İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, sosyal medya hesabından şu ifadeleri kullanarak projelerini paylaştı: “5 yıllık görev süremizde İzmir tarihinin en büyük yatırımlarına imza attık, Türkiye’de ilkleri gerçekleştirdik. Ne söz verdiysek arkasındayız. Çünkü güzel İzmir her zaman en iyisine, en güzeline layık.”

 İşte Tunç Soyer'in 100 projesi:

1 - Depremsellik Araştırma ve Bina Deprem Dayanıklığı Taraması

Depreme dirençli bir kent için çalışıyoruz. Göreve gelir gelmez Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığımızı kurduk. Depremsellik, Tsunami Araştırması ile İzmir’in tamamında Mikrobölgeleme Etüt çalışmalarımızı başlattık. İnşaat Mühendisleri Odası ile mevcut yapıların deprem dirençliliğini inceleyerek her binaya kimlik belgesi veriyoruz.

  • Bayraklı’da 33 bin binayı inceledik ve bina kimlik belgelerini oluşturduk.
  • Bornova’da 62 bin binanın incelemesini tamamladık.
  • Yakında Konak ilçesi ve tüm İzmir’e bu çalışmayı yayacağız.

2 - Narlıdere Metrosu

Türkiye’de kendi metro hattını inşa eden tek belediye İzmir Büyükşehir Belediyesi.

Bu gururla, Narlıdere Metrosu’nu 285 milyon Euro’luk dev bir bütçeyle tamamlanma aşamasına getirdik.

Evka-3'ten başlayıp Fahrettin Altay'da son bulan mevcut hattın devamı olarak planladığımız hat üzerinde sırasıyla; Balçova, Çağdaş, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Narlıdere, Şehitlik ve Kaymakamlık istasyonları yer alacak. Metro hattımızda günlük 70 bin vatandaşımız seyahat edecek. 

Şubat ayında hizmete açacağımız Narlıdere Metrosu ile İzmir’in kuzeyindeki ve güneyindeki ilçeler arasında toplam 27 kilometrelik kesintisiz bir raylı ulaşım sağlıyoruz.

  • 285 milyon Euro yatırım
  • Kuzey ve güneyi birbirine bağlayacak 27 km’lik hat

3 - Çiğli Tramvayı

183 milyon Euro yatırımla hayata geçirdiğimiz Çiğli Tramvayı’nın inşaatı kapsamında 750 metrelik viyadük, 6 trafo binası, 14 durak ve 11 kilometrelik hat yapımını tamamladık.

Doğa dostu, ekonomik ve konforlu kent ulaşımına yeni bir soluk kazandırmak için hayata geçirdiğimiz Çiğli Tramvayı projemizin deneme seferlerini 3 Şubat’ta, yolculu seferlerini ise 15 Şubat’ta başlatıyoruz. 

  • 183 milyon euro yatırım
  • 14 durak

4 - Buca Metrosu

İzmir’i demirağlarla öreceğimize söz verdik.

Merkezi hükümetin tek bir kuruş desteği olmadan İzmir’e devrim niteliğinde bir raylı sistem yatırımı yaptık ve Buca Metrosu’nun inşaatına başladık. Yüksek kredi notumuz sayesinde Buca Metrosu için 4 yıl geri ödemesiz, 12 yıl vadeli 490 milyon Euro’luk yatırım finansmanı sağladık.

Metromuz, İzmir’de trafiğin en yoğun olduğu bölgede, en kalabalık ilçemiz Buca’da yaşayan vatandaşlarımıza derin bir nefes aldıracak. İzmir’de öğrencinin, esnafın, işçinin yüzü gülecek. Genciyle yaşlısıyla İzmir, huzurla ve güvenle seyahat edecek.

Günde 400 bin vatandaşımızı taşıyacak Buca Metrosu, yıllık 45 milyon Euro cirosuyla kredisini kendisi ödeyecek. İzmir tarihinin en büyük yatırımını kimsenin cebinden 1 kuruş çıkmadan tamamlıyoruz.

  • Üçyol - Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampusu - Çamlıkule arasında 13,5 kilometrelik hat
  • Buca’nın en uzak mahallesi Çamlıkule ile İzmir Körfezi arasındaki ulaşım süresi 15 dakika

5 - 651 Otobüs Alımı


Otobüs alımında rekor kırdık.

İzmir’de ulaşımı rahatlatmak ve daha konforlu bir hâle getirmek için 2019’dan beri ESHOT filomuza 651 yeni otobüs dâhil ettik. 2024 yılında 400 elektrikli otobüs almak için ise gerekli planlamaları yaptık.

651 Yeni Otobüs
2024’te 400 Elektrikli Otobüs

6 - Fethi Sekin ve Uğur Mumcu Feribotu

Körfez ulaşımını rahatlattık.

167 milyon Euroluk yatırımla 15 yeni yolcu gemisi ve 3 feribot alımı yaptık. Yaklaşık 137 milyon TL ek yatırımla Fethi Sekin ve Uğur Mumcu feribotlarını da filomuza kazandırdık.

İzmir Körfezinde hizmet veren toplam 5 yeni feribottan;  Hasan Tahsin, Ahmet Piriştina ve Kubilay 71 araç, 10 motorsiklet,  17 bisiklet, Fethi Sekin ve Uğur Mumcu feribotları ise 51 araç, 10 motorsiklet ve  12 bisiklet taşıma kapasitelerine sahip.

  • 137 milyon TL yatırım
  • Her biri 51 araç, 12 bisiklet, 10 motosiklet kapasiteli

7 - İZTAŞIT

İZTAŞIT modeli ile merkezden uzak olan çevre ilçeleri toplu ulaşım ağına entegre ettik. İlk olarak Seferihisar’da hayata geçirdiğimiz İZTAŞIT ile İzmir’in 30 ilçesinde güvenli, konforlu ve ekonomik toplu taşıma hizmeti sağlamaya başladık.

Seferihisar’ın ardından Kiraz, Menemen, Yeni Foça, Ödemiş ve Bergama’ya yaydığımız projemiz ile çevre ilçelerde toplu ulaşımda nakit ödeme dönemi sona erdi ve İzmirim Kart’ın kullanım alanı genişledi.

İZTAŞIT projemiz ile 60-65 yaş grubu, engelliler, öğrenciler, öğretmenlerle birlikte ücretsiz veya indirimli kart kullanan İzmirliler de toplu ulaşım haklarından faydalanmaya başladı.

  • ESHOT hatlarında geçerli olan İzmirim Kart’tan faydalanma imkanı

8- Otogar Viyadüğü

2025 yılının ilk yarısında tamamlamayı planladığımız Buca Onat Tüneli, Buca ile Bornova’yı kesintisiz şekilde birbirine bağlayacak.

Otogar ve Çevreyolu bağlantısını sağlayacak Otogar Viyadüğü ise şehir ulaşımında önemli bir rol üstlenecek. 170 milyon TL yatırımla hayata geçirdiğimiz Otogar Viyadüğü, 2.2 km uzunluğunda, 2 alt ve 1 üst geçit bulunan 4 şeritten oluşuyor. 

Konak ve Bornova arasındaki mesafeyi 10 dakika gibi çok kısa bir süreye indiren projemiz sayesinde şehrin kronik sorunlarından biri de çözülmüş olacak.

  • 170 milyon TL yatırım
  • 2,2 km uzunluk
  • 2 alt, 1 üst geçit, 4 şerit

9 - Selçuk Terminali

Selçuk Terminali’ni yeniledik.

50 milyon TL’lik yatırımla Selçuk’un gelecek yıllarını kurtardık. Selçuk’ta mimarisi ve donanımıyla büyük beğeni toplayacak ilçe terminalimizin yapım çalışmalarında sona yaklaştık. 

Efes’e, Artemis Tapınağı’na ve birçok dünya mirasına ev sahipliği yapan ilçemizin terminali, 10 bin metrekare büyüklüğündeki arazide yer alıyor. Terminalin bodrum katında 3’ü engelli olmak üzere 53 araçlık otopark ve 14 minibüs park yeri bulunurken, zemin katta 15 otobüslük il peronu, 16 otobüslük ilçe ve köy peronları, 13 araçlık minibüs parkı ve 7 araçlık taksi yeri parkı bulunuyor. 

Araçlar için ayrılan alanın dışında terminalimizde yolcu bekleme, kafeterya, satış ofisleri, PTT ve emanet ofisi, danışma, güvenlik, WC, restoran gibi vatandaşlara hizmet edecek kısımlara da yer verdik. 

  • 50 milyon TL yatırım
  • 10 bin metrekare alan

10 - İzmir Marina

İzmir Marina’yı baştan sona yeniledik.

Yıllardır atıl durumda kalan marinayı,Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı’ndan beş yıllığına kiraladık.

Haziran 2020’de devraldığımız Üçkuyular’daki alanı İzmir Marina ismiyle yenileyerek işletmeye başladık. İzmir Marina, Körfez’deki tek marina olma özelliğiyle tekne sahiplerinin de tercihi hâline geldi.

On dönüm alan üzerine kurulan İzmir Marina, yetmiş yat bağlama kapasitesine sahip. 2021'de Mavi Bayrak almaya hak kazandı.

  • 2 Sosyal Tesis
  • 70 tekne kapasitesi

11- Bostanlı İskelesi Mikromobilite Alanı

Bostanlı Feribot İskelesi ile birlikte ihalesi yapılan Mikromobilite Park Alanı’nı Bostanlı İskelesi’nde Tramvay, deniz ulaşımı ve lastik tekerlekli ulaşımın kesiştiği önemli aktarma merkezleri arasında yer alan Bostanlı İskelesi’nde yaptığımız Mikromobilite Park Alanı’yla vatandaşlarımıza güvenli bir şekilde araçlarını park etme imkânı sunduk. 

8 bisiklet, 32 scooter ve 12 motosiklet park yeri kapasiteli alan ile park hâlindeki araçların olumsuz hava koşullarından etkilenmesini önlüyor, bölgedeki trafik sorununu çözüme kavuşturuyoruz.

  • 8 bisiklet, 32 scooter, 12 motosiklet park yeri
  • Güvenli araç park etme imkânı

12- İtfaiye Hizmet Binaları

Organize Sanayi Bölgelerini koruma altına aldık.

On binlerce İzmirli’ye ekmek kapısı olan, tekstil ürünlerinden kimyasal ürünlere kadar birçok farklı yanıcı ürün türünün kullanıldığı OSB’lerde olası yangınlara karşı hazırlıklı olmak amacıyla 4 itfaiye hizmet binası kurduk.

Torbalı İTOB Organize Sanayi Bölgesi, İzmir Pancar Organize Sanayi Bölgesi, Aliağa Organize Sanayi Bölgesi ve İzmir Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'nde 4 Hizmet Binası.

13- Smyrna Tam Otomatik Otoparkı

Türkiye'nin en büyük tam otomatik otoparkını açtık. 

66,5 milyon lira yatırım ve  636 araç kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük tam otomatik otoparkını Bayraklı’da açtık. Adalet Mahallesi'nde 1100 metrekarelik alanda çelik konstrüksiyondan yapılan 44 metre yüksekliğindeki otoparkımız, 18 araç parkı katından oluşuyor.

  • 66,5 milyon TL yatırım
  • 636 araç kapasitesi

14- Gaziemir Sakarya Otoparkı

Türkiye’nin ilk Sünger Otoparkı’nı açtık.

İklim krizi ve kuraklığa karşı başlattığımız Sünger Kent İzmir projesi kapsamında Gaziemir Sakarya Sünger Otoparkı’na düşen yağmur sularını suyu toplayan ve sızdıran özel tasarlanmış hendekler inşa ettik. 

Sadece bu alanda, yılda 3 olimpik havuza eşdeğer 6 bin metreküp su tasarrufu sağlıyoruz. 

  • Yılda 6 bin metreküp su tasarrufu
  • Türkiye’nin ilk Sünger Otoparkı

15 - Selvili Yeraltı Otoparkı

Karabağlar’ın artık yeraltı otoparkı var.

18,9 milyon liralık yatırımla inşa ettiğimiz Selvili Yeraltı Otoparkımız 160 araç ve 38 motosiklet kapasitesiyle hizmet veriyor. Üstünü meydan olarak tasarladığımız yeraltı otoparkımız, toplam 6 bin 960 metrekarelik park yeri ve çevre düzenlemesinden oluşuyor.

  • 18,9 milyon TL yatırım
  • 160 Araç 38 Motosiklet Kapasitesi

16 - Halk Konut

İzmir’de eşi görülmemiş dönüşüm seferberliği başlatarak, Türkiye için bir ilki gerçekleştirdik.

30 Ekim depreminde hasar gören, yıkılan, yıkılacak olan ya da riskli yapı kabul edilen binaların mevcut yapı yönetmeliklerine uygun olarak yeniden yapılması ve yurttaşların konut sahibi olması amacıyla Halk Konut projemizi geliştirdik. 

Bu projemizle Türkiye’de ilk defa, bina ölçeğinde dönüşümü başlattık. Halk Konut Kooperatifleri modeliyle vatandaşlarımızı kendi binalarının müteahhiti haline getirdik. Kooperatifçilik modelini bina ölçeğinde kentsel dönüşüme taşıdık. Depremde yıkılan Dilber Apartmanı için kurulan Halk Konut 1 Yapı Kooperatifi’nin kurulması ile başlayan süreç, bugün 51 kooperatife ulaştı.

Türkiye’ye örnek olan bir kooperatifçilik modelinin temellerini attık.

  • 21 kooperatif ile ortaklık
  • 3000 bağımsız birim 
  • Yaklaşık 150 bin metrekare inşaat alanı

17- Kentsel Dönüşüm Örnekköy

Karşıyaka’da, yerinde ve yüzde 100 uzlaşı ile yürüttüğümüz Örnekköy Kentsel Dönüşüm Projemiz ile yaklaşık 174 bin metrekarelik inşaat alanında bin 765 bağımsız birim inşa ediyoruz.

6 bin kişinin yaşadığı Örnekköy Kentsel Dönüşüm Alanı’nda etaplar hâlinde devam eden projemiz tamamlandığında toplam 3 bin 520 konut ve 338 işyeri inşa etmiş olacağız.

Alanda 4 bin 200 metrekare kapalı iki katlı yeni pazar alanı, yaklaşık 30 bin metrekare açık ve kapalı otopark alanı, 3 bin 500 metrekare kapalı spor tesisi ve sosyal alanlar bulunacak. Ayrıca şehrimize 68 bin metrekare yeşil alan ve 20 bin metrekare de sosyal donatı alanı kazandıracağız.

  • Yüzde 100 uzlaşı
  • 3 bin 500’den fazla bina hedefi

18 - Kentsel Dönüşüm Ege Mahallesi

Depreme dayanıklı, yepyeni bir Ege Mahallesi yaratıyoruz.

İzmir’in en kritik kentsel dönüşüm noktalarından biri olan Ege Mahallesi’nde devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarımızda, ilk etabı 700 bağımsız birim olmak üzere toplamda 2 binin üzerinde bağımsız birim inşa edeceğiz.

Başlattığımız kentsel dönüşüm hamlesiyle, Ege Mahallesi’nde 7 hektarlık dönüşüm alanında hem fiziksel hem sosyal açıdan tüm eksiklikleri gidermiş olacağız.

  • 7 hektarlık alan
  • 2 bin birim hedefi

19- Kentsel Dönüşüm Uzundere

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin garantörlüğünde, yerinde ve yüzde 100 uzlaşı ilkesiyle yürüttüğümüz ve kentsel dönüşümde kooperatifçilik modelimizin en güzel örneklerinden biri Uzundere Kentsel Dönüşüm Projesi.

Projemizde, 2026’ya kadar 4 etapta toplam 3 bin 500 bağımsız birim tamamlayacağız. Birinci ve ikinci etabını tamamladığımız proje kapsamında, bugüne kadar 744 konut ve 73 işyeri olmak üzere 817 bağımsız birimi hak sahiplerine teslim ettik. 

2022 yılında başladığımız üçüncü etapta ise yaklaşık 1422 bağımsız bölüm için yapım çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

  • 3 bin 500 birim hedefi

20 - 3090 km İçme Suyu Şebekesi

İzmir’in 30 ilçesinde her haneye sağlıklı ve kesintisiz içme suyu ulaştırdık.

Bu hedefimize ulaşmak için son 5 yılda toplam 3 bin 90 kilometre içme suyu hattı imalatını tamamladık. 

Kayıp, kaçak oranlarının ciddi şekilde düşürerek, içme suyu altyapısının yenilenmesi ve geliştirilmesi için 4 milyar 228 milyon liralık yatırım yaptık.

  • 4 milyar 228 milyon TL yatırım
  • 5 yılda 3 bin 90 metre imalat

21 - 300 km Yağmur Suyu Ayrıştırma Kanalı

Altyapı rekoru kırdık!

2019’da başlattığımız altyapı seferberliği kapsamında, kent genelinde tamamladığımız yağmur suyu ayrıştırma hattı imalatı 300 kilometreye ulaştı.

İzmir’de 2019 yılına kadar yapılan toplam yağmur suyu hattının yüzde 50'si kadar uzunluğa sahip yatırımı sadece 4,5 yılda tamamladık. Güçlü bir altyapı için kentimizdeki mevcut yağmur suyu hatlarına 5 yılda 100 kilometre daha ekleyeceğiz.

  • 300 km imalat
  • Hedef 5 yılda 100 km daha imalat

22- Çiğli Atıksu Arıtma 1, 2 ve 3. Faz Revizyonu

Atıksu Arıtma Tesisi yatırımlarımız sürüyor.

İzmir’in evsel atık sularının yüzde 70’ini arıtan Çiğli Atıksu Arıtma Tesisimizin revizyon çalışmaları kapsamında havuzları temizliyor, verimliliğini kaybeden ekipmanları yeniliyoruz.

Üç aşamadan oluşan dördüncü faz çalışmaları devam eden tesiste, birinci aşamanın revizyonunu tamamladık, ikinci aşamada çalışmalar devam ediyor. Üçüncü aşamadaki revizyon çalışmalarımızı ise 2024 yılının ilk aylarında tamamlayacağız.

  • Toplam 604.800 m³/gün kapasite

23- Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi 4. Faz İmalatı

Türkiye’nin en büyük atık su arıtma tesisini yeniden İzmir’e kazandırdık.

Günlük arıtma kapasitesi yaklaşık 605 bin metreküp olan tesisimizin kapasitesini günlük 820 bin metreküpe çıkaracak dördüncü faz inşaatında önemli aşama kaydettik. 

Proje kapsamındaki biyofosfor havuzlarının kalıplarını tamamladık ve son çökeltim havuzlarından birinin zemin betonunu attık. 2024’te tamamlamayı planladığımız proje ile Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’ni arıtma kapasitesi bakımından yeniden Türkiye’nin zirvesine taşıyacağız.

  • Türkiye’nin en büyük atık su arıtma tesisi 
  • Günlük 820 bin metreküp kapasite

24-  Konvansiyonel Atık Su Arıtma Tesisleri

İçme Suyu Arıtma Tesisleri’ne 500 milyon TL’den fazla yatırım yaptık.

Son 5 yıllık süreçte içme su arıtma tesislerinin yapımına büyük önem verdik. Aralarında yıllık 11 milyon metreküp arıtma kapasitesiyle dikkat çeken Foça Musabey İçme Suyu Arıtma Tesisimiz ile beraber Dikili, Bornova ve Karaburun’da toplam 5 yeni tesis inşa ettik. 

11 paket içme suyu tesisi inşaatı ve Halkapınar Arsenik İçme Suyu Arıtma Tesisimizin kapasite artırma çalışmasını da tamamladığımız bu dönemde içme suyu arıtma tesislerine toplamda 532 milyon 743 bin lira yatırım yaptık.

  • 532 milyon 743 bin lira yatırım
  • 5 yeni tesis
  • 11 paket içme suyu tesisi

25- Konvansiyonel İçme Suyu Arıtma Tesisleri

İçme Suyu Arıtma Tesisleri’ne 500 milyon TL’den fazla yatırım yaptık.

Son 5 yıllık süreçte içme su arıtma tesislerinin yapımına büyük önem verdik. Aralarında yıllık 11 milyon metreküp arıtma kapasitesiyle dikkat çeken Foça Musabey İçme Suyu Arıtma Tesisimiz ile beraber Dikili, Bornova ve Karaburun’da toplam 5 yeni tesis inşa ettik.

11 paket içme suyu tesisi inşaatı ve Halkapınar Arsenik İçme Suyu Arıtma Tesisimizin kapasite artırma çalışmasını da tamamladığımız bu dönemde içme suyu arıtma tesislerine toplamda 532 milyon 743 bin lira yatırım yaptık.

  • 532 milyon 743 bin lira yatırım
  • 5 yeni tesis
  • 11 paket içme suyu tesisi

26  - İzmir Planlama Ajansı

Geleceğin İzmir’ini tasarlıyoruz.

Döngüsel şehir kavramını güçlendirmek, farklı bir şehirciliğin ve kent planlamasının mümkün olduğunu göstermek için İzmir Planlama Ajansı’nı (İZPA) kurduk. 

İZPA’nın çalışmalarının odağında Türkiye’nin ve dünyanın diğer kentleriyle birlikte çalışarak hız ve bireysellikten ziyade, sakinlik ve uyumu öne çıkaran bir yaklaşımla geleceğin şehirlerini tasarlamak var.

  • 4 Çalıştay
  • Planlanan 17 proje
  • Akdeniz'de Doğayla Birlikte Yaşam Konferansı
  • İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi
  • 4 AB proje başvurusu
     

27- Acil İzmir

Afet ve acil durumlarda biz varız, İzmirli’nin yanındayız.

Acil İzmir mobil uygulamasını, Afet Portalı projesi ile birlikte afet ve acil durumlarda itfaiye ekiplerinin kullanıcılara koordineli bir şekilde ulaşmasını sağlamak için hazırladık. Afet ve acil durumlar dışında ise vatandaşlarımızın ihtiyaç duyduğu bilgilere erişebileceği modülleri ekledik.

Acil İzmir mobil uygulamasına cep telefonu numarası veya isteğe bağlı olarak kimlik bilgileri ile giriş yapılıyor. Uygulamaya girdikten sonra “Enkaz Altındayım’’, “Güvendeyim’’, “Yaralıyım’’, “Kayıp Bildir’’, “Yıkılan Bina Bildir’’ butonları ile ekiplere acil ve öncelikli durum bildirisi yapılıyor.

28 - Tıbbi Atık Sterilizasyon Merkezi

Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi’ni hizmete aldık.

Pandemi döneminde önemini daha iyi anladığımız kent hijyenini çok daha ileriye taşımak için 45 milyon TL yatırım ile yüksek donanım ve tam otomasyonla hizmet veren Türkiye’nin en büyük tıbbi atık yönetim sistemini İzmir’e kazandırdık. 

  • Günlük 110 ton tıbbi atığın sterilizasyonunu yapabilir hâle geldik. (Spot: 110 ton kapasite) 
  • 45 milyon TL yatırım

29- Şaşal Su Fabrikası

Şaşal Su geri döndü.

92 yıllık bir Cumhuriyet markası olan Şaşal Su’yu yeniden İzmirliler ile buluşturduk. 140 milyon TL’lik dev yatırımla, uzun yıllardır atıl vaziyette olan Cumhuriyet mirası Şaşal Su Fabrikası’nı, sadece 10 ayda yenileyerek ayağa kaldırdık. Tesisi yenileyip cam ve pet şişe dolum makineleriyle donatarak hizmete açtık. 

Şaşal Su Fabrikası’nda ayda yaklaşık 3,5 milyon litre suyu İzmirlilere ulaştırıyoruz.

  • 140 milyon TL yatırım
  • 92 yıllık Cumhuriyet markası
  • Aylık 3,5 milyon litre su kapasitesi

30 - İzDönüşüm Fabrikası

Cumhuriyetimizin 100. yılına armağan ettiğimiz Cumhuriyet kalelerinden biri olan İzDönüşüm Tesisi’ni, 25 Eylül 2022’de hizmete aldık.

İzDönüşüm Tesisimizde İzmir’in atıklarını dönüştürerek, şehrimizin döngüsel ekonomisini büyütüyoruz. Tesisimiz, İzmir’in atıklarını kent ekonomisine kazandırmakla kalmıyor, sokak toplayıcısı emekçilerimizi istihdam ederek onların hayatlarını dönüştürüyor.

8 ilçemizde atıkları, kaynağından topluyor, türlerine göre ayrıştırıyor, İzmir’in döngüsel şehir kimliğini güçlendiriyoruz.

  • 35 Milyon lira yatırım

31-  100. Yıl Bayındır Süt İşleme Fabrikası

Ulu Önderimiz Atatürk’ün “Her Fabrika Bir Kaledir” sözünden hareketle Cumhuriyetimizin 100. Yılı’nda, Bayındır Süt İşleme Fabrikası’nı hizmete açtık.

350 milyon TL’lik öz kaynağımızla kurulan bu tesis, günlük 100 ton süt işleme kapasitesiyle üretime başladı. 130 kişinin istihdam edildiği fabrikamız, 250 milyon TL’lik işlem hacmiyle, yıllık 36 milyon 500 bin litre süt işleyebilecek.

Fabrikamızda üretilen bu ürünleri, “İzmirli”  markası ile tüketiciye sunduk. Ürünler arasında, dünya piyasasında marka olmaya aday “İzmir mozzarellası” ve “burrata” gibi katma değeri yüksek peynirler de yer alıyor. Ürettiğimiz ürünler, “İzmirli” markası ile Türkiye piyasasının yanı sıra Amerika ve Kanada’daki marketlerde yerini aldı.

Bu sayede “milletin efendilerinin” alın terine, topraklarımızın bereketine sahip çıktık.

  • 350 milyon TL yatırım
  • Günde 100 ton süt işleme kapasitesi

32- Bergama Bozköy Zeytinyağı Fabrikası

“Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonumuzun bir yansıması olarak, Ulu Önderimiz Atatürk’ün “Her Fabrika Bir Kaledir” sözünden yola çıkarak küçük üreticimizi desteklemek adına  Bergama Bozköy'de Zeytinyağı Fabrikamızı açtık.

Bergama Bozköy'de Zeytinyağı Fabrikası sayesinde zeytinciliği destekliyor ve zeytine katma değer kazandırmayı hedefliyoruz.
 

  • 1,7 milyon lira yatırım

33- Ödemiş Et Entegre Tesisi


Ödemiş Et İşleme Tesisi'ni, 30 milyon TL’lik öz kaynak yatırımıyla yenileyerek hizmete açtık. Günlük 10 ton et işleme kapasitesine sahip Ödemiş Et İşleme Tesisi, bölgeye karkas et kesim hizmeti verirken aynı zamanda ileri işlem tesisi kurarak sağlıklı, sertifikalı üretime başladı.

Tesiste ürettiğimiz et ürünlerini kavurma, sucuk ve muhtelif et ürünleri ile Halkın Bakkalı-Halkın Kasabı şubelerinde, “İzmirli” markasıyla uygun fiyatlarla vatandaşlarımıza sunuyoruz.

  • 30 milyon lira yatırım
  • Günde 10 ton kapasite

34 - Mama Üretim Tesisi

Sokaktaki dostlarımız için mama üretim tesisi kurduk.

Kentimizi 38 milyon liralık yatırımla Türkiye’ye örnek bir tesise kavuşturduk. Aynı anda 1500 sokak köpeğine yuva olan Pako Sokak Hayvanları Sosyal Yaşam Kampüsü Bornova Gökdere’de hizmete aldık.

Türkiye’de bir ilke imza atılarak Pako Sokak Hayvanları Sosyal Yaşam Kampüsü ve diğer barınaklarda koruma altındaki hayvanların beslenmesi için mama üretim tesisi kurduk. Kısa bir süre önce hizmete alınan tesisimizde 18 bin kilogram köpek maması ürettik. 

  • 38 milyon TL yatırım
  • 1500 sokak köpeğine yuva
  • 18 bin kg köpek maması

35 - Dereköy Bal Üretim ve Paketleme Tesisi

Kemalpaşa Belediyesi ve Dereköy-Gökyaka Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile imzaladığımız üçlü iş birliği protokolü kapsamında Kemalpaşa Dereköy’de Bal İşleme ve Paketleme Tesisi’ni kurduk.

Yöre halkının en önemli gelir kaynaklarından biri olan bal üretiminin ekonomik değerinin korunması, teşvik edilmesi ve bölge köylüsünün desteklenmesi amacıyla mülkiyeti Kemalpaşa Belediyesi’nde bulunan binayı yenileyerek üretime uygun hâle getirdik.

723 bin liralık yatırımla hizmete aldığımız tesis, gıda güvenliğine ve üretim koşullarına uygun teknolojik altyapısıyla doğal ve sağlıklı bal üretimi için bölgenin en önemli üretim merkezlerinden biri oldu ve köylünün, üretim maliyetlerini düşürdü.

36 - Mezbahalar

Hayvancılıkta önemli potansiyele sahip Tire ve Menemen’de hem kırsaldaki üreticiye kolaylık sağlayan, hem de sağlıklı gıdaya ulaşmak isteyen kentlilere hizmet veren iki mezbahayı hizmete aldık. Böylelikle İzmir’de mezbaha sayısını 6’ya çıkarttık.

Tire Mezbahası, Tire’nin yanı sıra Bayındır ve Selçuk ilçelerine de hizmet veriyor. Menemen Türkelli Mahallesi’nde kurduğumuz Menemen Mezbahası ise Menemen’in yanı sıra Aliağa, Foça ve Karşıyaka ilçelerine hizmet veriyor. 

Büyükşehir Belediyemizin işlettiği Bergama, Kiraz, Menemen Türkelli, Tire ve Urla mezbahalarında, her yıl kurban kesimi de yapılıyor.

  • 39 istihdam
  • Her biri için günlük 50 büyükbaş/100 küçükbaş kesimi kapasitesi

37 - İzmirli

Üreticilerimizden satın aldığımız et, süt ve bitkisel ürünleri, Ödemiş Et İşleme Tesisi ve Bayındır Süt İşleme Tesisi’nde işleyerek “İzmirli” markasıyla üretmeye başladık ve vatandaşlarımızın hizmetine sunduk.

Halkın Bakkalı ve Halkın Kasabı şubelerimiz ve internet sitesinde satış yapılan İzmirli markamız, kısa zaman içerisinde Türkiye sınırlarını aştı ve ABD, Kanada gibi ülkelerin raflarını süslemeye başladı.

“İzmirli” sayesinde hem vatandaşlarımız sağlıklı, güvenilir ve ekonomik gıdayla buluşuyor, hem de alım garantili üretim ile küçük üreticilerimiz doğrudan ihracatçı haline geliyor.

38- İzmirli Kahve

Derinleşen ekonomik krizden etkilenen başta gençler olmak üzere tüm vatandaşlar için “İzmirli Kahve” büfelerini açtık.

"Genç, nitelikli ve ulaşılabilir" sloganıyla faaliyete başlayan İzmirli Kahve, kaliteli ve zincir kahve markalarından yüzde 50 daha uygun fiyatlı kahve satışı gerçekleştiriyor. Merkezi noktalarda, üniversite yakınlarında kurulacan ve büfe konseptiyle hizmet veren İzmirli Kahve’nin Konak Metro İstasyonu çıkışındaki satış noktasının ardından öğrenci merkezi olan Bornova Metro İstasyonu girişine de vatandaşlarımıza hizmet veriyor.

İzmirli Kahve satış noktalarının menüsünde İzmir’e özel Seferihisar mandalinası ve Emiralem çileği karışımlı soğuk içecek, atalık buğdaydan elde edilen, karakılçık unundan yapılmış atıştırmalıklar da yer alıyor. İzmirli Kahve satış noktaları, önümüzdeki dönemde İzmir genelinde yaygınlaştırılacak.

  • Konak ve Bornova satış noktaları
  • Zincir kahve markalarında %50 daha uygun

39-  Halkın Bakkalı ve Halkın Kasabı

Vatandaşlarımıza sağlıklı, ekonomik ve güvenilir gıda ulaştırmak için İzmir’in farklı bölgelerinde Halkın Bakkalı ve Halkın Kasabı şubeleri açtık.

Ekonomik krizin her geçen gün etkisini artırdığı ve yoksulluğun giderek derinleştiği bu dönemde, İzmir geneline yayılmış 12 şube ve ‘Gezici Bakkal’ sayesinde, vatandaşlarımıza umut olduk. Mutfakları ucuz, sağlıklı ve lezzetli et ile buluşturduk. Uygun fiyatla İzmirlilere sunulan et, çok yoğun bir talep görüyor ve günlük ortalama 5 - 5,5 ton civarında et satışı yapılıyor.

Halkın Bakkalı ve Halkın Kasabı şubelerinde et ürünlerinin yanı sıra ayrıca İzmirli markalı süt ürünleri, bitkisel ürünler ve Türkiye’nin dört bir yanından kooperatiflerin ürettiği doğal ve sağlıklı ürünler yer alıyor.

  • 12 şube
  • Günde 5 ton et satışı

40- Meraİzmir

Kuraklıkla ve yoksullukla aynı anda mücadeleyi odağına alan İzmir Tarımı’nın en önemli halkalarından biri olarak “Mera İzmir” projesini hayata geçirdik.

Hem tarımda su tüketiminin azaltılması, hem küçük üreticinin ürünlerini hakkı olan değerden satması, hem de İzmir’de yaşayan milyonlarca insanın sağlıklı gıdayla buluşturulması için başlattığımız bu projeyle İzmir’in 30 ilçesinde saha araştırması yaparak Türkiye’nin ilk Çoban Haritası’nı oluşturduk.

Üreticilere alım garantisi verilerek 2022 ve 2023’te 3 milyon litreyi aşan süt satın aldık ve küçük üreticilere 50 milyon 333 bin TL’lik destek sağlamış olduk.

  • Türkiye’nin ilk Çoban Haritası
  • Üreticiye 50 milyon 333 bin TL’lik destek

41- İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi


İzmir’in iklim krizine ve kuraklığa dirençli yapısını güçlendirmek için Çiğli Sasalı Mahallesi’nde 921 metrekaresi uygulama seraları, 2 bin 368 metrekaresi açık arazi uygulama alanları olmak üzere toplamda 15 bin 800 metrekarelik alanda İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi’ni (İZTAM) açtık.

İZTAM’da kurduğumuz deneme üretim alanlarında sulama istemeyen, yağışlarla büyüyen karakılçık, gambilya, mürdümük ve arpalarla yerli yem rasyonu elde etmek için çalışmalar başlattık.

Üreticilerimizin modern eğitim teknikleri konusunda eğitimler aldığı merkezimizde, aynı zamanda 171 öğrenciye tarım atölyeleri eğitimi 70 vatandaşımıza ise topraksız tarım, kadim üretim yöntemleri ve sağlıklı gıdaya erişim konularında eğitimler verdik. Atalık tohumlar ve Mera İzmir projemiz ile ilgili çalışma yürüten saha ekibimiz İZTAM bünyesinde çalışmalarını sürdürüyor.

İzmir Tarımı Programımızın kalesi olan İZTAM’da, “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonumuzun yol haritasını çiziyoruz.

  • 251 üreticiye "Başka Bir Tarım Sertifikası"

42- Sulama Göletleri


Tarımda vahşi sulamayı tamamen sonlandıracak bir devrim yaptık.

İzmir’de suyun en az kayıpla araziye ulaştırılması, su tasarrufu sağlayan yağmurlama ve damla sulama sistemlerinin kullanılmasını birincil öncelik olarak belirledik. 7 bin dekara can veren, 545 üreticinin yüzünü güldüren, kuraklığın etkisini azaltan, Dikili Yahşibey Sulama Göleti hattını devreye aldık.

Damlama sulamayla verim 1’e 5 arttı, zeytinin rengi, üreticinin kaderi değişti. İklim krizi ve kuraklıkla mücadele kapsamında Menderes’ten Seferihisar’a, Karaburun’dan Dikili’ye İzmir’in tüm ilçelerinde toplamda 3 Sulama Göleti’ni hizmete sunduk.

  • 3 sulama göleti
  • 7 bin dekar alanda etki
  • 545 üreticiye hizmet

43- Visitİzmir


Türkiye’de ilk kez bir kentin dijital turizm ansiklopedisini İzmir için hazırladık. Nisan 2021’de Visit İzmir web sitesi ve mobil aplikasyonunu yayınladık.

2 bin 500’den fazla turistik noktaya dair metin, fotoğraf ve videoların yer aldığı Visit İzmir, tarih ve kültür, gastronomi, doğa ve agro, konaklama, inanç, müze ve sanat gibi 15’ten fazla kategori altında tüm turist cazibe noktalarını içeriyor. Bu alanlara ilaveten Visit İzmir altyapısı, spor alanları, alışveriş merkezleri, acenteler, nöbetçi eczane bilgileri gibi yeni kategorilerle gün geçtikçe büyüyor.

Hâlihazırda Türkçe, İngilizce ve Rusça dil seçeneklerinin bulunduğu Visit İzmir, 19. Altın Örümcek Ödülleri’nde, “kamu kurumu” mobil uygulaması dalında ikincilik ödülünü aldı. Böylece İzmir’in değerlerini dijital ortamda tanıtarak kentin turizm potansiyelini artırdık.

  • 2 bin 500’den fazla noktanın tanıtımı
  • 15’ten fazla kategori

44-  İzmir Turizm Ofisleri


İzmir Turizm Tanıtım ve Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında İzmir’in turizm potansiyelini artırmak amacıyla turist hareketinin yoğun bölgelerde turizm bilgilendirme ofisleri açtık.

Kruvaziyer turizminin yeniden başladığı İzmir’de, yapılan analizler ve sektörden alınan görüşler doğrultusunda açtığımız ofisleri, son bir yılda 45 binden fazla turist ziyaret etti.

Şu anda Konak Eski Hizmet Binası Otoparkı, Kültürpark Pakistan Pavyonu, Hisarönü, Kemeraltı girişi ve Alsancak Limanı’nda, toplamda 6 Turizm Bilgilendirme Ofisimiz hizmet veriyor.

  • 6 Turizm bilgilendirme ofisi
  • Konak’ta turistler için 6 tur otobüsü kapasitesine sahip otopark alanı

45- Efeler Yolu


Belediyemizin öncülüğünde İzmir Valiliği, Ege Üniversitesi, İzmir Orman Müdürlüğü, İzmir Kalkınma Ajansı gibi çeşitli paydaşlarımız ile birlikte Efeler Yolu Kültür Rotası’nı hayata geçirdik.

Bornova başlayarak Nif Dağı ve Bozdağ Sıradağları’nı geçen ve Kiraz’ın yaylalarını dönen, ardından Aydın Sıradağları üzerinden Selçuk Meryem Ana’da sonlanan Efeler Yolu kültür rotası, uluslararası alandaki ilk başarısına da imza attı.

Sürdürülebilir kalkınma, tarım dışı ekonomik faaliyetleri çeşitlendirme ve yerel halkın gelir düzeyinin iyileşmesini hedefleyen Efeler Yolu Projemiz, 2023 Green Destinations En İyi 100 Hikâye (Top 100 Good Practice Story) listesine girdi.

  • 2023 Green Destinations En İyi 100 Hikâye listesinde
  • 500 kilometrelik çok etaplı ve işaretli bir yürüyüş yolu

46- Meslek Fabrikası Kurs Merkezleri


Eğitim, istihdam bir arada.

İşgücü potansiyelini artırmak ve kalifiye eleman yetiştirmek için 13 olan kurs merkezi sayısını 36’ya çıkardık. 215 branşta 42 bin kursiyere eğitim verdik.

İstihdamı Geliştirme ve Destekleme Birimi sayesinde 10 binden fazla kişiyi işe yönlendirdik ve 1710 kişiyi işe istihdam sağladık. Meslek Fabrikası kursiyerleri ve iş arayan tüm yurttaşlar için iş arayanların ve işverenlerin buluşma noktası kariyerimiz.com.tr’yi ücretsiz olarak hizmete açtık.

  • 36 Kurs Merkezi 
  • 215 Branş
  • 42 bin Kursiyer

47-  Kültürpark Kapıları


İzmir’in en önemli değerlerinden biri olan, korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilen ve uzun zamandır yenilenmediği için yıpranan Kültürpark'ın kapılarını aslına uygun biçimde restore ettik.

İzmir’in kurtuluşunun 100. yılında Lozan kapısını, Cumhuriyetimizin 100. yılında ise 9 Eylül ve Montrö kapılarında restorasyon yaptık. Yapıların taşıyıcı sistem ve malzeme kalitesi bakımından gücünü yitiren kısımları yeniden yapıldı, korunan kısımları da sağlamlaştırıldı.

Kültürpark’ın tarihi kapılarındaki restorasyon çalışmalarımıza, 26 Ağustos ve Cumhuriyet kapıları ile devam edeceğiz.

48- Mahalle Bostanları


Tarımsal üretim faaliyetini kent yaşamıyla birleştirmek, İzmirlilerin kendi gıdalarını yetiştirebilmeleri ve doğayla bağ kurabilmelerini sağlamak amacıyla 6 Mahalle Bostanı kurduk. 

Mahalle Bostanları projemiz, Türkiye’deki en kapsamlı uygulamalarından biri hâline geldi. Projemizde yer alan 332 kadın ve çocuk, sadece tarımsal üretimle değil, aynı zamanda toplumsal bütünleşme ve sürdürülebilir kent yaşamına katkı sağlama, yerinde hizmet ve sağlıklı gıdaya erişim konusunda öncü bir rol oynuyor.

Gençlerimiz, çocuklarımız ve mahalle sakinlerimiz burada hem kendi gıdasını üretiyor, hem de mutfak giderlerini azaltarak ev ekonomisine katkı sağlıyor. 

  • 6 mahalle bostanı
  • 332 kadın ve çocuk kullanıcı

49 - İzmir Şehir Kart

Şehir Kart yaşamın her anında İzmirlinin yanında.

Dünyanın her yerinde banka kartlarıyla aynı görevi gören İzmir Şehir Kart’ı kullanıma sunduk. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza yaptığımız sosyal yardımlarımızı bu kart yapmaya başladık. Kartın kullanım alanlarının genişlemesi amacıyla İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ve İzmir Ticaret Odası’yla protokol imzaladık. Şehir Kart’ı kullanacak hemşehrilerimiz, sistemimizde kayıtlı esnafımızdan alışverişlerini gerçekleştiriyor. 

Bu sayede hem esnaf hem de ihtiyaç sahibi ailenin yanında oluyoruz. 2024’te bütçe planlamamız kapsamında İzmir Şehir Kart ile yaklaşık 500 milyon liralık sosyal yardım yapacağız.

50-  İktisat Kongresi

Cumhuriyetimizin, kuruluşundan kuruluşuna uzanan yolda bir kilometre taşı olan İzmir iktisat Kongresi’nden tam 100 yıl sonra, 15-21 Mart 2023 tarihleri arasında İkinci Yüzyılın Kongresi’ne ev sahipliği yaptık.

Kongremiz, yüzyıl önce olduğu gibi çiftçi, işçi ve sanayici, tüccar ve esnaflarımızın katılımıyla gerçekleşti ve her üç grubun kendi deklerasyonlarını sunması neticesinde, Kongre’nin nihai deklarasyonu oluşturuldu. Bir ortak akıl ve vicdan hareketi olan İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi ile Geleceğin Türkiye’sinin ekonomi politikalarını belirledik, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılını demokrasi ve barışla taçlandıracak çok değerli kararlar aldık. 

Kongremizin hazırlık süreci de dahil tüm yolculuğunu anlatan bir İzmir İktisat Kongresi Kitabı yayınladık. Alınan tüm kararların takipçisi olmaya devam ediyoruz.

  • 200 kurum, 500’ün üzerinde delege katılımı
  • Türkiye’nin yedi bölgesinden temsiliyet

51 - Acil Çözüm Ekibi

İzmir’in sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı ve yeterince hizmet almamış mahallelerindeki sorunları çözmek amacıyla “Acil Çözüm Ekibi” kurduk.

Acil Çözüm Ekibimiz bugüne kadar ihmal edilmiş mahallelerdeki sorunları yerinde tespit edip burada yaşayan yurttaşlarımızın talep ve ihtiyaçlarına en kısa sürede cevap verebilmemizi sağladı. İçerisinde; Belediye ve bağlı şirketlerimizden toplamda 23 birimimizin uzman personelleri yer alan Acil Çözüm Ekibi’miz, 2020 yılından bu yana İzmir’in önemli proje ve yatırımlarında aktif rol alıyor.

Bugüne kadar Acil Çözüm Ekibimizie gelen talepler doğrultusunda, 183 noktada çalışmalarımızı tamamladık. Fırat Fidanlığı Yaşayan Parkı, Kadifekale Mahalle Bostanı, Peker ve Lale Parkları bu projelerimizden sadece birkaçını oluşturuyor.

  • 23 birimin uzman personellerinden oluşan ekip
  • 183 noktada çalışma

52-  Bizİzmir


Demokratik katılımı, şeffaflığı ve paylaşımı, değişimle uyum içerisinde dijital platforma taşıdık ve İzmir’in en büyük dijital meydanı dediğimiz Biz İzmir platformunu kurduk.

Bizİzmir şeffaf, çoğulcu ve katılımcı yerel yönetim anlayışının hayata geçirilmesini sağladı. İzmirlilerin şehrimizle ilgili çalışmalara dair her tür bilgiyi aldıkları, ihale ve diğer süreçleri şeffaf biçimde paylaştığımız bu platform, İzmir’in demokrasi kültürünü güçlendiren bir misyon üstlendi.

53-  Müzik Kütüphanesi


Müzik kütüphanesi açtık.

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi bahçesinde açtığımız Müzik Kütüphanesi İzmirli sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği bir cazibe merkezine dönüştü. Müzik yayınlarından nota arşivine geniş bir koleksiyonun yer aldığı kütüphane açıldığı günden bu yana binlerce kişiyi ağırladı. Müzik Kütüphanesi’nde özellikle çocuklar için “Masallarla Müzik Atölyesi”, müzikseverlere yönelik “Müzik Kütüphanesi Seminerleri-Geleneğin Elektroakustik Müzikle Buluşması”, “İçinden Müzik Geçen Öyküler- Yaratıcı Yazarlık Atölyesi” gibi çeşitli eğitimler verdik.

Kütüphanemizde yaklaşık 2 bin kaynağı araştırmacıların erişimine açtık. Yerli ve yabancı bestecilere ait notaların da bulunduğu kütüphanemizde, müzik eğitimi alan gençlerin ve müzikologların yanı sıra müziğe ilgi duyan herkese ev sahipliği yapıyoruz.

  • Yaklaşık 2 bin Kaynak
  • Çocuklar için Eğitim

54 -  Şato Kütüphanesi


Öğrencilerin ve araştırmacıların kitaplara daha hızlı ve daha kolay erişmesi amacıyla Ekim 2019’da, Şato Kütüphanesi adıyla dijital kütüphanemizi İzmirlilerin hizmetine sunduk. 

Basılı kitapları, elektronik kitaplara dönüştüren dijital kütüphane, yabancı dijital veri tabanı ile özellikle üniversite öğrencilerinin gelişimine destek sunmanın yanında, teknoloji aracılığıyla bilim ve kültür erişiminde okuyuculara fırsat eşitliği sağlıyor.

  • İzmirlilere ait ilk dijital kütüphane

55 -  Muhtarlık Kütüphaneleri

13 İlçede 51 Kütüphane.

Öğrencilerin en büyük ihtiyaçlarından biri olan kütüphane taleplerini karşılamak amacıyla 13 farklı ilçede 51 muhtarlık ofisini kütüphanelere dönüştürdük. Ücretsiz internet hizmetinin de bulunduğu mini kütüphanelerimiz, hem çocuklar hem de yetişkinler tarafından yoğun ilgi gördü. 

  • 13 İlçe 51 Kütüphane
  • Ücretisz WİFİ Hizmeti

56 - Işılay Saygın Kütüphanesi


Buca’ya bir yeni kütüphane daha!

Buca Işılay Saygın Meydanı’ndaki Göç ve Anı Evi’nin ek binasını restore ederek kütüphaneye dönüştürdük.  Türkiye'nin ilk kadın Turizm Bakanı ve Çevre Bakanı Işılay Saygın’ın ismini yaşatan bu kütüphane yaklaşık 550 Türkçe kitap ve 200 İngilizce romana ev sahipliği yapıyor. 

Kütüphane meydanında bulunan bahçeye basamaklı oturma alanları oluşturduk. Bu alanda kitap imza etkinlikleri ve yazar söyleşileri yapıyoruz.

57 -  Kitap Kafeler


İzmir’de gençler için ders çalışmak, kitap okumak ve araştırma yapmak isteyenlere konforlu bir ortam sağlayan 7 Kitap Kafe’yi hizmete aldık. 

Ekim 2022 tarihinde APİKAM şubesi ile başladığımız Kitap Kafe’lerin şube sayısı, 18 Aralık 2023’te hizmete aldığımız Buca ve Alsancak ile bir yıl içerisinde 7’ye ulaşmış oldu.

APİKAM, Mustafa Necati Kültür Merkezi, Seferihisar, Konak Metro, Kültür Park İsmet İnönü, Alsancak (Tam Otomatik Katlı Otoparkı içi) ve Buca 100.yıl Kitap Kafeler’de; gençlerimiz ve öğrencilerimize hem ders çalışabilecekleri hem de sosyalleşebilecekleri bir ortam sağlıyoruz.

2024’ün ilk çeyreğinde faaliyete geçireceğimiz Bergama, Tire ve Aliağa şubeleri ile İzmir genelinde Kitap Kafe’leri yaygınlaştırmaya devam ediyoruz.

58 - Konak Metro Sanat Galerisi ve Kitap Kafesi

İzmir'de sanat her yerde!

Konak metro durağına 3 milyon TL yatırım ile sanat galerisi ve kitap kafe inşa ettik. Bu alanı, Belediyemizin düzenlediği etkinliklerin yanı sıra, sergi alanı fotoğraf ve resimlerini sergilemek isteyen okul, dernek ve sivil toplum örgütlerinin çalışmalarına da tahsis ediyoruz. 

  • Son 9 ay içinde 65 bin ziyaretçi

59 - İzmir Art


Kentte İzmirArt adıyla kapsamlı bir kültür sanat platformu oluşturduk.

İzmirArt, İzmir’de kültür ve sanat gündemini yakalayan bir mecra . Bu platform sayesinde bugüne kadar 35 bin gencimiz kültür ve sanat etkinliklerine ücretsiz katılım sağladı. 

İzmirArt ile kentin tüm kültür-sanat üreticileri ve mekânlarının kendilerini tanıtmalarını sağlıyoruz.

35.000 öğrenciye ücretsiz katılım

60 - İzmir Sinema Ofisi


İzmir ekonomisini yaratıcı endüstriler ile güçlendirme vizyonumuz doğrultusunda, İzmir’i sinema sektörünün kalbinin attığı merkezlerden biri haline getirdik. Bu kapsamda, Temmuz 2021’de İzmir Sinema Ofisi’ni açtık.

İzmir Sinema Ofisi ile ulusal ve uluslararası 120’den fazla yapıma destek olduk ve onlarca sinema etkinliği düzenledik. İzmirli genç sinemacıların tecrübe kazanmasını sağladık. 356 noktadan oluşan mekân envanteriyle Netflix’in uluslararası yapımcılar için oluşturduğu portalda yerimizi aldık. 

Uluslararası Akdeniz Filmleri Buluşması, İzmir Film ve Müzik Festivali gibi prestijleri etkinlikleri kentimize kazandırdık. Sinema Ofisi, İzmir’de üretilen dizi, film, belgesel gibi yapımların her geçen gün daha da artmasını mümkün kılıyor. 

Sinema sektöründe çalışan gençlerimize destek olmaya devam ediyoruz.

  • 120’den fazla yapıma destek
  • 356 noktalık mekân envanteri

61 - İzmir Şehir Tiyatroları


İzmir’in 70 yıldır hasretini çektiği Şehir Tiyatroları’nı şehrimize yeniden kazandırdık.

İzmir Şehir Tiyatroları, açıldığı günden bu yana şehrimizin kültür sanat yaşamına büyük katkılar sağlıyor. İzBBŞT;  Yeni Tiyatro Dergisinden 8, 11. Bedia Muvahhit Tiyatro Ödülleri’nden 4, Özdemir Nutku Tiyatro Ödülleri’nden de 6 olmak üzere toplam 18 ödül kazandı. 

Hâlihazırda İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde sahne yapan İzBBŞT’nin, ikinci bir sahneye kavuşmasını sağladık. İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin kullanımında olan tarihi Elhamra Sahnesi, yaptığımız protokol kapsamında İzmir Şehir Tiyatrolarımızın ikinci bir sahnesi oldu.

  • 2 yeni sahne
  • 18 ödül

62 -  Akdeniz Dilleri Merkezi


İzmir’in liman kenti kimliği ve zengin tarihsel birikimine yakışır şekilde Akdeniz çanağının lider kentlerinden biri olması vizyonumuzla ,Akdeniz Dilleri Merkezi’ni 2020 yılında hayata geçirdik.

Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin resmi dilleri olan İspanyolca, İtalyanca, Fransızca, Arapça ve Yunanca kurs programlarıyla hizmet veren Akdeniz Dilleri Merkezi,  İzmirlilere nitelikli ve çok uygun fiyatlı yabancı dil eğitimi olanağını sunuyor.

  • 5 farklı yabancı dil eğitimi

63 - Ahmet Piriştina Konuk ve Yazar Evi


Vefatının on altıncı yıl dönümü olan 15 Haziran 2020’de, İzmir’in unutulmaz başkanı Ahmet Piriştina’nın anısını yaşatmak amacıyla yaşamını yitirdiği evi, Ahmet Piriştina Konuk ve Yazar Evi olarak hizmete sunduk.

Ahmet Piriştina Konuk ve Yazar Evi; İzmir'i ziyaret eden, İzmir'le ilgili eser hazırlığı içinde olan edebiyat insanlarının ve diğer sanatçıların, İzmir ile kurdukları ilişkiyi güçlendiriyor.

64 - Yeşilyurt Mustafa Necati Kültür Merkezi

8500 yıllık tarihi boyunca kültür üretimiyle büyüyen İzmir’in gelişimine güç vermek amacıyla Ekim 2021’de 18 milyonluk yatırımla Yeşilyurt Mustafa Necati Kültür Merkezi’ni hizmete sunduk.

Yeraltı otoparkı ve yeşil alan düzenlemeleriyle doğayla yumlu bir şekilde inşa edilen Mustafa Necati Kültür Merkezi’nde; 306 kişi kapasiteli çok amaçlı salon, fuaye ve sergi alanı ile 58 kişi kapasiteli seminer salonu, atölyeler, kafeterya ve idari birimler bulunuyor. 

Çatısında 75 kw gücünde fotovoltaik panel kurulan merkezin aydınlatma ihtiyacının tamamı, bu panellerden karşılanıyor.

  • 18 milyon TL’lik yatırım
  • 306 kişilik çok amaçlı, 58 kişilik seminer salonu kapasitesi

65 - Çandarlı Belediyesi Sosyal Tesisleri

Dikili Çandarlı’da eski bir konaklama tesisini Dikili Belediyesi’nden devraldık ve restorasyon çalışmalarına başladık. 

Çandarlı Tesisi, İzmir Büyükşehir Belediyesi personelinin aileleriyle birlikte konaklamaları ve tatil yapabilmeleri için bir sosyal tesise dönüşecek. Denize 30 metre yürüme mesafesinde olan tesis, 4 bin 103 metre karelik alanda yer alıyor. 39 oda ve 78 yatak kapasitesine sahip olacak tesiste idari bina, hizmet binası, restoran, havuz tadilatları ve güçlendirme çalışmaları yapacağız. 

Alanda çevre düzenlemesi yapılarak altyapısı yenilenecek. Tesisteki imalatların yaklaşık yüzde 55’ini tamamladık. Güçlendirme imalatı ve çatı tadilatlarının tamamını bitirdik. Mart ayında bitirmeyi planladığımız bu tesis 2024 yılı yaz sezonunda personelimizin hizmetine hazır olacak.

  •  4.103 m2 alan
  • 39 oda 
  • 78 yatak 

66 - WizmirNET


İzmir’de başta gençler olmak üzere tüm vatandaşlarımızın internete ücretsiz erişimini sağladık.

Bu kapsamda; 30 ilçe, 74 park ve meydan, 20 vapur, 7 iskele, üniversite güzergâhlarında çalışan 10 otobüs hattı, 17 metro istasyonu, 41 tramvay, 78 köy ve 23 aktarma merkezi gibi toplam 320 noktada ücretsiz kablosuz internet hizmeti vermeye başladık. 22 kilometre uzunluğundaki İnciraltı, Karşıyaka, Göztepe, Bayraklı ve Alsancak sahil hattı boyunca, gençlere Türkiye’nin en büyük ücretsiz internet hizmetini vermeye başladık.

En son WizmirNET’i, Kemeraltı’nda da hizmete sunduk. Konak Katlı Otopark’tan başlayıp, Kızlarağası Hanı’na kadarki Kemeraltı Çarşı içerisindeki bölgeyi kapsayan 2 kilometre uzunluğundaki kesintisiz hat sayesinde, Kemeraltı esnafımız ve vatandaşlarımız, en dar sokaklarda bile internet hizmetine erişebiliyor.

  • Toplam 320 noktadan ücretsiz erişim

67 -  Çocuk Belediyesi


Çocuk aklı değil çocuk haklı!

Kentimizde yaşayan çocukları yerel yönetim mekanizmalarına dâhil edecek İzmir Çocuk Belediyesi’ni faaliyete geçirdik. Çocukların aktif yurttaşlık temeliyle yerel yönetimde söz sahibi olmalarını sağlayan İzmir Çocuk Belediyesi’nin üyelerini kurayla belirledik. 

Yaklaşık 250 çocuğun katılımıyla gerçekleşen kurada komisyon üyelerinin 100’ü asıl, 50’si yedek olarak belirlendi. Dileyen tüm çocuklarımız gönüllü olarak Çocuk Belediyesi’nin faaliyetlerine katılabiliyor.

İzmir’i bir çocuk dostu kent haline getiriyoruz.

68 - Çocuk Faaliyet Merkezleri

Eşit Yurttaşlık Mümkün vizyonu doğrultusunda, kentsel olanaklara erişimi kısıtlı, sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı çocuklar için İzmir genelinde 8 adet İzmir Çocuk Faaliyet Merkezi’ni hizmete aldık.

Çiğli, Uzundere, Buca, Güzelbahçe, Toros, Örnekköy, Gümüşpala ve Limontepe’de açtığımız bu merkezler, 7-14 yaş arası çocukların okul dışında da eğitici, öğretici ve eğlenceli zaman geçirmelerini sağlıyoruz.

Bu merkezlerde çocukların bilim, sanat ve kültür alanlarında bilgi ve becerilerini arttırıyoruz. Merkezden hizmet alan çocuklar ve ebeveynleri, psiko-drama grupları ve grup terapilerine katılıyor. Bireysel danışmanlık hizmetimizden yararlanabiliyor. 

Farklı branşlarda eğitim veren merkezlerimizde fen, matematik, resim, Türkçe, İngilizce, el sanatları, yaratıcı drama, keman ve gitar dersleri veriyoruz.

  • Dezavantajlı 8 mahallede Çocuk Faaliyet Merkezi

69 - Masalevleri

İlk kez 2016 yılında Seferihisar Belediye Başkanı olduğum dönemde hayata geçirdiğimiz Masal Evi projesini, İzmir genelinde yaygınlaştırdık.

Çocukların sosyal ve bilişsel gelişimlerini sağlayan, aynı zamanda annelere mesleki beceri kazandırarak işgücüne katılımlarını destekleyen Masalevi sayısını 5 yılda 17’ye çıkardık.

Toros, Kadifekale, Bayraklı, Örnekköy, Gümüşpala, Tire, Aliağa, Kınık, Mersinli, Limontepe, Buca, Kemalpaşa, Bornova, Menemen Asarlık’ın ardından Çiğli Egekent’te 17. Masalevi’ni hizmete aldık. 

17 Masal Evi’nin yanı sıra, Karaburun ve Selçuk’ta birer, Çeşme’de ise 3 Masal Evi İzmirlilere hizmet veriyor.

70 - İzelman Anaokulları

İzmir’de yaşayan tüm çocuklarımız için başta eğitim olmak üzere hayatın her alanında fırsat eşitliğini teminat altına almak amacıyla iştirak şirketimiz İZELMAN bünyesindeki Anaokulu sayısını, 7’den 15’e çıkarttık.

2019’a kadar 7 olan anaokulu sayısını, 5 yılda iki kattan fazla artırdık ve İzmir geneline yaydık. Önümüzdeki dönemde Gaziemir, Özdere, Çandarlı, Tire, Bergama ve Bayındır ilçelerinde yeni okulları hizmete alacağız.

İZELMAN Anaokullarımız, tecrübeli eğitim kadrosu ile kreş grubundan başlayarak çocukları ilkokula hazırlıyor. Rehberlik birimi ile çocukların duygusal gelişimlerini destekliyor. Okullarımızda yabancı dil, görsel sanatlar, robotik kodlama, jimnastik ve yaratıcı drama gibi branş dersleri de yer alıyor.

71 - Gençlik Belediyesi


Türkiye’nin ilk ve tek gençlik belediyesi İzmir’de.

Gençlik şehri İzmir vizyonumuz kapsamında kurduğumuz İzmir Gençlik Belediyesi, 18-30 yaş arası gençlerin katılımı ile yerel yönetimlerdeki gençlik çalışmalarına yeni bir soluk getiriyor. İzmir’in 30 ilçesinden genç katılımcılara kapımızı açtığımız İzmir Gençlik Belediyesi, gençlerin katılımcı demokrasi ve karar alma süreçlerinde söz sahibi olma noktasında çok önemli bir rol oynuyor. 

İzmir Gençlik Belediyesi’nin bünyesinde yer alan Gençlik Meclisi, 11 komisyon ile kentteki genç gençlerin sorunlarını tespit ediyor ve ortak akılla sorunların çözümü için çalışıyor.

Gençlik Belediyesi, adeta bir gölge belediye gibi kentte alınacak bütün kararlarda söz hakkına sahip. Çünkü biliyoruz ki gençlerimiz sadece geleceğimizin değil, bugünün de mimarları olarak İzmir’in gelişimine katkı sağlayacak.

72 - Genç İzmir Balçova Gençlik Merkezi


15-30 yaş arası İzmir gençliğinin birleştiği, sosyalleştiği, öğrendiği ve güçlendiği merkezler tasarladığımız Genç İzmir projesi kapsamında Balçova Gençlik Merkezi’ni, 2023 yılında hizmete aldık. 

Merkezimizde yabancı dil, robotik kodlama eğitimi ve kişisel gelişim seminerleri gerçekleştiriyoruz.

Gençlerin sanatsal faaliyetlerle sosyalleşeceği bir merkez olarak tasarlanan Genç İzmir Balçova'da; 16 kişilik sessiz ders çalışma alanı, 22 kişilik ortak ders çalışma bölümü, çeşitli dil kursları ve atölye çalışmaları için 20 kişilik sınıf, öğrenci kulüplerinin ve diğer öğrenci merkezleri ile sivil toplum kuruluşlarının toplantı yapabilmeleri için 12 kişilik toplantı odası bulunuyor.

73 -  Tarihi Havagazı Fabrikası Gençlik Yerleşkesi


2020 yılında, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 101’inci yıldönümünde, İzmir’in en önemli sembollerinden Tarihi Havagazı Fabrikası’nda, Gençlik Yerleşkesi’ni açtık. 

Havagazı Gençlik Yerleşkesi’ni, gençlerin her türlü ihtiyacına cevap verecek ve yeni fikirler üretebilmelerini mümkün kılacak şekilde gençlerimizin hizmetine sunduk.

Yerleşkede, gençlerin ders çalışabilecekleri ve akademik çalışmalar yürütebilecekleri kütüphaneden, kültürel ve sanatsal faaliyetler için sahne, gösteri ve konser alanlarına; proje geliştirebilecekleri özgür alanlardan, bu fikirleri hayata geçirebilecekleri inovasyon laboratuvarı FabLab’a kadar pek çok kullanım alanı yer alıyor.

  • 23 bin 250 m²’lik yerleşke alanı
  • 64 kişi kapasiteli, 2600 kitaptan oluşan kütüphane

74 - Özdere 100. Yıl Gençlik ve Spor Yerleşkesi


Cumhuriyetimizin 100. Yılı kapsamında, Menderes Özdere'de 100. Yıl Gençlik ve Spor Yerleşkesi'ni gençlerimize armağan ettik.

Gençlerin ve spor kulüplerinin konaklayacağı, müsabakaların yapılacağı yerleşke, deniz kenarında 40 dönümlük alanda kuruldu. Yerleşkeyi, öncelikli olarak İzmir’de bulunan amatör spor kulüpleri olmak üzere ülke geneli ve uluslararası düzeyde amatör ve profesyonel anlamda çeşitli spor branşlarında faaliyet gösteren spor kulüplerinin gençlik ve spor kamplarını gerçekleştirmek üzere faaliyete geçirdik.

Toplamda 182 yatak kapasiteli yerleşkede 48 adet oda, açık spor alanları, spor salonu ve çadır kamp alanı bulunuyor.

  • 40 dönümlük alan
  • 182 yatak kapasitesi

75 -  Karabağlar Atatürk Yükseköğrenim Kız Öğrenci Yurdu


Öğrencilerimizin yaşadığı yurt sorununa kulak verdik.

Karabağlar ilçesi, Tahsin Yazıcı Mahallesi'nde 8 katlı kız öğrenci yurdunu hizmete aldık. 

Biri engelli olmak üzere 91 odasıyla, toplamda 274 öğrenciyi barındıracak şekilde inşa ettiğimiz Atatürk Yükseköğrenim Kız Öğrenci Yurdumuz, kütüphane, çalışma odası, dinlenme odası, çok amaçlı salon, spor salonu, yemekhane, revir, ziyaretçi salonu, kantin, mutfak ve sığınak gibi ortak kullanım alanlarını da içinde barındırıyor.

76 - Öğrenci Çamaşır Yıkama Merkezleri


Öğrencilerimize ücretsiz çamaşır yıkama hizmeti sağlıyoruz.

Üniversite öğrencileri için başlattığımız ücretsiz çamaşırhane hizmetini Bornova’nın ardından Çiğli’de de uygulamaya geçirdik. Yurtlarda kalmayan, ailesi yanında ikâmet etmeyen ve çamaşır yıkama hizmetinden faydalanamayan öğrenciler de bu hizmetten faydalanabiliyor. 

Başvurular İzmir Büyükşehir Belediyemizin bizizmir.com internet sitesi üzerinden yapılıyor.

77 - Anahtar - Kadın Çalışmaları Bütüncül Hizmetleri Merkezi


Örnekköy Sosyal Projeler Yerleşkesi’nde Anahtar adıyla Kadın Çalışmaları Bütüncül Hizmet Merkezi’ni kurduk.

Anahtar birimimizde kadınların eğitim, kültür, sanat ve spor gibi her türlü faaliyeti gerçekleştirebilmeleri, ücretsiz şekilde hukuki, psikolojik ve sosyal hizmet danışmanlığı almaları mümkün hale geldi. Anahtar biriminde kadınlara sağlık, insan hakları, ayrımcılık, iletişim gibi kişisel gelişimlerine katkı sunacak eğitimler veriyor; sinema, tiyatro ve kütüphane gibi kültürel faaliyetler yürütüyoruz.

Kadın çalışmaları alanında hizmet üreten sivil toplum kuruluşlarının hem yönetsel, hem kolektif çalışmalarına açık olan Anahtar merkezimizde, mesleki kurslarla kadınların işgücüne katılımı sağlanıyor.

78 - İnciraltı Terapi Bahçesi

Engelsiz İzmir vizyonumuz kapsamında Türkiye'nin ilk hortikültürel terapi bahçesi İnciraltı Terapi Bahçesi’ni, Engelliler Haftası’nda, 10 Mayıs 2022’de hizmete aldık. 

Toplam 32 bin 500 metrekarelik bir alana sahip olan Hortikültürel Terapi Bahçesi, özel gereksinimli vatandaşlarımızın kullanımına uygun olarak projelendirildi. İçerisinde sosyal faaliyetlerin devam ettiği bir kampüs olan İnciraltı Terapi Bahçesi’nde, farklı atölye alanları ve terapötik bahçeler yer alıyor. Çocuk ve yetişkinler için ise hortikültür alanı, aromatik bitkiler atölyesi, yalınayak parkuru, ahşap atölyesi, felsefe ve masal etkinlik alanı, doğa ile etkileşim kurulan biyofili çocuk oyun alanları bulunuyor.

Terapi Bahçesi’nde her yaştan ziyaretçi için uzmanlar eşliğinde doğa temelli terapi programları ve öğrenme etkinlikleri düzenleniyor.

79 - Örnekköy Sosyal Tesisi


“Eşit Bir Yurttaşlık Mümkün” vizyonumuz ile ülkemize örnek olan Örnekköy Sosyal Projeler Yerleşkesi’ni, Haziran 2021’de İzmirlilerin hizmetine sunduk.

Yerleşkemizde kadınların güçlenmesi ve toplumsal yaşama katılımını artırmak için ANAHTAR birimi; engelliler için Farkındalık Merkezi ve İzmir Dokunulabilir Engelsiz Modern Sanatlar Müzesi, çocuklar için Masalevi, çocuk ve gençler için ÇOGEM ve Genç İzmir birimleri yer alıyor.  Böylelikle hizmetlere erişimde dezavantajlı konumda olan kadın, çocuk, genç ve engelli bireyler için fırsat eşitliği sağlayacak birimleri, tek bir yerleşkede topladık. 

Kütüphaneden etüt salonlarına, yoga atölyesinden sinema ve konferans salonlarına kadar pek çok üniteyi bir araya getiren bu önemli tesis, İzmir’de yaşayan herkesin, eşit ve adil biçimde kamusal hizmetlere erişimini mümkün kılıyor.

80 - Havuz İzmir


Su sporlarını teşvik etmek ve profesyonel takımları desteklemek için yaklaşık 16 milyon liralık yatırımla Bornova Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’nda Havuz İzmir’i, şehrimize kazandırdık. 

2021 yılında açtığımız yarı olimpik Havuz İzmir’de; 125 kişilik bir tribün, yüzme eğitimleri için çırpınma havuzu ve fitness salonu da yer alıyor. 3 bin 200 metrekare kapalı alanda inşa edilen engelli dostu ve doğa dostu bir yapı olarak inşa edilen Havuz İzmir’de, yüzme bilmeyen vatandaşlarımıza da eğitim veriyoruz.

  • 16 milyon TL’lik yatırım
  • 125 kişilik tribün
  • 3 bin 200 metrekare alan

81 - Maraton İzmir


İzmir’i spor kenti yapma hedefiyle ilkini 2020 yılında düzenlediğimiz Maraton İzmir, kısa süre içerisinde bir marka hâline geldi ve dünyaca ünlü atletlere ev sahipliği yapmaya başladı. 

Türkiye’nin en hızlı parkuruna sahip 42 kilometre 195 metrelik Maraton İzmir’in dördüncüsü Mayıs 2023’te, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı anısına koşuldu.

İzmir’de uluslararası bir festival havası estiren maraton ve ardından başlayan 19 Mayıs Yol Koşusu’na 23 ülkeden 30 seçkin atlet ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen 5 bin yurttaş katıldı.

82 - CittaSlow Mahalleleri


İzmir’i, dünyanın ilk Cittaslow Metropol şehri yaptık. Cittaslow Metropol kent modelimiz insan odaklı, kentin değerlerini koruyan, sürdürülebilir, yüksek yaşam kalitesini hedefliyor.

Cittaslow Metropol kapsamında Karşıyaka’nın Demirköprü Mahallesi ile Konak Agora Ören Yeri’ndeki Pazaryeri Mahallesi’ni, Sakin Mahalle adıyla pilot bölge seçtik ve burada çalışmalar yürütmeye başladık. 

Demirköprü Mahallesi’nde yaptığımız uygulamalar, ulusal ve uluslararası yarışmalarda 5 ödül kazandı.

  • Türkiye’nin ilk CittaSlow metropolü İzmir
    2 CittaSlow mahallesi

83 - Güney Gediz Deltası Yaşayan Parkı


Güney Gediz Deltası Yaşayan Parkı ziyaretçilerine delta üzerinde bugüne kadar görülen 300 farklı kuş türünü ve kış aylarında ev sahipliği yaptığı 80 bin kuşu gözlemleme imkânı sunuyoruz. Planlamasında doğayla uyumu esas aldığımız parkımızı, bisiklet kullanıcıları ve yürüyüş yapanlar için uygun hale getirdik. 

Güney Gediz Deltası kalkışlı otobüs turlarımızda İzmirliler bölgede kuş gözlem yapma ve deltayı tanıma fırsatı buluyor.

  • 300 Farklı Kuş Türü
  • 80 Binden Fazla Kuşu Gözlemleme İmkanı

84 -  Flamingo Yolu


Flamingo Yolu Turlarımızla, İzmirliler’e kentin doğasını yaşayarak öğrenme fırsatı sunduk. 

Flamingo Yolu’nda ziyaretçilerimiz hem deniz hem kara yoluyla Gediz Deltası’ndaki kuş türlerini gözlemleyebiliyor. Rehberlerimiz eşliğinde düzenlenen turlar sırasında, Gediz Deltası’ndaki benzersiz canlı çeşitliliği ve alanda gözlemlenen kuşlar ilgili bilgi veriyoruz.
 

  • Flamingo Yolu Tekne Turuna katılan toplam misafir sayısı 8 bin 278 
  • Otobüs Turuna katılan toplam misafir sayısı 3 bin 207

85 - Olivelo Yaşayan Parkı


Olivelo’da kültürel ve doğal mirasımızı koruma altına aldık.

Güzelbahçe Yelki’de 57 hektarlık alana sahip olan Yaşayan Parkımızda, zeytin ormanı ekosistemini ve İzmir Yarımadası’na özgü erkence zeytinini koruma altına aldık. İzmir’in öz değerlerini İzmirli ile buluşturduk. Bölgeyi Avrupa Bisiklet Yolları Ağı (EuroVelo) ile birleştirerek önemli bir bisiklet istasyonu hâline getirdik.

Olivelo Yaşayan Park’ta kuş gözlem, ağaçlarla tanışma gibi birçok gözlem etkinliği düzenleyerek kentlilerin doğayla buluşmasını sağlıyoruz.

  • 6 Milyon lira yatırım
  • 74 bitki dikimi

86 - Fırat Yaşayan Parkı


Buca’ya nefes aldırdık.

İlçemizdeki 30 bin metrekarelik alanı doğayla uyumlu bir Yaşayan Park haline getirdik. Bu devasa alanı vatandaşlarımız için ekolojik gölet, çok amaçlı sera, bostan, kafeterya, oturma alanları, yürüyüş yolu, oyun parkı ve kondisyon aletleri ile donattık. 

  • 48 Milyon lira yatırım
  • 9 bin 125 adet bitki dikimi
  • Günde 10 binin üzerinde ziyaretçi 

87 - Meriç Yaşayan Parkı


Bornova’yı yeşillendirdik. 

Hemşerilerimizin talebi üzerine Bornova ilçemizde 60 bin metrekarelik Meriç Yaşayan Parkı’nı hayata geçirdik. Parkımızı İzmir’in doğasıyla uyumlu, kuraklığa dirençli bitkilerle donattık.

35 Yaşayan Parkımızdan birisi olan bu alanda, kent bostanı, halı saha, basketbol sahası, oturma alanları, çocuk oyun alanı, kafeterya, seyir terası, taziye evi ve kütüphane gibi çok sayıda sosyal alan yer alıyor. 

Parka ziyaretçiler için bölgede yaşayan kuş ve ağaç türlerinin anlatıldığı tabelalar yerleştirdik.

  • 7 Milyon lira yatırım
  • 3 bin 394 bitki dikimi

88 -  Dr.Behçet Uz Rekreasyon Alanı


Buca, Konak ve Bornova ilçelerimizin tam ortasında yer alan ve yaklaşık 20 yıldır yenilenmeyen 180 bin metrekare büyüklüğündeki Dr. Behçet Uz Rekreasyon Alanı’nı baştan sona yeniledik.

Alanda 480 metre uzunluğunda tartan koşu yolu ve 1800 metrelik bisiklet parkuru, 4 ayrı noktada fitness alanı, İzmirlilerin kenti seyredebileceği teras, çocuklar için trafik eğitim parkı, oyun, spor ve piknik alanları bulunuyor. 

17,3 milyon lira ile gerçekleştirdiğimiz yenileme projemizde, alanda bulunan 3 bin 150 ağacı koruduk. İzmir’in doğasıyla uyumlu ve kuraklığa dirençli 200 binin üzerinde yeni bitkiyle parkımızı güzelleştirdik.

  • 17,3 milyon TL yatırım
  • 1800 metre bisiklet parkuru
  • 200 binden fazla bitki dikimi

89 - Peynircioğlu Rekreasyon Alanı


Peynircioğlu Deresi’ni bir yaşam alanına dönüştürdük.

Peynircioğlu Deresi’nin kıyı kesimi ile Halk Park ve devamındaki güzergâh üzerinde kesintisiz bir ekolojik koridor oluşturduk. Doğa dostu uygulamalarla derede hem taşkın kontrolünü sağladık hem de dere etrafında yeni yeşil alanlar oluşturduk. 12 milyon TL’lik bütçeyle Peynircioğlu Deresi’nin kenarını İzmirlilerin yeşille buluşup dinlenebileceği, temiz havada yürüyüş ve spor yapabileceği bir rekreasyon alanı hâline getirdik.

İzmir’e Peynircioğlu Deresi boyunca 40 bin metrekarelik bir yaşam alanı kazandırdık.

  • Ekolojik Koridor
  • 12 milyon TL Yatırım
  • 40 bin Metrekare Yaşam Alanı

90 -  Yaşayan Körfez Yatırımları


Yaşayan Körfez Projemizle, İzmir Körfezi’nin 50 yıllık kirlilik ve koku sorununu ortadan kaldırdık.

Karada, kıyıda ve denizde yürüttüğümüz projelerle körfezi hem temizliyor hem de restorasyon projeleriyle sağlığına kavuşturuyoruz.

Körfeze akan derelerimizde yürüttüğümüz restorasyon ve düzenleme çalışmalarımızla önemli bir kirlilik kaynağı olan dereleri yeniden doğaya ve İzmir’e kazandırıyoruz. Böylece derelerimiz tertemiz sularıyla Körfeze akıyor. Atıksu arıtma tesislerimiz sadece evsel atıksularımızı arıtmakla kalmıyor, aynı zamanda geri kazanım projeleriyle şehrin ekonomisine ve doğasına katkı sağlıyor. 

Atıksu arıtma tesislerimizdeki çamur çürütme, kurutma ünitesi yatırımlarımızla arıtmadan çıkan çamurlar kurutuluyor ve hammadde olarak çimento sektöründe kullanılıyor. Tesislerden çıkan arıtılmış sulardan ise tarımda, parklarda ve ekolojik restorasyonda kullanılarak faydalanılıyor. 

İzmir Körfezi’nde yürüttüğümüz deniz dibi taraması uygulamamızla İzmir Körfezi’ni her geçen gün daha temiz, daha canlı bir hale getiriyoruz. Bu çalışmalarımız sırasında çıkan dip çamurları aynı Körfez’in en önemli balık üreme alanlarından biri olan Çilazmak Dalyanı’nın restorasyonunda kullanılıyor.

11 Milyar TL’yi aşan Yaşayan Körfez yatırımlarımızı sadece bugünün değil İzmir’in geleceğine yapılan yatırımlar olarak görüyoruz ve gelecek nesillere temiz bir körfez bırakmak için çalışıyoruz. Yüzülebilir İzmir Körfezi hedefimize adım adım yaklaşıyoruz.

91 - Süngerkent


Yağmur suyu hasadına başlayarak İzmir’in dirençli kent vizyonunu büyüttük.

Türkiye’de bir ilk olan Sünger Kent projemizle, sürdürülebilir yağmur suyu yönetimine başladık. Proje ile kentte çatılardan akan suların tekrar kullanımını sağlamak için depo dağıtımı gerçekleştiriyor, kırsalda ise yeraltı sularını tekrar doldurmak için çalışmalar yürütüyoruz.  

Hedefimiz, İzmir’in 5 yıl içerisinde bir sünger kent olarak yeniden inşa edilmesi ve kentsel alanda yağmur suyu akışının yüzde 70 oranında azaltmak.

  • 5 bin adet yağmur suyu deposu dağıtımı
  • 12 otobüs durağına yağmur suyu hasadı deposu
  • Ödemiş'te 60 bin metreküp su kapasiteli Türkiye'nin ilk biyolojik sızdırma göleti

92- Can Yücel Tohum Merkezi


Bornova Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’nda kurduğumuz Can Yücel Tohum Merkezi’ni, 2021 yılında hizmete açtık. 

Yüzlerce çeşit atalık tohumu koruma altına aldığımız merkezimizde çocuklara ve gençlere uygulamalı olarak doğayla uyumlu tarım dersleri veriyoruz. Düzenlediğimiz Geleneksel Tohum Takas Şenlikleri ile Türkiye'nin her bölgesinden gelen yüz binlerce yerel tohumu gelecek kuşaklara taşıyoruz.

İklim krizi ve kuraklık karşısında dirençli atalık tohumlarımızı koruyarak, geleceğimizi teminat altına alıyoruz.

  • 80 çeşit yerel tohum
  • 2023 yılında atalık tohumdan 100 bin kışlık sebze fidesi dağıtımı

93 - Pako Hayvan Barınağı

Can dostlarımızı unutmadık.

Bornova Gökdere’de aynı anda bin 500 köpeğe yuva olan Pako Sokak Hayvanları Sosyal Yaşam Kampüsü’nü hizmete aldık. Tedavi ve rehabilitasyona ihtiyaç duyan dostlarımızı burada tedavi ediyor, sahiplendiriyoruz. Terkedilmiş yük hayvanlarına da ev sahipliği yaptığımız kampüsümüzü acil müdahale üssü olarak da kullanıyoruz.

  • 37.000 m2 barınak alanı
  • Bin 500 köpek için barınma alanı

94 -  Seyrek Hayvan Hastanesi


Hayvan Hastanesi açıyoruz.

Menemen Seyrek’te hayvan hastanesi kuruyoruz. Yoğun bakım ve yatan hasta üniteleri bulunan hastanemizi yakın zamanda hizmete alacağız. 

Yaklaşık 600 metrekare kapalı alana sahip olan hastanede, uzman veteriner hekim kadrosu ile cerrahi operasyonlar yapılacak, kedi ve köpeklere daha modern tedavi imkanı sağlayacağız.

95 - Güney-1 Ödemiş Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi


350 milyon lira yatırımla kurduğumuz, günde 1200 ton atık işleme kapasiteli Ödemiş Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi’nde geri dönüşüm sektörüne hammadde sağlıyoruz. 

Tesisimizde, organik atıklardan üretilen enerji değeri yüksek metan gazı, toprak iyileştirme özelliği bulunan kompost ve tarımda kullanılabilecek nitelikte katı organik gübre elde ediliyoruz. 

Tesisimiz, aylık ortalama 116 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak kapasitede enerji üretiyor.

  • 350 milyon TL yatırım
  • Günde 1200 ton atık işleme kapasitesi
  • Ayda 116 bin haneye elektrik

96 -  Kuzey-1 Bergama Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi


400 milyon lira yatırım ile kurduğumuz Bergama Entegre Katı Atık Yönetim Tesisimiz, 50 bin hanenin tüketimine eşdeğer elektrik sağlıyor.

Günde 100 ton gübre üretim kapasitesine sahip olan tesisimizde yaklaşık 37 milyon metreküp metan gazını bertaraf ederek iklim krizi mücadelemizi büyütüyoruz.

İzmir’de atık kavramını ortadan kaldırdık.

  • 8,46 MW saat kapasite ile enerji üretimi
  • 50 bin hanenin aylık ortalama elektrik ihtiyacı

97- Tesislerimizde GES Santralleri


Tesislerimiz yüzünü güneşe döndü.

15,5 milyon liralık yatırımla kurduğumuz 16 güneş enerji santrali sayesinde, tesislerimizde enerjiden 7 milyon lira tasarruf ettik.Yılda 1300 ton karbona eşdeğer sera gazı salınımının önüne geçtik. 

Türkiye’ye örnek olan bu projemiz sayesinde doğal afetler esnasında kritik öneme sahip olan birimlerin kesintisiz elektrik ihtiyacı da karşılıyoruz.

  • 15,5 milyon TL yatırım
  • 7 milyon TL tasarruf

98 - Harmandalı Biyogaz Tesisi


240 milyon lira yatırımla hayata geçirdiğimiz Harmandalı Düzenli Katı Atık Depolama Sahası'nda elektrik üretmek için hizmete alınan biyogaz tesisimiz, çöpten elde edilen elektrik enerjisi ile şehrimize katma değer sağlıyor. 

Tesisimizde günde 2 bin ton civarında atık ayrıştırarak hem elektrik hem de yakıt elde ediyoruz. Kurulduğu günden bu yana belediye bütçesine 846 milyon lira ek gelir sağlayan, 190 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak güce sahip Harmandalı Düzenli Atık Depolama Sahası Biyogaz Tesisimizde atıkları doğaya zarar vermeden bertaraf ediyoruz.

  • 240 milyon TL yatırım
  • Günde 2 bin ton ayrıştırma kapasitesi
  • Belediye bütçesine 846 milyon TL ek gelir

99 - Tarihi Bıçakçı Han ve Yıldız Sineması


Kent tarihinin sembol alanlarına sahip çıktık.

26 milyon liraya Yıldız Sineması ile birlikte kamulaştırdığımız Bıçakçı Han, 2 bin 690 metrekare kapalı alana sahip. Her iki yapımızda da özgün mimarilerine ve tarihsel kullanımlarına uygun şekilde bakım, onarım ve restorasyon çalışmalarını tamamladık.

İzmir kent belleğini yaşatmaya devam ediyoruz.

  • 150 yıllık miras
     

100 - Tarihi Carfi Köşkü


Şehrin zengin mimari mirasını yeniden gün ışığına çıkarmak ve Konak ile Kadifekale arasındaki tarihi aksı canlandırmak için yürüttüğümüz çalışmalardan biri de Carfi Köşkü.

İzmir’in tarihi semtlerinden Tilkilik’teki Carfi Köşkü’nün sadece bir duvar ile hamam yapısı korunabilmişti. Köşkü yaklaşık 11 milyon liralık yatırımla yeniden eski günlerine döndürdük.

Aslına sadık kalarak baştan sona restore ettiğimiz köşkü, içindeki mevcut ağaçları da koruyarak çocukların rahatça oynayabileceği bir alan hâline getirdik.

Kurtuluşumuzun 100. Yılı Anı Evi


İzmir’in kurtuluşunun 100’üncü yılı kapsamında hayata geçirdiğimiz “Kurtuluşumuzun 100. Yılı Anı Evi''nin kapılarını 2022’de açtık. 

Milli Mücadele döneminin ruhunu yaşatacak bir deneyim merkezi olarak tasarladığımız anı evinde “Nadire Kabinesi”, “Yemek Odası”, “Savaşı Nasıl Kazandık?”, “İşgal Odası”, “Atatürk ve Mücadele Arkadaşları Odası”, “Gölge Sergisi”, “Pencereden Görünenler Odası”, “Kahve Kültürü ve Okuma Odası”, “Bayrak Odası” ve “Sonsuz Anılar” gibi bölümler bulunuyor.

Köy Enstitüleri Anı Evi

Bir Cumhuriyet mirası olan Köy Enstitüleri’ne sahip çıktık.

Cumhuriyetin 100. yaşına armağan ettiğimiz Konak’taki Köy Enstitüleri Anı ve Kültür Evi’nde, döneme ait belgeler, eşyalar ve yayınlar yer alıyor.

Köy Enstitüleri Anı ve Kültür Evi’nde bulunan araştırma kütüphanesi ve dijital arşiv sistemi ile araştırmacılara geniş ve değerli bir veri tabanı sağlıyoruz.

  • 600 adet kitap
  • Dijital arşive aktarılan 300’den fazla materyal

Kemeraltı UNESCO Dünya Mirası


İzmir’in kalbi Kemeraltı artık UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde.

İzmir’in tarihini korumak ve uluslararası alanda bilinirliğini artırmak için başlattığımız çalışmalarla Kemeraltı’nın UNESCO Dünya Mirası ilan edilmesi için çalışıyoruz. 

İki yıllık yoğın bir çalışmanın sonucunda elde ettiğimiz bu başarıyı, 2024’ün ikinci yarısında Kemeraltı’nın daimi listeye girilmesiyle taçlandıracağız.

  • 8500 yıllık miras

Kemeraltı Altyapısı


İzmir tarihinin en büyük altyapı ve üstyapı çalışmalarıyla yenilediğimiz Kemeraltı Çarşısı’na 770 milyon TL yatırım yaptık.

Birinci etap çalışmalarımız kapsamında çarşıya saniyede 7 ton su pompalama kapasiteli 7 pompa döşedik. İkinci etapta Kızlarağası Hanı çevresinde ve Anafartalar'ın Kestelli bölümünde, üçüncü etapta Cici Park'ın yukarı bölümünde çalışmalarımız sürüyor. Son etapta ise İkiçeşmelik - Kemeraltı arasında özellikle yüksek bölümlerdeki sokakları tamamlıyoruz.

Dört etap için toplamda 2 milyar TL yatırım yaptığımız Kemeraltı Çarşısı’nın UNESCO Dünya Mirası Daimi Listesi’ne girmesi için çalışıyoruz. Bu sayede turizmi canlandıracak, İzmir’in kültür mirasına sahip çıkarken, esnafımızın yüzünü güldüreceğiz.

  • 770 milyon TL yatırım
  • UNESCO Dünya Mirası hedefi

Girişimcilik Merkezi


TÜSİAD işbirliği ile İzmir’in stratejik ihtiyaçlarını göz önüne alarak bölgesel ve sektörel gereksinimlerin karşılanması için hayata geçirdiğimiz Girişimcilik Merkezi, bir inovasyon merkezi olma özelliği taşıyor.

18-35 yaş arası tüm İzmirlilerin katılabileceği program ile girişimciliğe ilişkin farkındalığı ve yetkinliği artırmayı, yenilikçiliğe teşvik etmeyi ve kentimizin sorunlarına ilişkin çözümler üretmeyi hedefliyoruz.

Girişimcilik Merkezi Programımız ile sosyal ve ekonomik fayda üretmeyi merkezimize alarak insana, topluma ve doğaya duyarlı ürün ve hizmet geliştiren girişimlere ofis olanağı, eğitim ve mentorluk gibi kaynaklar sağlıyoruz.