İz Gazete Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal ve İz Gazete Genel Koordinatörü Özgür Coşkun’u makamında ağırlayan ve sorularını yanıtlayan CHP Manisa İl Başkanı İlksen Özalper, 70 yıl aradan sonra gelen zaferi, öncesini, sonrasını ve hedeflerini anlattı.  Özalper, hem Manisa özelinde hem de ülke genelinde pek çok konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

“Manisa’da kazanılan zafer emanet oylar mı, yoksa emeğin, başarının karşılığı mı?” sorusunu yanıtlayan Özalper, “Sürpriz dersek hem örgüte hem de adaylara çok büyük haksızlık yapmış oluruz. Çünkü ben 11 Şubat’ta daha seçime bir aydan fazla bir süre kala basına açıklama yapmışım, kimsenin inanamayacağı yerleri alacağız diye. Çünkü örgütün nasıl çalıştığını biliyordum. Görüşmeler yaptık. Çok fazla görüşme yaptık insanlarla, çok yerlere gittik, insanları dinledik. Geçen sene milletvekili adayıydım ve şunu öğrendim; 10. sıraydım tek partili sisteme bile geçsek milletvekili olma şansım yoktu ama ben 1. sıra gibi çalıştım 45 gün boyunca ve bu bana şunu öğretti; insanlar artık elini sıkıp giden siyasetçiden çok yorulmuşlar. Kendine dokunan, dinleyen, göz iletişimi kuran insanlar arıyorlardı. Gerçekten dinlendiğini ve ciddiye alındığını bilmek istiyordu insanlar ve biz bu iletişimi çok doğru kurduk Manisa’da. Adayları da çok doğru belirledik. Ön seçim yapıldı birbirine çok yakın anket sonuçları çıkan yerlerde. Genel başkanı sahip çıktı memlekete bu da asla ötelenemeyecek bir durum" diye konuştu.

‘70 yılın ardından gelen zafer’

Seçimde bir sürü birleşenin sonucu oluşturduğunu belirten Özalper, "Türkiye’ye baktığımızda, Özgür Özel’e Türkiye sahip çıktı. Bugüne kadar hiç Cumhuriyet Halk Partisi’ne oy vermemiş iller var. Düşününce bile imkânsız gördüğümüz iller mesela; Adıyaman, Kastamonu, Kütahya, Afyon, Manisa da öyle. Manisa’da 70 yıl sonra alınmış bir Cumhuriyet Halk Partisi zaferi var. O yüzden bu çok tesadüf değil. Değişim ateşi diyorum hatta tam bugün değişim ateşinin yandığı gün. Geçen sene bugün İl Başkanlığı seçimimiz vardı. 24 Eylül Ferdi Başkanın İl Başkanlığı seçimi vardı, biz de yönetimdeydik ve o yarışı kazanmamış olsaydık bugün belki bizim için çok daha farklı olacaktı" dedi.

‘Her şey emek emek yapıldı’

Anket sonuçlarının ilk zamanlarda kendilerini demoralize ettiğini belirten İlksen Özalper, "Ferdi Başkan 5 sene önce ücretini yatırarak Cumhuriyet Halk Partisi’nden aday adaylığı başvurusu yapan tek Büyükşehir Belediye Başkan adayımızdı. Cumhuriyet Halk Partisi’nden başka başvuru olmamıştı. Ferdi Başkanın bir gün bunu yapacağını tahmin edebiliyorduk ama İl Başkanlığı yolunda ilerledi Ferdi Başkan ve hiçbir aday başvurusu olmayınca da bu görev Ferdi Başkan’a kaldı. Bu arada biz 16 puan da geriden başladık ve bu çok ciddi bir puan. Anket sonuçları geliyordu, çok demoralize olduğumuz zamanlar oldu. Gecenin üçünde, dördünde bu konuları çok konuşmuşluğumuz oldu. Her şey emek emek yapıldı. Bütün örgütle tırnaklarımızla kazıyarak yaptık bunu. İl başkan yardımcılarımız, ilçelerimiz, ilçe yöneticilerimiz, gençlik kollarımız, kadın kollarımız herkes bu yola ‘bu defa olacak’ diye çıktı. Genel Başkanımızın rüzgârı çok kıymetliydi" ifadelerini kullandı.  

‘Birlikte güçlüyüz’

Seçimde gerçekleşen tablonun sürpriz olmadığının altını çizen Özalper, "4 ilçemiz vardı 14+1 de büyükşehrimiz oldu ama Saruhanlı’da seçime giremedik 16 ilçede seçime girdik ve 14 tanesini aldık. Yunusemre’de bir ön seçim oldu ve orası da hem benim hem genel başkanımızın kayıtlı olduğu ilçe ve orda anket sonuçları birbirine çok yakın çıktı. O noktada genel başkan diğer arkadaşımızı atayıp geçebilirdi ve orda ön seçim yapılma kararı alınması çok kıymetliydi. Ön seçimle birlikte zaten partideki kırgınlıklar, kızgınlıklar hepsi bitti. Biz birlikte güçlüyüz, bunun farkına vardık” şeklinde konuştu.  

‘Kavgalı eve kimse kız vermez’

Ön seçimlerin nasıl bir etki yarattığını sorduğumuz Özalper, "Tabii ki etkiledi, her şeyi etkiledi. Salihli’de de bir ön seçim yapıldı o yüzden bu kırgınlıklar bitti. İnsanlar bize bakıyor ve baktığında; ‘Biz bu insanlara bu ülkeyi teslim edebilir miyiz?’ diye bakıyorlar ve bu teslim etme noktasına genel başkanımızın çok güzel bir sözü var: ‘Kavgalı eve kimse kız vermez.’ diye. O yüzden biz direkt bunu toparladık. Kavga dövüş bitti, birlik beraberlik içinde, barış içinde inanılmaz bir uyum içinde belediye başkanları ile ilçe başkanları ile her ay bir toplantı yapıyoruz. Neyi eksik yapıyoruz, neyi daha iyi yapabiliriz, iktidar yolunda neyi daha iyi yapabiliriz, insanlara nasıl daha iyi dokunabiliriz diye. Halk ekmek olsun suda yapılan indirimler olsun Kent Lokantası olsun bunlar çok kıymetli şeyler ve 6 ayda yapılan şeyler. Manisa yıllardır bizde olmayan ve aslında hoyratça yönetilen bir yer" şeklinde yanıtladı.  

‘Manisa, evladına sahip çıktı’

İlk altı ay sonrası yaşanan durumu özetleyen Özalper, "Manisa özelinde konuştuğumda Isparta’da Süleyman Demirel’e, bizde de genel başkanımıza sahip çıktılar. Manisa’nın evladı, Manisa’nın çocuğu, Manisa’da doğmuş büyümüş bir genel başkana da Manisa sahip çıktı. Aslında bu bir değişimin başlangıcıydı. Hükümet yerel yönetimleri düzeltmek için bir şey yapsa belki oylarını geri alacak ama ülkede hiçbir şey iyiye gitmiyor o yüzden biz; ‘’5 yıl sonra; bunları yaptık yapmaya devam da edeceğiz şimdi de oylarınıza talibiz’ diyeceğiz" ifadelerini kullandı.   

Özalper, bir sonraki seçimde tüm ilçelerin kazanılması mümkün mü sorusunu "Olur, çok da güzel olur. 4 belediyemiz vardı. Akhisar’da bir belediyemiz vardı ve Gördes biraz daha dağlık kırsal bir bölgeydi ve hani insanlar düğün alışverişinden hastaneye kadar bütün ihtiyaçlarını Akhisar’da giderir. Gördes’ten Akhisar’a gelip giden diğer insanlar da Akhisar Belediyesi’nin farkındalığını fark ettiler. Ya dediler ki cami kapatmadılar, yardımları kesmediler. Dedikoduların hepsini bitirecek bir çalışma vardı Akhisar Belediyesi’nde. Dediler ki ‘’Evet ya Cumhuriyet Halk Partisi Belediyesi ve sosyal belediyecilik nasılmış görüyoruz.’ Pandemi süreci geçirdi o belediyelerimiz, çok zor bir süreçti ve o süreçte inanılmaz bir şekilde evlere destek oldular, hastalara destek oldular, esnafa destek oldular yani o dört belediyemiz inanılmaz iyi çalıştı. Onu gören Gördes Kırkağaç Soma (o bölgeler çok yakındır) döndü dedi ki; ‘Ya evet ya Cumhuriyet Halk Partisi’ni denemek gerekiyor gerçekten. Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir. Yani 20 yıldır bu ülkede bir süreç yönetiliyor. Taş üstünde taş koyanından Allah razı olsun diyelim, teşekkür edelim ama artık yönetemiyorlar ve yönetecek birilerinin olduğunu da biliyorlar. Yani bizlerin bu işi çok daha iyi yapabileceğini de artık halk da fark ettiği için artık bunlar emanet oydan çok Cumhuriyet Halk Partisi’nin oyları. Hatta şöyle bir iddiam var: Manisa Ege’nin kutup yıldızı” şeklinde yanıtladı.

‘Değişim Manisa’da başlıyor’

Seçimin ardından kentte yaşanan değişimi özetleyen Özalper, "Çok basit bir iki tane örnek vermek istiyorum. Şimdi seçim bitti iki gün sonra tanımadığım kişiler Instagram üzerinden mesaj atıyorlar. Diyorlar ki ‘Yahu bugün Manisa’da herkes birbirine günaydın deyip gülümsedi.’ Yani şimdi bu çok önemli bir şey. Diyorlar ki, ‘Arabalar yollarda sinyal vermeye başladı.’ İnsanlarda bir rahatlama oldu. Sosyal belediyeciliğin yanı sıra konserler, festivaller, kitap günleri... Çünkü deşarj olması gerekiyor insanların. Baktığımızda Türkiye cinnet geçiriyor. Çocuk cinayetleri, kadın cinayetleri, hayvanlar...Türkiye bir cinnet durumunda. Ekonomik krizden dolayı aslında insanların ekonomileri çok kötü. Emekli öyle işçi öyle yani hayatından memnun olan hemen hemen hiç kimse yok. Bir zengin bir de fakir var artık. Bu kadar gergin bir ortamda şehirlerin rahatlaması gerekiyor. Bu rahatlama nasıl olacak? Tabii ki belediyenin yaptığı birtakım etkinliklerle olacak. Konserde bağıracak, bir yerlerde zıplayacak ki enerjisini atacak. İnsanların kendisini biraz daha dinleme şansı olacak. O yüzden bunlar da çok önemli. Ferdi Başkanın yaptığı işler, Manisa ve bütün ilçelerimizde yapılan bu etkinlikler, kurtuluş konserleri çok keyifliydi. Hatta 29 Ekim için çok güzel bir şey düşünüyoruz. Hatta belki İzmir’i buraya taşıyacağız. Normalde Manisa’dan İzmir’e çok gidilir. Artık biz onu değiştireceğiz. Manisa’ya Ege’nin kutup yıldızı dediysek o yıldızın altını doldurmamız gerekiyor. İzmir’den veya çok yakın illerden insanlar buraya gelecekler. Manisa’nın gastronomisi de çok güzeldir aslına bakarsanız. Burası hiç bilinmemiş. Burası şehzadeler şehridir" diye konuştu.

‘İktidara yürüyoruz’

Özalper, "Ege’nin bütün illeri yıldız aslında. İzmir evet yıllardır bu ipi göğüsleyerek gitti ama şu anda bir yıldız var o da kutup yıldızı Manisa. Ama önemli olan parlaklığımızı kaybetmemek, daha parlak olmak. O yüzden hedeflerimiz çok büyük. 17 ilçe hedefimiz var. Tüm Türkiye'yi kırmızıya boyama hedefimiz var. Ege Belediyeler Birliği ile ilgili çok güzel planları var Ferdi Başkanın. Onu Ferdi Başkanla konuşursunuz ben burada pek fazla ayrıntı vermeyeyim ama çok güzel planları var. Ege Belediyeler Birliği’yle birlikte zaten bütün Ege’nin il başkanları da bu ipi göğüslediler ve götürüyorlar. Çok daha da iyi olacak her şey. Yani biz hepimiz hedefimizi koyduk ve iktidara doğru ilerliyoruz. Zaten hedefsiz hiçbir şey yapılmıyor. İktidara doğru gümbür gümbür yürüyoruz" ifadelerini kullandı. 

Muhabir: YİĞİT SÜTCÜ-ÖZGÜR COŞKUN