Mide yanmasına sebep olan faktörlerin başında beslenme alışkanlıkları gelir. Mide yanmasının önüne geçmek için mide içerisindeki asit dengesi korunmalıdır. Bazı besinler içerdiği asidik yapı nedeniyle mide yanmasına neden olur. Turunçgiller, domates, soğan, peynir, nane gibi yiyecekler midenizde yanmaya sebep olacaktır. Bunun yanısıra alkol ürünlerinin sık kullanılması da rahatsızlık yaratacaktır.

Mide yanmasına neden olan faktörler yalnızca yiyeceklerle sınırlı değildir. Büyük öğünler tüketerek mideyi zorlamak, aşırı kilo problemi, hamilelik, gastrit, reflü, ilaç kullanımı, stres ve sigara kullanımı da mide yanmasını doğrudan etkiler. Peki, mide yanmasına ne iyi gelir? İşte mide yanmasına iyi gelen yiyecekler..

Mide yanmasına iyi gelen besinler

Karbonatlı su

Karbonatlı su, mide asidini dengeleyen içeceklerden biridir. 1 çay kaşığı karbonatı 1 bardak suyla eriterek tüketebilirsiniz, ancak bu karışımı yavaş yavaş içmeniz gerekir.

Zencefil

Zencefil, içerdiği anti-inflamatuar özellikler sayesinde mide çeperinizi korur. Mide içerisinde oluşan tahrişi azaltır. 6 gramdan fazla kullanılmamalıdır.

Elma sirkesi

Asetik asitlere sahip olan elma sirkesi, seyreltilerek kullanılması gereken ürünlerdendir. Fazla kullanımı yine midenizi rahatsız edecektir. Yemeklere ve salatalara eklenebilir. 1 çay kaşığı sirke, 1 bardak suya karıştırılarak da tüketilebilir. Midenin alkaliliğini artıracaktır.

Meyan kökü

Meyan kökü de tıpkı zencefil gibi anti-inflamatuar özelliğe sahiptir. Midedeki mukus üretimini artıran meyan kökü, bu sayede mide yanması sorununu giderir.

Çiğ patates suyu

Mide yanması gibi sorunları çözmeye yardımcı olan çiğ patates suyu, oldukça anti-asidiktir. Aynı zamanda mide ekşimesi şikayetlerine de iyi gelir.

Papatya ve nane çayı

Papatya ve nane çayları, sindirim sistemi üzerinde yatıştırıcı bir etki yaratır. Mide kaslarının gevşemesine, yiyeceklerin sindirilmesine yardımcı olur. Bu şekilde mide yanmasını sonlandırmaya yardımcı olur.

Yoğurt

Yoğurt, mide ve bağırsaktaki bakteri dengesini destekler, mide ekşimesini ve yanmasını da içerdiği prebiyotik yapı sayesinde yatıştırır.

Kaynak: Haber Merkezi