Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yıl dönümü programı kapsamında, her yıl gerçekleştirdiği Kıbrıs seyahatini bu sene de yine yineledi. Belediye başkanı, başkan yardımcıları, bazı çalışanlar ve Kıbrıs Gazileri’nden oluşan bir heyetin Kıbrıs'ta bulunması Menemen Belediyesi’nde işten çıkarılan işçiler tarafından tatil olarak yorumlandı. İşten çıkarılan işçiler adına konuşan Belediye İş Sendikası Çevre Belediyeler Şube Başkanı Cumali Akay ‘Her sene buna benzer seyahat harcamaları yapılmakta. Bazen Kıbrıs Gazileri, bazense muhtarlarla toplantı bahane edilmekte. Aydın Pehlivan sık sık çeşitli heyetlerle Kıbrıs'a gitmekte. Geçmişte belediye bütçesinden karşılanmış olan bu seyahatler, bu zamana kadar basın tarafından gündeme taşınmadı. Ama şimdi can yakıcı güncel bir sorunumuz var; 27 Mayıs'ta işten çıkarılan arkadaşlarımıza o günden bu yana ihbar ve kıdem tazminatları ödenmedi. Tazminatlar ve diğer ödemelerle ilgili yaptığımız bütün başvurular kasada para yok denilerek geri çevrildi. Son dönemde meclis toplantılarına gelmeyen hatta belediyedeki ofisine gelmekte imtina eden Başkan Pehlivan’ın yaz kış Kıbrıs seyahatleri yaptığı herkes tarafından biliniyor kendi kişisel bütçesinden karşıladığı sürece sorun yok ama işçiler ödemelerini beklerken hem de tüm ülkede tasarruf tedbirleri uygulanırken, ek vergilerle halkın canı çıkarılırken çeşitli bahanelerle yapılan yurt dışı gezileri gözümüze batıyor. Yanlış ekonomi politikalarının yanı sıra işte bu keyfi harcamalar ve şatafatlı hayatlar sebebiyle ülkemiz tarihinin en uzun süren en şiddetli ekonomik krizinden geçmekte. Bu krizin yükünü de yine işçi ve emekçiler sırtlamakta’ dedi.

Direnişteki işçiler ‘Bizler AKP'li olmadığımız için işten çıkarıldık. Bazı arkadaşlarımız 10, bazı arkadaşlarımız 20 yıldır belediye çalışanıydı, dürüst ve çalışkan insanlardır.Cebimizde 5 kuruş olmadan kapının önüne konduk. Bu ekonomik krizde yaşam mücadelesi vermekteyiz biz bunları yaşarken birilerinin kamu kaynaklarını babasının malı gibi harcaması gururumuza dokunuyor’ şeklinde açıklamalarda bulundu. 

Neler yaşanmıştı?

27 Mayıs tarihinde Menemen Belediyesi'nden, sonrasında 350’si geri alınan 400 işçi işten çıkarılmıştı. İşten çıkarmaların haksız olduğunu, siyasi bir karar olduğunu iddia eden çalışanlar kapının önünde direnişe başlamıştı. Her sabah belediye binası önünde toplanan işçiler belediye başkanına sesini duyurabilmek amacıyla iki defa meclis toplantısına katılmayı denese de polis barikatı ile karşılaşmıştı. Bu süre zarfında belediye başkanı veya herhangi bir başka yetkiliyle görüşemeyen işçiler belediye başkanının belediyedeki ofisine uğramaması sebebiyle  kayıp ilanı dahi verdi. İşçiler, çözüm üretme yönündeki tüm çabalarına rağmen bugüne kadar ne muhatap ne de bir çözüm bulabildiler.

Kaynak: Haber merkezi