabir: Eylül Sansür