İzmir Lokantacılar Odası’nın düzenlediği basın açıklamasında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği Kent Lokantaları projesi ve sosyal hizmetler çalışmaları hakkında İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Odası Başkanı Doğan Kılıç ve oda yöneticileri öneri ve görüşlerini sundu. Basın açıklamasını gerçekleştiren Kılıç Kent lokantalarının fiyat tarifeleri hakkında, “Bir kentte bir gevreğin peynirin çayın 50 lira olduğu yerde bir lokantanın 50 liraya yemek verme şansı yok” dedi.

“Kemeraltı’nda olmamalıydı”

Kent lokantalarının halka açık değil ihtiyaç sahiplerine yönelik olmasını vurgulayan Kılıç, “Balıkçıların içinde kent lokantası açtılar. Açılacak yer hedefine ulaşması lazım. Kent lokantasını projesini destekliyoruz. Biz büyükşehir belediyesinin yapmış olduğu projeye karşı değiliz. Kent lokantasının açılmasına karşı değiliz fakat açıldığı yere karşıyız. Burası Kemeraltı olmamalıydı. Proje hayata geçirilmeden önce bize sorulmalıydı. İhtiyaç sahiplerine tabii ki verilebilir ancak esnaf gidip oradan yemesin. Öğrenci kimliği olan öğrenciye kartıyla geldiğinde verilsin. Emekli kartını gösteren yaşlılarımıza verilsin. Engelli vatandaşlarımıza verilsin. Hakikatten garibana verilsin. Çarşının esnafına yemek verme. Şehrimize turist olarak gelen turiste verme. Ümmimi halka açık bir lokanta olursa esnafımız çok zarar görür” şeklinde konuştu.

“Biz her türlü desteğe varız”

İhtiyaç sahiplerine bir kart uygulamasıyla indirim yapabileceklerini söyleyen Kılıç, “İhtiyaç sahibi vatandaşlara İzmir Kart verilmeli. İzmir karta belediye tarafından bir miktar yüklenmeli ve bu kartla ihtiyaç sahipleri esnaflara gelmeli. Biz de bu karta sahip kişilere yemeğin fiyatı üzerinden yüzde 25 indirim yaparız. Biz her türlü desteğe varız ancak belediye esnaflık işine girmesin. Esnaf olarak zaten zor durumdayız. KDV oranlarını ödeyemiyoruz sonra vergi daireleri üstümüze çöküyor.  Biz devletten destek beklerken karşımıza böyle şeylerle çıkıyorlar” dedi.

“Esnafın en büyük desteği kredileriydi”

Faturalara yansıyan zamların esnafları zor durumda bıraktığını belirten Kılıç, “32 bin lira doğal gaz faturası geliyor. Başkanımızdan su indirimi bekliyoruz. Bir dönem hamam su tarifesi vardı yüzde 50 indirimliydi ve bu uygulama kalktı. Biz indirim bekliyoruz ancak yüzde 31 suya yine zam gelmiş. Esnafa su faturalarında indirim olmalı. Bizim işimiz hijyenle. Elektrik faturası da çok yüksek geliyor. Bizim bu maaliyetlerin altından çıkmamız çok zor. Esnafın en büyük desteği kredileriydi. Esnaf kefalet kooperatifleri bize kredi verirken, faizler düşüktü. Gelirleri düşen esnafın kredi faizleri de yükseldi” diye konuştu.

“Ne olacak bizim halimiz?”

İzBB Başkanı Cemil Tugay’a seslenerek Kent lokantalarının haksız rekabet oluşturduğunu belirten Kılıç, “Başkanımıza çağrımız şudur, basın yoluyla birbirimize haber göndermeyelim biz randevu istedik ancak görüşemiyoruz. 5 tane bizim bu sektörden odamız var. Biz odalar olarak ses çıkarırsak birlikte mücadele edebiliriz. Biz belediye başkanımızdan randevu alıp konuşursak kendi aramızda çözebiliriz. Burada haksız rekabet söz konusu, Kemeraltı esnafı ‘ne olacak bizim halimiz’ diyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ