Batuhan KAYA/İz Gazete- Alevi Bektaşi Federasyonu, Madımak Katliamı’nın 31’inci yılında Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması düzenleyerek katledilenleri andı ve adalet çağrısını yineledi. Yüzlerce kişiden oluşan bir kalabalıkla düzenlenen basın açıklaması, “Madımak’ın ışığı sönmeyecek”, “Madımak’ı yakanlar AKP’yi kuranlar” ve “Unutmak yok affetmek yok helalleşmek yok” sloganlarıyla sık sık bölündü. Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu da basın açıklamasına katıldı. 

Alevi Bektaşi Federasyonu adına basın açıklamasını Alevi Bektaşi Federasyonu Ege Bölge Temsilcisi Gülbahar Kaplan okudu. Kaplan açıklamadan sonra ölenlerin adlarını, mesleklerini ve yaşlarını tek tek okudu. Basın açıklamasından sonra Gündoğdu Meydanı’na yürüyen Alevi Bektaşi Federasyonu ve bileşenleri, denize karanfil atarak ölenleri andı.

 

Kaplan açıklamasında, “Madımak Katliamı insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur ve zaman aşımını kabul etmiyoruz. Alevi Bektaşi Federasyonları ve bileşenleri olarak, her yıl olduğu gibi bu yılda Sivas’ta olacağız. Cumhuriyet tarihinin en barbar katliamının üzerinden 31 yıl geçti ve bu sürecin 22 yılında AKP iktidardaydı. İktidarlarının ilk gününden beridir de katliamcı zihniyetten yana oldu. Katliamı yapanları milletvekili yaparak suça başlayan AKP, katilleri de affetti. Bu katliamın yapıldığı Madımak Oteli’nin Utanç Müzesi yapılması bir yana, cezaevinde kaç kişinin tutuklu olduğuna dair bile bilgi verilmemektedir” ifadelerini kullandı.

Madımak Aciklama

Siyaset normalleşecekse…

CHP Lideri Özgür Özel’in “normalleşme” söylemine atıfta bulunan ve Aleviler için normalleşmenin nasıl gerçekleşeceğini ifade eden Kaplan, “Şu günlerde siyasette normalleşmeden bahsedilmektedir. Normalleşme adına bir adım adım atılacaksa Diyanet İşleri’nin bütçesini sıfırlayarak, okullarda zorla verilen din derslerini kaldırarak, Alevi köylerine cami yapılmasına son vererek, AİHM’nin Aleviler hakkında verdiği kararları uygulayarak ve Madımak Oteli’ni utanç müzesi yapılarak atılmalıdır. Asimilasyonun suç kapsamına alınması ve nefret söyleminin yasaklandığı bir iklim de normalleşme olacaktır. Alevilerin tüm itirazlarına rağmen kurulan Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın kapatılmasıyla olacaktır” dedi

.

Unutmayacağız, affetmeyeceğiz

Aleviler olarak katliamı asla unutmayacaklarını ve affetmeyeceklerini söyleyen Kaplan şu ifadeleri kullandı:
“Aleviler olarak bir kez daha diyoruz ki katliamın üzerinden 30 yıl geçmiş olmasına rağmen asla unutmayacağız. Gerçek suçlular yargılansın diye mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz. Katliamın üzerinin örtülmesine izin vermeyeceğiz.

Muhabir: Batuhan KAYA