Muz kabuklarının yeşil renkten sarı renge dönmesi ve lekelenmesi, o muzun olgunlaştığının bir işaretidir.  Muzların olgunlaşmasını sağlayan etilen adı verilen bir gazdır. Yeşil yani henüz olgunlaşmamış muzların içerisindeki nişasta şekere dönüşmediği için kıvamı halen sertken, bildiğimiz muz tadı oluşmamıştır. Üretilen etilen gazının oranının artması nedeniyle başka bir meyve ile saklanılan muz çabuk olgunlaşır.  Muzları buzdolabında saklamak veya torbaya koyup sıkıca kapatmak da olgunlaşma sürecini yavaşlatır ve muz kabuklarını siyahlaştırır.  Muz oda sıcaklığında, seri ve kuru bir ortamda saklanması gereken bir meyvedir.

Muz nasıl sarartılır?

  • Muz sarartma konusunda hızlı etki istiyorsanız, size fırın tekniğini önerebiliriz. Yeşil, olgunlaşmamış muzları tepsiye dizerek 120 dereceye ayarladığınız fırında, 15- 20 dakika bekletirseniz muzunuz yumuşar ve tatlanır. Ancak tadı doğal yolla olgunlaşan muzun tadı kadar iyi olmayabilir.
  • Muzların lezzetini arttırmanın yolu oda sıcaklığında muhafaza etmektir. Buzdolabında veya buzlukta muhafaza edilen muzların iç yapıları ve tatları bozulur.
  • Haberimizin girişinde muzların olgunlaşmasını sağlayan şeyin etilen gazı olduğundan bahsetmiştik. Bu nedenler muzları bir torba içine birkaç olgun meyve birlikte koyarak etilen gazı üretimini artırmak muzları hızlı bir şekilde sarartabilir.
  • Muzları kağıt veya plastik bir torba içerisinde bırakarak olgunlaşma süresini hızlandırabilirsiniz.

Muzların saklanma koşulları nasıl olmalı?

Muzları doğru bir şekilde saklamak, tazeliğini ve lezzetini korumayı sağlar. İşte muzları saklamak hakkında bazı öneriler:

  • Muzları saklamanın en basit yolu oda sıcaklığında muhafaza etmektir. Oda sıcaklığına sakladığınız muzların tazeliklerini ve lezzetlerini birkaç gün boyunca koruyabilirsiniz.
  • Çabuk ve yanlış bir şekilde olgunlaşan muzların kabukları siyahlaşır. Kabukları siyahlaşmış muzları buzdolabında saklamak en doğrusu olacaktır.
  • Soyup dilimlediğiniz muzları hava geçirmez bir kap ile buzdolabında veya buzlukta saklamak, lezzetlerini uzun süre korumayı sağlayabilir.

Yeşil muz mu? Sarı muz mu? Hangi muzu tüketmeliyiz?

Muzun kabuğunun yeşil veya sarı olmasının nedeni olgunlaşma süresi ile ilgilidir. Yeşil muz olgunlaşmamış, sert yapıda bir meyvedir. Muz kabuğunun yeşil olduğu süreçte içerisindeki nişasta oranı yüksek olup, tatlılık çok düşük seviyelerdedir. Bu muzların sindirimi daha zordur. Muz olgunlaştıkça yani rengi sarıya döndükçe nişasta içeriği şekerlere dönüşür ve muz daha yumuşak, tatlı bir hale gelir. Her iki muz türü de besin değeri bakımından benzer olsa da olgunlaşmış sarı muz, daha fazla vitamin ve mineral emilimi sağlar. Yeşil muzlar ise genellikle pişirme amacıyla tercih edilirken, sarı muz taze olarak tüketilir. Her iki muz da çeşitli sağlık faydaları sağlar, ancak ihtiyaca göre seçilmesi en iyisidir. Eğer genel sağlık ve bağışıklık desteği arıyorsanız sarı muz, sindirim sistemi ve bağırsak sağlığını desteklemek istiyorsanız yeşil muz tercih edilebilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ