Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Poyrazdamları Mahallesi'nde üreticilik yapan İsmail Kocakurt, satamadığı kapya biberini sosyal medya hesabından ''halka açtığını'' duyurdu.

Yazık bu çiftçinin haline

Tarlada biber toplayan bir kadın, "İsmail Kocakurt tarlayı köylüye açtı biber para yapmayınca. Allah razı olsun, herkes gelip buradan biberini topluyor. Yazık bu çiftçinin haline" dedi.

İsa Yaşa ise "İsmail Kocakurt biberi satılmadığı için ve mazot pahalı olduğu için biberi halka açtı. Ben de burada biber topluyorum. Hayır dağıtıyor" diye konuştu.

Bbbd37B3 05F6 4C76 Af0F 290Da2B510E0 W

Satamayınca dağıtmaya karar verdi

Manisa'nın Salihli ilçesi Poyrazdamları Mahallesi'nden Mesut Turan, "Bugün eşimle beraber İsmail Kocakurt arkadaşımın biber tarlasına geldik. Arkadaşımız yetiştirdiği biberleri satamayınca halka dağıtmayı haber verdi. Eşimle geldik, şu anda biber topluyoruz. Çiftçimizin hali çok zor. Allah çiftçimize sabır versin" diye konuştu.

Diğer bir üretici ise, büyük mücadeleler sonunda emeğini yok pahasına satmak zorunda kaldığını ve pazar bulamadığını belirterek, "Burada bir aile işletmesi olarak yılın 12 ayı işimizin başındayız. Ancak bu sene maalesef emeğimizin karşılığını alamadık. Hiçbir ürün para etmedi. Üretim planlamasının yapılmaması ve halkın alım gücünün olmaması nedeniyle ürünlerimiz elimizde kaldı. Allah yardımcımız olsun. Suyumuz çok kıt, enerji ve gübre giderlerimiz çok yüksek. TEDAŞ her ay sonunda yakamıza yapışıyor, faturalarımızı ödememizi istiyor, elektriklerimizi kesiyor. İnşallah bu düzen değişir" şeklinde konuştu.

Bu şekilde üretmeye devam edemeyiz

Poyrazdamları Mahallesi'nden Fatih Turanlı, şunları söyledi:

"Her üründe olduğu gibi, biber de toplaması kendi maliyetini karşılamadığı için arkadaşımız biberini halka açtı. Bunu da sosyal medya hesaplarından duyurdu. Domates, patlıcan, salatalık ve biber de aynı şekilde. Ürünün toplanması ve pazarlanması, ürünün maliyetini karşılamıyor. Bu yıl çiftçi tamamen zarar etti, cebimizden yiyoruz. Bu maliyetleri ödemek zorundayız; belki traktörümüzü satacağız. Kimi bankadan kredi çekti, kimi eşinden dostundan borç aldı. Bu borçları ödemek için ya traktörümüzü satacağız ya tarlamızı ya da arabamızı. Birikimlerimizi kullanarak açığı kapatacağız. Bu da bizi birkaç yıl geriye atacak. Bu şekilde üretime nasıl devam edeceğiz? Önümüzdeki yıl ne yapacağız? Bu soru bizi endişelendiriyor. Allah sonumuzu hayır etsin. Sesimizi duyurmaya çalışıyoruz, ama duyulmadığımızı zannediyoruz. Lütfen kulak verin, zarardayız."

Tarım politikalarının değişmesi lazım

Manisa Salihli ilçesi Poyrazdamları Mahallesi'nde üretici olan ve biber tarlasını halka açan İsmail Kocakurt şu şekilde konuştu:

"Geçen sene 15 liraya sattığımız kapya biber, bu sene 6,5 lira. Geçen yıl 10 liraya sattığımız patlıcan, bu yıl 6- 7 lira bandında. Geçen yıl 3,5-4 liraya sattığımız domates ise şu anda 1 lira 80 kuruş. Bu işin devam edebilmesi için tarım politikalarının değişmesi lazım. Planlı ekim-dikim yapmamız gerekiyor. Su sıkıntımız var, bunun önüne geçmeliyiz. Girdi maliyetleri iki katına çıktı. Geçen yıl 2,35 kuruş olan elektriğin kilovatı bu yıl 3 lira 80 kuruşa çıktı. Pazarda 30-35 liraya satılan biberi ben 6 liraya mal edip 6,5 liraya sattım. 50 kuruş için bu işi yapmam. Bu yıl işi bırakma durumuna geldim. 20 yıldır bu işi yapıyorum, bu yıl kadar isteksiz bir iş yaptığımı hatırlamıyorum. Geleceğimiz için bize sahip çıkın. Çiftçiler olarak zor durumdayız."

Çiftçimize destek olun

Manisa'nın Salihli ilçesi Poyrazdamları Mahallesi'nde çiftçilerin yanına giden Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, tarlada yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

"Maalesef, iki hafta önce kavun ve karpuzla başlayan, ardından domatesle devam eden sıkıntılar, şimdi de biberle devam ediyor. Tarla sahibi İsmail Kocakurt ve babası, bu güzelim biberleri halka sundular, dağıtıyorlar. Pandemi, dünyada iki mesleği öne çıkardı: çiftçilik ve sağlık çalışanları. Türk halkı hiç aç kalmadı; meyve sebze halleri ve manavlar doldu. Bu yüzden devletimizden çiftçimize destek bekliyoruz. Çiftçimiz emek verdi, biberin büyümesi için gübresini, ot ilacını ve sulamasını yaptı. Ancak bu biberler para yapmadığı için halka sunuluyor. Tarım politikasında çiftçi ne ekeceğini bilmeli. Buradan Tarım Bakanlığı ve Cumhurbaşkanımıza sesleniyoruz çiftçimizin sesini duyun, çiftimize destek olun."

Kaynak: ANKA