TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, sokak hayvanlarına ötanazi uygulanması yolunu açan 17 maddelik ‘Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni görüşmek üzere AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişci başkanlığında saat 14.00'de toplandı.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon salonunun küçük olması gerekçe gösterilerek salona hayvan hakları savunucuları giremedi. Milletvekilleri ve gazeteciler ayakta kaldı. Muhalefet vekilleri komisyonun daha büyük salonda yapılmasını talep etti. Başkan Kirişci'nin talebi reddederek görüşmelere devam etmek istemesinden dolayı komisyonda tartışma çıktı. 

Mecliste Gerrginlik

Tartışmadan dolayı görüşmelere yarım saat ara verildi ve aranın ardından kanun teklifi görüşmelerinin daha büyük bir salon olan TBMM Plan ve Bütçe Komisyon salonunda yapılmasına karar verildi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyon salonuna milletvekilleri, gazeteciler ve görevliler dışında kimse alınmadı. Hayvan hakları savunucuları, kanun teklifi görüşmelerini izlemek için salona girmek istedi. Ancak hayvan hakları savunucularının salona girmelerine izin verilmeyince TBMM koridorunda güvenlik görevlileri ile aralarında arbede yaşandı.

Hayvan hakları savunucuları, kanun teklifi görüşmelerini komisyon salonu koridorundaki televizyondan takip ediyor.

Dışarda da polis müdahalesi ile karşılaştılar

Hayvan hakları savunucuları, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmelerine başlanan ve sokak hayvanlarına ‘ötanazi’ öngören Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni protesto etmek için Meclis önünde de bir araya geldi.

“Vicdan, merhabet, adalet”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, hayvanları vermiyoruz”, “Barınak demek katliam demek”, “Hayvan, yaşam, özgürlük”, “Sokak hayvanları sahipsiz değildir” sloganları atan yaşam savunucuları, polisin 'dağılın’ uyarısı üzerine oturma eylemi yaptı. Güvenlik güçleri, eylemcileri Meclis önünden uzaklaştırdı.

"Kendimizi Meclis'in önünde yakmaya hazırız"

Protesto sırasında ANKA Haber Ajansı'na konuşan Şefkat-Der Başkanı Hayrettin Bulan, şunları söyledi:

"TBMM'nin milletvekillerine ve Sayın Cumhurbaşkanı'na sesleniyorum: Benimle birlikte yüzlerce yaşam hakkı savunucusu, kendimizi Meclis'in önünde yakmaya hazırız. Biz bu canları öldürmeyeceğiz. Biz, hayatımızı ortaya koyuyoruz. Gezi olayları da böyle başladı. Bu olayları büyütmeyin. Bir gün, hayvan soykırımı suçluları olarak bağımsız yargı sizi yargılar. Konumunuz ne olursa olsun bağımsız yargının karşısına bir gün çıkacaksınız. Kimse yaşam hakkını oylama konusu yapamaz. Herkes haddini bilsin."

Kaynak: ANKA