Bilge Can Ünbal/ İZ GAZETE- Birçok üniversite deprem felaketi ve seçim gündemi nedeniyle, final sınavlarını online yapma kararı alırken, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi yönetimleri final sınavlarını yüz yüze yapma kararı aldı.
İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencileri karara online ve yüz yüze eğitim alan öğrencilerin eşit koşullarda olmadığını ayrıca sınavlar için şehre gelecek öğrencilerin ulaşım ve barınmak için maddi külfete gireceklerini söyleyerek tepki gösterdi.
Deprem sonrası isteğe bağlı yüz yüze eğitim nedeniyle verimli eğitim alamadıklarını söyleyen öğrenciler, “Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinden sonra YÖK’ün aldığı karar ile birlikte eğitimimize online devam edilmesi kararı alınmıştı. Vize sınavlarımız online yapıldı, eğitim online devam etti. Kimi gelebilecek öğrencilere yüz yüze olanağı sunuldu. Ancak bilhassa deprem bölgesinde olan öğrenciler eğitime yüz yüze devam edemedi. Bunun yanında kimi öğretim elemanları yarı online yarı yüz yüze eğitime devam etti. Okulumuz ise final sınavlarını yüz yüze yapma kararı aldı. Bu süreç boyunca sağlıklı ve verimli bir eğitim alamadık” açıklamasında bulundu.
Maddi külfet
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu için memlekete gitmek zorunda kalan öğrencilerin ulaşım masraflarının maddi külfet olacağını söyleyen açıklamada, “Seçim 28 Mayıs 2023 tarihine yani ikinci tura kaldı. Bizler seçimde oy kullanacağız. Oy hakkı gerek anayasamız gerekse uluslararası sözleşme ve beyannameler ile güvence altına alınmış temel bir vatandaşlık hakkıdır. Yüz yüze yapılması planlanan sınavlarımız 5 Haziran 2023 tarihinde başlayacak. Birçok öğrenci oy hakkını kullanmak için ikametgâhı bulunan illere gitmek zorunda kalacak. Final sınavlarına yakın bir tarihte insanlar evlerine gidip gelmek ve ek olarak bir maddi külfet ile karşı karşıya kalacak. Enflasyon ve pahalılık göz önüne alındığında bir öğrencinin seyahat etmesi ve seyahat süresince harcayacağı ücretin ciddi bir maddi külfet olduğunu görmek gerekiyor. Keza bu verili yasal enflasyon oranı bunun piyasaya yansıması ise daha fazla olmaktadır. Bunun yanında eğitim hakkı anayasamız tarafından güvence altındadır. Ancak tek başına bir eğitim hakkı değil eşit bir eğitim alma hakkı temel olarak önemli insan haklarındandır. Bu sebeple yüz yüze final sınavlarının yapılma kararı online veya yüz yüze ders alan öğrencilerin eşit eğitim alma hakkının ihlalidir” ifadeleri kullanıldı.
Sınavlar online olsun
Üç haftalık periyoda yayılan sınav takvimi için il dışından gelen öğrencilerin kalacak yer sıkıntısı yaşayacağına dikkat çeken açıklamada, “Eşit koşullarda eğitim almamış öğrencileri eşit şekilde sınava sokmak eşitlik ilkesine aykırıdır. Keza yüz yüze eğitimin bir kısmı yine online şekilde yapılmıştır. Şehir dışında olan öğrencilerin üç haftalık bir sınav dönemi için kalacak yer bulması oldukça zordur. Okulumuz buna öğrenci yurdunu açmak ile çare bulduğunu düşünse de yurtta kalmak için öğrencilerden ücret talep etmektedir. Sene başında eğitim ücretlerine yapılan zamları da düşündüğümüzde bir öğrencinin giderlerinin karşılanması oldukça zor bir hal almaya başlamıştır. Öğrencilerin sınav haftası ister yurt ister ev tutmaları ile ilgili kalacak sorunları ile ilgili sorunlar yaşaması en sonunda öğrencilerin final sınavında motivasyon ve başarılarına yansıyacaktır. Depremin yaralarının hala sarılamaması, birçok insanın hem şehrini ve yakınlarını kaybetmiş olması, sürecin devamlı belirsizlikler halinde ilerlemesi ve sonuç olarak en başından beri yüz yüze eğitimin verilmemiş olması öğrencileri hala çok ciddi bir biçimde etkilemektedir. Tüm bu yaşananlardan kaynaklı öğrencilerin verim ve motivasyonu dahilinde yüz yüze yapılması planlanan sınavların online yapılmasını talep ediyoruz” denildi.