Orçun Buldaç- Konak’ta bulunan Radyo ve Demokrasi Müzesi, dünyadaki 390 radyo müzesinden biri olarak karşımıza çıksa da Radyo ve Demokrasi kavramlarını buluşturan tek müze olarak karşımıza çıkmaktadır.

Müzeye ev sahipliği yapan Sarmaşıklı Ev, Konak Belediyesi’ne bağlıdır. Fahrettin Selçik tarafından belediyeye bağışlanan yapı, 5 Aralık 2013 tarihinde dönemin ünlü radyocuları ve spikerlerinin katılımıyla müze olarak kullanıma açılmıştır.

Müzede yer alan koleksiyon içerisinde, 1920’li yıllara dayanan eski radyolardan, plaklardan ve pikaplardan oluşmaktadır. Burada bulunan radyolarda, Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyetin 10. yılında gerçekleştirdiği meclis konuşmasını, Kenan Evren’in darbe gelişmelerini aktardığı konuşmalarını ve nicelerini duyabilirsiniz.

Avrupa Müze Akademisi tarafından düzenlenen ‘Avrupa’nın en iyi müzesi’ yarışmasında 2015 yılında finale adını yazdıran Radyo ve Demokrasi Müzesi, radyoların sergilendiği ve interaktif bölümlerin yer aldığı altı galeriye ev sahipliği yapıyor. Müzeyi özel kılan özelliklerinden biri de, sergilerin tarihsel olarak sınıflandırılmış olmasıdır. Her bir galeri, dönemin dünya siyasetine dair bilgiler sunmaktadır.

Müzede ayrıca; film gösterileri ve söyleşiler düzenleniyor. Çocuklar ve yetişkinler için tasarlanan drama çalışmaları da gerçekleştirilen faaliyetler arasındadır.

Radyo ve Demokrasi Müzesi'ne nasıl gidilir?

Müze, Konak ilçesine bağlı olan Altınordu Mahallesi’nde yer almaktadır. Ziyaretçiler, müze binasını 967’nci sokakta bulabilir.

Bölgeden geçen ESHOT hatları

34-ESENTEPE - GÜMRÜK

35-BALLIKUYU - KONAK

36-ŞİRİNYER AKTARMA MERKEZİ - GÜMRÜK

39-İSMETPAŞA MAH. - GÜMRÜK

41-LEVENT - GÜMRÜK

42-ÇINARTEPE - GÜMRÜK

44-MERSİNPINAR - GÜMRÜK

45-GÜLTEPE - GÜMRÜK

46-ÇOBANÇEŞME - GÜMRÜK

236-ŞİRİNYER AKTARMA MERKEZİ - GÜMRÜK

302-OTOGAR - KONAK

466-ŞİRİNYER AKTARMA MERKEZİ - KONAK

838- ŞİRİNYER AKTARMA MERKEZİ - GÜMRÜK

-Müzeye metro ile ulaşmak isteyen ziyaretçiler, Basmane istasyonunda inerek kısa bir yürüyüşün ardından müzeye varabilir.

-Müzeye tramvay ile ulaşmak isteyen ziyaretçiler ise Gazi Bulvarı durağında inerek, bir süre yürüdükten sonra müzeye varabilir.

Muhabir: Orçun Buldaç