Yeni tağşiş listesine İzmir'den 4 firma, 6 ürün girdi: Sucukta sakatat, zeytinyağında tohum yağı tespit edildi Yeni tağşiş listesine İzmir'den 4 firma, 6 ürün girdi: Sucukta sakatat, zeytinyağında tohum yağı tespit edildi

Almanya’daki Göttingen Üniversitesi öncülüğündeki araştırma ekibi, Türkiye’nin güneydoğusundan başlayıp İran’ın kuzeybatısına kadar uzanan bin 500 kilometre uzunluğunda devasa bir yarık keşfetti. Bu buluş, yer bilimcileri tarafından büyük bir endişe ile karşılanırken, Türkiye’deki bilim insanları da konuya ilişkin uyarılarını tekrarladı.

Türkiye’den İran’a uzanan 1500 kilometrelik tehlike

Göttingen Üniversitesi’nden Dr. Renas Koshnaw’ın açıklamasına göre, bu devasa yarık, levhanın hareketi ile yer yüzeyini aşağı çekmeye devam ediyor. Koshnaw, yarığın Türkiye’den Irak’a doğru yayıldığını, “takvimden koparılan bir sayfa gibi” bir şekilde ilerlediğini belirtti. Araştırmacılar, bu levha hareketlerinin büyük depremlere neden olabileceğine dikkat çekiyor.

Tetis Okyanusu’nun kalıntıları Türkiye’nin jeolojik yapısını etkiliyor

Araştırma, Zagros Dağları altında bulunan Tetis Okyanusu kalıntılarının Türkiye’nin jeolojik yapısını nasıl etkilediğini ortaya koydu. Yırtık, özellikle Türkiye’ye yaklaştıkça daha sığlaşıyor ve büyük bir yarığın yüzeye yayılmasına neden oluyor.

Bilim insanları, araştırmaların sadece jeolojik yapıyı anlamakla kalmadığını, aynı zamanda deprem risklerini öngörebilmek için kritik bir öneme sahip olduğunu vurguluyor. Prof. Jonas Kley, "Dünya'nın kabuğunda neler döndüğünü anlamak, olası depremler için hayati öneme sahip" dedi.

Türkiye’de deprem uyarıları sürüyor

Yer bilimci Prof. Naci Görür, Bitlis-Zagros fay hattındaki levha hareketlerine dikkat çekerek büyük depremlerin tetikleyicisi olabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu. Görür, özellikle Diyarbakır için depreme dayanıklı altyapı çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini vurgulamıştı.

Kaynak: HABER MERKEZİ