İstanbul Planlama Ajansı (İPA)  "Londra'da yaşayan bir asgari ücretli ile İstanbul'da yaşayan asgari ücretli arasındaki fark ne?" sorusuna yanıt aradı. Bu konu hakkında yaptıkları araştırmayı sosyal medya hesabından paylaşan İPA Başkanı Dr. Buğra Gökce, İstanbul ve Londra’da marketlerden 20 temel ürünü satın aldıklarında ödedikleri parayı analiz etti.  Gökce, araştırma sonucu, Londra'da 2 bin 972 lira, İstanbul'da ise 3 bin 297 lira harcandığını ifade etti.

Asgari ücret karşılaştırması

Asgari ücretlinin alım gücünü de veriler ile ortaya koymak için araştırma yaptıklarını kaydeden Gökce, "Londra'da yaşayan bir asgari ücretli ile İstanbul'da yaşayan asgari ücretli arasındaki fark ne?" sorusunun yanıtı hakkında ise şu ifadelere yer verdi: 

"Londra'da yaşayan bir asgari ücreti bu 20 ürünü maaşının sadece yüzde 3'ü ile alırken, İstanbul'da yaşayan bir asgari ücretli aynı ürünler için maaşının yüzde 19'unu harcamak zorunda.
Londra'da yaşayan bir asgari ücretli maaşıyla 296 kilo kıyma alırken İstanbul'da yaşayan bir asgari ücretli maaşıyla sadece 40 kilo kıyma alabiliyor.

Londra'da yaşayan bir asgari ücretli maaşıyla 994 kilo tavuk kanat, 1070 yumurta, 3093 litre süt, 2896 paket makarna alırken, İstanbul'da yaşayan bir asgari ücretli sadece 57 kilo tavuk kanat, 425 litre süt, 871 paket makarna alabiliyor.

Türkiye'de çok ciddi bir gıda sorunu var. Bu sorun yalnızca yüksek enflasyondan kaynaklanmıyor. Üretim de yeterli değil. Yıllarca uygulanan tarım ve hayvancılık politikalarının ağır bedelini halkımız ödüyor."

Kaynak: HABER MERKEZİ