Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubesi avukatları, 5 Nisan Avukatlar Günü’nde İmamoğlu protestolarında tutuklanan 17 genci Menemen T Tipi Cezaevi’nde ziyaret etti. Öğrencilerin yaşam koşullarını dikkate alarak, notlarını İz Gazete’yle paylaşan ÇHD’li Avukat Firdevs Avşar, tutuklu gençlerin gardiyanlar tarafından tehdit ve darp edildiğini öne sürdü.

‘Sakalını yoldular’

Gençlerin gardiyanlar tarafından darp edildiği iddiasına ilişkin Avşar, “Tutuklandıkları ilk gün tutuldukları hücrede gardiyanlarla sayı meselesi yüzünden tartışma yaşanıyor. Bunun üzerine gardiyanlar onları itip kakıyor ve vuruyor. İçlerinden biri cezaevi müdürüyle görüşmek istediğini söylüyor. Cezaevi müdürünün yanına giden bir genç, yaşadıkları durumu cezaevi müdürüne anlatmaya çalışırken iki gardiyan, müdürün odasında bir anda öğrencinin üzerine çullanıp ’Sana mı soracağız ne yapacağımızı’ deyip kolunu arkadan büküp sürükleyerek götürüyorlar. Kameranın görmediği yere genci götüren gardiyanlar, o esnada ise gencin sakalını yolmuşlar. Diğer gençlerde ise itme, kakma ve vurma gibi darp izleri mevcut” diye iddia etti.

İzmir’de ‘Otizm Farkındalık Etkinliği’: Yürüyüş yaptılar, Başkan Tugay'a çağrıda bulundular İzmir’de ‘Otizm Farkındalık Etkinliği’: Yürüyüş yaptılar, Başkan Tugay'a çağrıda bulundular

‘Şikayetlerimizi yapacağız’

Av. Avşar, “Hapishanenin revirindeki doktor ilgisiz davranmış, umursamamış ve ‘Hani siz direnişçiydiniz, neden buraya geldiniz?’ gibi söylemleri olmuş. İzmir Barosu Cezaevi Komisyonu’ndan arkadaşlar ve biz gidip darp edilenlerle ilgili raporlamalarımızı yaptık. Olayın üzerinden 7 gün geçtikten sonra hastaneye götürülmüşler. Hastanedeki doktor ise detaylı bir muayene yapmamış. Darp edilen gençlerin vücudundaki darp izleri ise zamanla silinmiş. Kendi raporlarımız üzerinden şikayetlerimizi yapacağız” dedi.

Darp iddialarının basına yansımasıyla birlikte, İzmir Barosu, ÇHD, CHP’li avukatlar ve belediye başkanlarının yanı sıra kamuoyunun baskısıyla cezaevinde tutulan gençlerin koşullarının iyileşmeye başlandığını belirten Avşar, “Birçok genç kantin ihtiyacını karşılarken ailesiyle görüşmelerini de sağlayıp kıyafetlerini alabildi. Yaptığımız görüşmelerimizde tespit ettik ki, bazı gençler hâlâ kantine çıkarılmamış. Cezaevine ilk geldikleri günlere göre gardiyanların tavrı ve yaklaşımı biraz daha değişmiş, saldırgan ve agresif tutumlarını bırakmışlar” dedi.

İzmir Barosu ve Çağdaş Hukukçular Derneği’nin uzun uğraşları sayesinde tutuklanan gençleri darp eden iki gardiyanlar hakkında soruşturma başlatıldı.

Dayanışma mesajı

Menemen’de tutuklu bulunan 17 gencin dayanışma mesajını da İz Gazete’ye aktaran Avşar, “Arkadaşlarına, ailelerine çok selam yolladılar. Onlara destek olan herekse teşekkürlerini ilettiler. Dayanışma sayesinde ise koşullarının bir nebze de olsa iyileştirildiğini ilettiler” ifadelerini aktardı.

Muhabir: TURGAY KILIÇ