MGM Hava Tahmini Uzmanı Cengiz Çelik, ülke genelinde 5 günlük hava tahminiyle ilgili açıklama yaptı. Çelik, şunları söyledi:

"Ülkemiz bu gece saatlerinden itibaren Karadeniz üzerinden gelen serin ve yağışlı havanın etkisi altına girecek. Bu yağışlı sistemle birlikte özellikle perşembe ve cuma günü için kuzey ve doğu bölgelerde yer yer kuvvetli olmak üzere yağışlar var. Hafta sonundan itibaren de cumartesi, pazar, pazartesi günleri de sadece Marmara'nın doğusu ve Karadeniz'de yine aralıklarla yağışlar devam edecek.

İzmir'de de sıcaklar düşüyor

Üç büyük ile baktığımızda Ankara'da sadece perşembe günü kısa süreli bir sağanak yağış geçişi var. Onun dışında diğer günler bulutlu olacak hava ancak yağış beklemiyoruz. Ankara'daki en yüksek sıcaklıklar 13-14 derecelere kadar düşecek. Ancak gece sıcaklıkları sıfır dereceye yaklaşacak. Özellikle sabah güneş doğmaya yakın vakitlerde hava oldukça soğuk olacak. İstanbul'da önümüzdeki üç gün aralıklarla sağanak yağış geçişleri göreceğiz. Hafta başı dahil olmak üzere önümüzdeki beş, altı gün boyunca aralıklarla sağanak yağış geçişleri var. En yüksek sıcaklıklara baktığımızda İstanbul'da da 16-17 derece civarında seyredecek. İzmir'de önümüzdeki günlerde yağış beklemiyoruz. Hava çoğunlukla parçalı bulutlu olacak. İzmir'deki en yüksek sıcaklıklarda 22-23 derece civarında seyredecek."

Hafta sonu kar var

Çelik, bazı bölgelerde hava sıcaklıklarının sıfırın altına düşeceğini belirterek, şöyle konuştu:

"Bu yağışlı sistemle birlikte sıcaklıklar beş, altı derece kadar düşecek. Sıcaklıklar özellikle kuzey ve iç bölgelerde mevsim normallerinin altına düşüyor. Doğa Anadolu bölgesinde ise sıfırın altına düşecek. Özellikle Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde ve Doğu Anadolu'nun kuzeydoğusunda bu sistemle birlikte kar yağışlarını da göreceğiz. Çoğunlukla rakımı yüksek olan yerlerde hani il merkezlerinde sadece hafta sonu Kars, Ardahan çevrelerinde kar yağışı görünüyor ama rakımı 2 bin 400, 2 bin 500'ün üzerindeki yerlerde bu sistemle birlikte kar yağışı göreceğiz."

İki ile uyarı

Kuvvetli yağış beklenen bölgelerden de bahseden Çelik, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kuvvetli yağış alan yerler var. Özellikle Karadeniz kıyı kesiminde, Karadeniz'in hemen hemen tamamında yer yer kuvvetli yağışlar göreceğiz. Özellikle Doğu Karadeniz'in kıyı kesimindeki yağışların perşembe ve cuma günü için kuvvetli, yer yer çok kuvvetli olmasını bekliyoruz. Özellikle Rize ve Artvin çevrelerinde yaşayan vatandaşlarımızın dikkatli olmaları gerekiyor. Bir de Doğu Anadolu'nun doğusunda da yine kuvvetli yağışlar göreceğiz. Hatta Diyarbakır'dan Iğdır'a uzanan hat boyunca kuvvetli yağışlar var. Özellikle cuma, cumartesi gece saatlerinde sıcaklık düştükten sonra yine Doğu Anadolu'nun doğusunda da yüksek kesimlerde karla karışık yağmur ve kar yağışını görebiliriz.

Özellikle kuzeydoğu bölgelerde, Orta ve Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde bir de Doğu Anadolu'nun doğusunda kuvvetli yağışlar bekliyoruz. Bu yağışların oluşturabileceği ani sel, su baskını gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmakta fayda var."

Kaynak: ANKA