İzmir'de yüzde 80 zihinsel engeli bulunan ve okula gidemeyen Mete Tuna Tuncay, 40 yaşında kütüphaneye gitmeye başlarken, bir yıl içinde tam 95 kitap okudu. Emekli hemşire anne Feride Atıcıoğlu, oğlunun engelinin yüzde 50’ye kadar düştüğüne dikkat çekerek “Daha duyarlı, becerikli ve bilgili oldu. İnsanlarla ilişkileri kuvvetlendi.” dedi.
Gaziantep’te görev yaptığı dönemde oğlu Mete Tuna Tuncay'ı dünyaya getiren emekli hemşire Feride Atıcıoğlu, doğum sırasında yaşanan komplikasyonlar nedeniyle oğlunun oksijensiz kaldığını ve doktorların müdahalesiyle hayata tutunduğunu belirtti.
Tuncay’ın doğumdan sonra uzun süre hareket etmediğini ve ağlamadığını aktaran Atıcıoğlu, oğlunun 6 yaşındayken Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yapılan tetkikler sonucu yüzde 80 zihinsel engelli olduğunun tespit edildiğini söyledi.
Fedakar anne, evladının eğitimi için yıllardır çabalıyor
Çocuğunun tedavisi nedeniyle önce Balıkesir’in Ayvalık ilçesine ardından İzmir’e tayin olduğunu belirten Atıcıoğlu, sağlık sorunları nedeniyle okula gidemeyen oğlunun eğitimiyle birebir ilgilendiğini ve onun öğretmeni olduğunu kaydetti.
Tuncay’ı özel bir eğitim merkezine kaydettirerek okuma becerisini geliştirmesini sağlayan Atıcıoğlu, evde de gazete ve kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için pratikler yaptıklarını dile getirdi.
40 yaşında tanıştığı kütüphane, yaşamını şekillendirdi
2023 yılında Karşıyaka Hoca Mithat İlçe Halk Kütüphanesi’ne kayıt yaptıran Mete Tuna Tuncay, annesinin desteğiyle kütüphaneye gitmeye başladı. Özellikle resimli çocuk kitaplarına ilgi duyan Tuncay, bir yıl içinde tam 95 kitap okudu.
Annesi Feride Atıcıoğlu, oğlunun en büyük uğraşının kitaplar olduğunu ve kütüphanenin hayatlarında önemli bir yer edindiğini vurguladı. Evde ve kütüphanede birlikte okuma yaptıklarını aktaran Atıcıoğlu, çocuğunun öğrenme becerilerinin bu sayede büyük ölçüde arttığını ifade etti.
“Kütüphane onun evi gibi oldu”
Atıcıoğlu, düzenli kitap okumanın Tuncay’ın zihinsel gelişimine katkı sağladığını belirterek şunları söyledi:
“Oğlum bilinçlendi, okumanın değerini öğrendi. Önce engeli yüzde 80’di, sonra 70, 60 derken şimdi yüzde 50’ye düştü. Daha duyarlı, becerikli ve bilgili oldu. İnsanlarla ilişkileri kuvvetlendi. Kütüphane onun hayatı oldu.”
Tuncay’ın kütüphane personeliyle kurduğu bağın da çok güçlü olduğunu dile getiren Atıcıoğlu, oğlunun buradaki sıcak ortam sayesinde sosyal anlamda da gelişim gösterdiğini söyledi.
“Mete’nin heyecanı bizi de etkiliyor”
Mete Tuna Tuncay da kütüphanede vakit geçirmekten büyük keyif aldığını belirterek, “Kütüphaneye geliyorum, kitap okuyorum. Arkadaşları çağırıyorum. Çalışanlarla kahve içiyoruz, sohbet ediyoruz. Vakit güzel geçiyor.” dedi.
Karşıyaka Hoca Mithat İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü Asuman Nesibe Özdil ise Mete’yi kütüphanede ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, onun kitaplara olan ilgisinin tüm personeli motive ettiğini söyledi.