Kara Harp Okulu'nun 30 Ağustos 2024 tarihinde düzenlenen resmi mezuniyet töreni sonrasında, kılıç çatarak "Mustafa Kemal’in askerleriyiz" sloganı atan beş teğmen hakkında disiplin soruşturması başlatıldı. Yapılan inceleme sonucunda, Yüksek Disiplin Kurulu (YDK), bu teğmenlerin "Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) ayırma" cezası almasına karar verdi. Dokuz üyeli kurulda, beş üyenin oy çokluğuyla alınan kararın gerekçesi teğmenlere tebliğ edildi.

Kararın gerekçesi açıklandı

YDK'nın 47 sayfalık gerekçesinde, teğmenlerin yemin metnini okuma eyleminin önceden planlandığı ve disiplin amirlerinin talimatlarına rağmen bu eylemi gerçekleştirdikleri belirtildi. Kurul, teğmenlerin bu davranışının TSK'nın itibarını zedelediğini ve toplumda ayrışmaya neden olduğunu vurguladı. Ayrıca, teğmenlerin eylemlerinin, ordunun vatan, millet ve Atatürk sevgisine olan bağlılığını sorgulanır hale getirdiği ifade edildi.

Gerekçede, "Mustafa Kemal’in askerleriyiz" sözünün amacı dışında kullanılarak protest bir eyleme dönüştürülmesinin, hem sözün değerini azalttığı hem de disiplinsizlik olarak kabul edildiği kaydedildi. Teğmenlerin bu eylemlerinin, TSK'nın tartışılmasına ve toplumda asker yeminine ilişkin olumsuz bir algı oluşmasına yol açtığı belirtildi.

Gerekçeli kararda şu ifadeler kullanıldı:

“Somut olayın her biri tek tek değerlendirildiğinde TSK ve Harp Okulları’nın temel değerlerine ilişkin olan fiillerin tören günüden daha önceki günlerden başlayan süreç ve olayın oluş şeklinin toplumda karşıtlık hissi oluşturabilecek, Subay Andı olarak bilinen ve yönergeden kaldırılan andın içeriğindeki değerlerin dışlandığına dair algı yaratacak ve sonuç olarak TSK’nın tartışılmasına neden olabilecek protest bir davranış disiplinsizlik olarak kabul edilecektir. Mustafa Kemal Atatürk’e bağlılığı ifade eden ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ sözünü amacı dışında ve karşıtlık içeren protest bir eylemde kullanmak disiplinsizlik olacağı gibi sözün değerini de azaltan bir davranış olacaktır.

Narin Güran cinayetinde yeni gelişme: Diyarbakır Barosu’ndan istinaf başvurusu Narin Güran cinayetinde yeni gelişme: Diyarbakır Barosu’ndan istinaf başvurusu

Böylelikle eylemler, TSK’yı tartışılır hale getirerek, toplumda ayrışmalara sebep olmuş ve ordunun vatan millet Atatürk’e olan sevgisinden hiç şüphe duymayan millet nezdinde yıpranmasına neden olmuştur. Söz konusu eylem toplumda asker yemininden vazgeçilmiş gibi TSK’ya olan güveni sarsar bir kanaat oluşmasına sebep olmuştur.

Askeri tören alanında program dışı izinsiz olarak icra edilen fiilin askeri hizmete de olan olumsuz etkisi disiplinsizliğin işlendiği yer ve sonuçlarının TSK’ya menfi etkileri ile personelin eylem bütünlüğü içinde değerlendirildiğinde devletin ve TSK’nın itibarına zarar verecek nitelikte ağır disiplinsizlik teşkil eden bir eylem olduğu dikkate alınarak 6413 sayılı TSK Disiplin Kanununun 20/1.  Maddesinin c fıkrası gereğince “hizmete engel davranışta bulunmak” disiplinsizliğini oluşturduğu kanaatine varılmıştır”

Dört üye karşı çıktı

YDK'nın dokuz üyesinden dördü, verilen karara karşı oy kullandı. Karşı oy gerekçesinde, resmi tören sırasında yürürlükteki yönergeye uygun olarak andın okunduğu ve tören sonrasında andın okunmayacağına dair herhangi bir emrin bulunmadığı ifade edildi. Ayrıca, "Mustafa Kemal’in askerleriyiz" sözünün Anayasa ve Harp Okulları Kanunu'na aykırı olmadığı vurgulandı.

Karşı oy yazısında, teğmenlerin eylemlerinin TSK'nın itibarını zedeleyecek nitelikte olmadığı ve "hizmete engel davranış" olarak kabul edilemeyeceği belirtildi. Bu nedenle, teğmenler hakkında Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası verilmesinin orantısız ve hukuka aykırı olduğu savunuldu.

Kaynak: ANKA