YAĞIZ BARUT / İZ GAZETE - CHP, son yerel seçim zaferiyle Türkiye’de 47 yıl sonra birinci parti olmuş, pek çok il ve ilçe belediyesini ya ilk kez ya da çok uzun yıllar sonra kazanmıştı. Ege Bölgesi’nin önemli kentlerinden biri olan Manisa ili de tek partili dönemin sona erdiği 1946'dan sonra ilk kez CHP yönetimine geçmişti. Manisa Büyükşehir Belediye’sinin genç başkanı CHP’li Ferdi Zeyrek, MHP’li rakibinin aldığı oy oranının iki katını kazanarak başkan seçilmişti.


CHP’li Ferdi Zeyrek, göreve geldikten sonra ‘özgün’ kişiliği ve çalışmalarıyla dikkatleri üzerine çekti. Manisa’yı 78 yıl sonra CHP’ye kazandıran Ferdi Zeyrek’in bu özgünlüğü kültür sanat alanındaki çalışmalarına da yansıdı. Öyle ki Ferdi Zeyrek, 61 yıl sonra ilk kez Türkçe’nin büyük şairi Nazım Hikmet’in Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından anılmasının yolunu açtı.
Yıllardır Anavatan Partisi, Adalet Partisi ve MHP gibi sağ partilerin yönettiği Manisa Belediyesi’nde, Nazım Hikmet’in anılmasının önemini, bu anmaya katılacak olan Şair Tuğrul Keskin’e sorduk.

'Zeyrek, bir utanca son verdi'

Türkçe’nin büyük şairi Nazım Hikmet’in Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından anılacağını duyduğunda sonsuz bir mutluluk yaşadığını kaydeden Şair Tuğrul Keskin, “Aydınlanmanın güçleri 78 yıldır Manisa’yı yönetemiyordu. 61 yıldır da bu büyük şairin Manisa Belediyesi tarafından anılmaması, büyük bir utançtı. Ferdi Zeyrek Başkan bu utanca son verdi. Biz dünyanın herhangi bir yerine kültür sanat faaliyeti nedeniyle gittiğimizde ‘Nazım’ın ülkesinden geliyorsunuz’ diye karşılanıyoruz. Bu çaptaki bir dünya şairinin yıllardır Manisa Belediyesi tarafından anılmaması kabul edilemezdi. Yeni başkanın gelir gelmez Nazım’ı anmak yönündeki inceliği takdir edilmelidir. Bu anma; kimi belediyelerdeki hatalı adaylara karşın Manisa’da ne kadar isabetli bir aday gösterildiğinin kanıtıdır” diye konuştu. 

'Bu kökten zihniyet değişikliğidir'

Cumhuriyetin kültürle, sanatla, şiirle var olacağını vurgulayan Tuğrul Keskin, “Birçok yerde ne yazık ki kültür etkinlikleri iptal ediliyor. Ancak aydınlanma kültürle yürür ve derinleşir. Manisa, artık bunu çok iyi anlamış durumda. Manisa’daki bu ilk adımı, kökten bir zihniyet değişikliği olarak okuyabiliriz. Çok güzel bir etkinlik çıkaracağız. Nazım şarkıları, şiirleri okuyacağız. Herkesi davet ediyoruz” dedi.

Şiirleriyle anılacak

Dünyaca ünlü şair Nazım Hikmet, ölümünün 61. yılında Manisa’da şiirler ve şarkılarla anılacak. 3 Haziran Pazartesi günü saat 20.30’da Kültür Merkezi Lale Salonu’nda düzenlecek programda şair Tuğrul Keskin şiirler okurken Ercan-Gökhan Çağıran da müzikleriyle renk katacak.

Muhabir: YAĞIZ BARUT