Semra İğtaç- Kuşadası Yılancıburnu Koyu’nda erişkin bir erkek Caretta caretta türü deniz kaplumbağasının ölümü üzerine yapılan incelemelerde, üzerinde herhangi bir darbe ya da yara izi bulunmadı. Kaplumbağanın Kuşadası Körfezi’nde bulunan trol veya gırgır teknelerinin ağlarına hedef dışı av olarak yakalandığı ve su yüzeyine çıkamadığı için boğulduğu düşünülüyor.

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) tarafından teslim alınan kaplumbağadan alınan doku ve keratin örnekleri, Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Oğuz Türkozan’a DNA çalışmaları için gönderildi.

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, bölgede ölen deniz kaplumbağalarının genellikle dişi olduğunu, erkek bireylere nadir rastlandığını belirtti. Sürücü, deniz kaplumbağalarının eşeysel olgunluğa ulaşmasının 25-30 yıl sürdüğünü ve çiftleşme döneminde erkeklerin birden fazla dişiyle çiftleşerek genetik çeşitliliği artırdığını ifade etti. Erkek bireylerin popülasyonun devamı için kritik rol oynadığını vurgulayan Sürücü, bu kaybın deniz ekosistemi açısından büyük bir eksiklik olduğunu söyledi.

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ