Rekabet Kurumu, Sahibinden.com'a soruşturma açtı: Geçici tedbir konuldu Rekabet Kurumu, Sahibinden.com'a soruşturma açtı: Geçici tedbir konuldu

6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler, Türkiye'nin tarihindeki en büyük felaketlerden biri olarak kaydedildi. Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, depremin ardından yapılan gözlemlerinde, merdivenlerde hayatını kaybedenlerin sayısının dikkat çekici şekilde fazla olduğunu söyledi. Moriwaki, deprem anında merdivenlerden kaçmaya çalışmanın ne kadar tehlikeli olduğunu vurgularken, eğitim ve hazırlıkların önemine de değindi.

En fazla ceset merdivenlerde bulundu

Moriwaki, Kahramanmaraş’taki depremde en fazla cesetlerin merdivenlerde bulunduğunu belirterek, Türkiye’deki deprem hazırlık eksikliklerine dikkat çekti. "Deprem anında insanlar neden panik yapıyor?" diye soran Moriwaki, "Çünkü ne yapacaklarını bilmiyorlar. Merdivenlere yönelmek, onları büyük bir tehlikeye atıyor. Maraş’ta yaşanan bu trajedi, doğru bir eğitimle önlenebilirdi" dedi.

Binalar insanı korumak için yapılmıştır

Moriwaki, Türkiye’de deprem sırasında insanların sıklıkla merdivenlere kaçtığını ancak bunun büyük bir hata olduğunu söyledi. Japonya’daki deprem kültüründen örnekler vererek, "Japonya'da insanlar deprem anında binanın içine sığınıyor, çünkü binalar insanı korumak için yapılmıştır" dedi. Türkiye'deki yanlış davranışların depremde daha fazla can kaybına yol açtığını belirtti.

Anaokuldan itibaren deprem eğitimi verilmeli

Moriwaki, deprem eğitiminin, insanların hangi davranışları sergilemeleri gerektiğini bilmeleri açısından çok önemli olduğunu vurguladı. "Türkiye’de deprem konusunda bilinçlenme gerekiyor. Anaokuldan itibaren deprem eğitimi verilmelidir. Deprem anında doğru davranışlar sergileyen bir toplum, büyük kayıpları önleyebilir" şeklinde konuştu.

Acilen bir farkındalık yaratılmalı

Moriwaki, Türkiye'de hazırlık eksikliklerini ve kentsel dönüşümün önemini yineleyerek, devletin ve belediyelerin daha aktif bir şekilde deprem öncesi ve sonrası için planlar yapması gerektiğini ifade etti. Depremde en fazla kayıpların yaşandığı yerlerin başında merdivenlerin gelmesi, acilen yeni bir farkındalık yaratılması gerektiğini gösteriyor.

"Deprem hazırlığını ciddi yapmalıyız"

Son olarak, Moriwaki, Türkiye’nin depreme karşı daha hazırlıklı olması gerektiğini ve herkesin kendi hazırlığını yaparak deprem anında hayatta kalma şansını artırması gerektiğini belirtti. "Deprem her an gelebilir, bunun farkında olup ona göre hareket etmeliyiz. Eğer hep birlikte hazır olursak kayıplar yüzde 70 azalır" diyerek, bir kez daha hazırlık çağrısı yaptı.

Kaynak: ANKA