İzmir KESK Şubeler Platformu, 31 Mart yerel seçimlerinde AKP’li Aydın Pehlivan’ın kazandığı İzmir Menemen Belediyesi’nde işten çıkarılan belediye işçilerini ziyaret etti.

Platform adına kısa bir konuşma yapan KESK İzmir Şubeler Platformu dönem sözcüsü Nihat Filiz, seçimlerden sonra İzmir belediyelerinden gelen çok sayıda personel çıkarma haberlerine dikkat çekti. Filiz, ‘Bu bize şunu gösteriyor, işverenler, belediye başkanları, siyasi parti ayrımı gözetmeksizin bizleri kapının önüne koymakta bir beis görmüyorlar.'

Bunu bilerek iş başına geldiniz

Emekçiler arasındaki dayanışmaya dikkat çeken Filiz, ‘Sürekli olarak yan yana birlikte omuz omuza mücadele edersek temel hak ve özgürlüklerimizi kazanabiliriz.’ dedi. Filiz şöyle devam etti:

‘31 Mart seçimlerinden sonra belediye başkanları ile yaptığımız toplantılarda başkanlar sürekli bir mali krizden bahsediyor. Biz de onlara diyoruz ki, sizler bunu bilerek iş başına geldiniz. Sizler çözüm üreteceksiniz. Bizler hizmet üreteceğiz.' Nihat Filiz konuşmasını bitirirken, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından darbe girişimini bahane ederek ilgili ilgisiz çok sayıda kamu emekçisinin işten çıkarıldığını hatırlattı ve KESK olarak ekmeği için direnen emekçilere destek vermeye devam edeceklerini bildirdi.

Ne suçumuz vardı bizim?

Menemen Belediyesi işçileri adına kısa bir konuşma yapan Sinan Yılmaz ise şunları söyledi;

"Bizler 5 ile 25 yıl arasında belediyede çalışan emekçileriz. 27 Mayıs günü herhangi bir gerekçe gösterilmeksizin iş akdimiz fesh edilmiştir. Ben de 20 yıldır Menemen Belediyesi'nde büro personeli olarak çalışmaktayken işten çıkarıldım. Bizler belediye kapısından girdiğimiz an itibariyle şerefimiz ve haysiyetimizle işimizi doğru yapmakla mükellefiz. Belediye kapısından içeri işini yapmak değil, siyasi görüşünü dikte etmek için girenlere prim vermedik

Menemen'in mallarını satıp yandaşlarımıza peşkeş mi çektik? Bizler emekçileriz.

Bin 300 personel sayısını seçim döneminde 5 bine çıkarıp sonra personel fazlalığı bahane edilerek işimize son verildi. Aydın Pehlivan bir konuşmasında "En zengin belediyeyiz" demiştir. Menemen'in mallarını satmayı zenginlik olarak gören Pehlivan, işten çıkardığı emekçilerin haklarını henüz vermemiştir.’ dedi.

Personel fazlası sebebiyle işten çıkarmaların devam edeceğine dair duyumlar aldığını belirten Yılmaz, ‘Çık karşımıza Aydın Pehlivan' diyerek belediye başkanına seslendi.

Aydın Pehlivan'ı sorumluluk almaya davet ediyoruz

İşten çıkarılan bir başka işçi ise şunları aktardı:

"Bir aydır herhangi bir yetkili ile konuşmayı başaramadık. Belediye Başkanı ya Umre'de ya tatilde ya da birilerinin düğününde. Ama belediyeye gelip gitmiyor, en azından ön kapıdan giriş yapmıyor. Kendisiyle görüşebilmek amacıyla 3 Temmuz tarihinde yapılacak olan meclis toplantısına katılmak için işten çıkarılan tüm arkadaşlarımızla birlikte yine burada olacağız. Menemen Belediyesi'nin bir kamu kurumu olduğunu hatırlatıp Menemen Belediye Başkanı olarak seçilmiş olan Aydın Pehlivan'ı sorumluluk almaya ve karşımıza çıkmaya davet ediyoruz."

Neler olmuştu?

27 Mayıs tarihinde haksız yere işten çıkarılan bir grup işçi Menemen Belediyesi önünde beklemeye başlamıştı. Karşılarında herhangi bir muhatap bulamadığını ifade eden ve her gün belediyenin önünde bir yetkiliyle görüşmeyi umarak beklemeye devam eden işçiler geçtiğimiz ay yapılan Menemen Belediyesi meclis toplantısına katılarak dertlerini anlatmak istemişti. Ancak emekçiler, polis ve Aydın Pehlivan’ın özel güvenlik şirketinden gelen korumalar tarafından belediye binasına sokulmamıştı.

Kaynak: Haber merkezi