Yiğit SÜTCÜ - Geçtiğimiz günlerde İzmir’in Kınık İlçesi’nde domates üreticileri, ürünlerini satamadıklarından dolayı bir eylem düzenlemişti. Traktörler ile ilçe merkezine gelen çiftçiler, artık dayanacak durumlarının kalmadığını ifade etmişlerdi. İzmir’in bir başka ilçesinde, bu defa mevcut durumdan umutlu bir başka üretici ile konuştuk. Kendine has mandalinası ile meşhur Seferihisar’da genel hava olumlu görünüyor. 

Rekolte bir miktar düşük

İz Gazete’ye konuşan Seferihisar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (SEFEKO) Başkanı Ahmet Sayayer sezonun bekledikleri gibi geçtiğini ifade etti. Sayarer, ”Rekolte genel olarak bakıldığında bir miktar düşük. Ama bakımlı ağaçlar son derece kaliteli ürün veriyor. Bu noktadan hareketle iyi bir sezon geçireceğimizi düşünüyorum.” ifadelerini kullandı. 

Geçmişten ders alındı

Geçmiş dönemi hatırlatan Başkan Sayeyer ”Geçen sezon 10 TL beklerken 5 TL fiyatla karşılaşmıştık. Bu durum bizi büyük sıkıntıya sokmuştu. Ancak bu sezon baktığımızda ürettiğimiz ürün için 14-15 TL arasında satış fiyatı alabiliyoruz. 15 TL bandının yeterli olduğunu düşünüyorum. Gönül 17-18 TL civarlarını ister ama genel anlamda baktığımızda durum olumlu görünüyor.” şeklinde konuştu.

Mandalina üretmek ciddi uğraş  

Mandalina üretiminin zorluklarının da altını çizen SEFEKO Başkanı Ahmet Sayayer, ”Bizim bölgenin çok özel bir mandalinası var. Bizim mandalinamız satsuma, çok özel bir ürün. Mandalina bu bölge için sadece ekonomi değil, bir kültür. Bunu yaşatmak gerekiyor. İlçemizde yapılan mandalina festivali var. Mandalina üretmek belki zor ama vazgeçmek de mümkün değil. Umarım her sezonumuz sorunsuz ve iyi bir şekilde geçer.” dedi.

Satsuma mandalinası nedir?

Türkiye'de üretimi en çok yapılan ve ihracat için başlıca mandarin çeşididir. Özellikle Ege bölgesinde üretilir. Meyve kabuğu hasat döneminde sarı-portakal renginde ve hafif pürüzlüdür. Olgunlaşma döneminden sonra kabuğun etten ayrılması kolaylaşır. Meyveleri basık şekillidir, küçük orta boydadır ve çekirdeksiz sayılır. Meyve eti koyu portakal rengindedir. Tat, koku ve kalitesi yüksek bir çeşittir.

Muhabir: YİĞİT SÜTCÜ