İstanbul Okan Üniversitesi Ege Bölge Koordinatörü Seçil Kaya, İz Televizyonu’nda İz Medya Genel Koordinatörü Özgür Coşkun’un sunduğu Gündem Özel programına konuk oldu. Okan Üniversitesi’nianlatan Kaya üniversite tercih süreciyle ilgili öğrencilere tavsiyelerde bulundu.
Ücretsiz danışmanlık
Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde kurdukları tercih masasından söz eden İstanbul Okan Üniversitesi Ege Bölge Koordinatörü Seçil Kaya, 8 Ağustos’ta sona erecek üniversite tercih süreci ile ilgili ‘doğru tercih’ konusunda danışmanlık hizmeti verdiklerini söyledi. Kaya, şöyle konuştu: “Burada öğrencilere ücretsiz danışmanlık sunuyoruz. Mavişehir’de ve başka birçok noktada da aynı hizmeti sağlıyoruz. Okan Üniversitesi ile ilgili bilgi almak isteyen öğrenciler gelip ücretsiz bir şekilde danışmanlık alabilir. Aynı zamanda, ‘nasıl tercih yapılmalı’, ‘doğru tercih nasıl yapılır’ konularında da danışabilirler.”
Doğru tercih önemli
Üniversite tercih süreci ile ilgili öğrenciler açısından en önemli kriterin kendileri için hangi mesleğin en doğru olduğunu belirlemeleri ve buna karar vermeleri olduğunu dile getiren Okan Üniversitesi Ege Bölge Koordinatörü Kaya, “Örneğin, mühendis olmak istediğinize karar verdiniz. Öncelikle baraja bakmanız lazım. Mühendislikte 300 bin barajı var. Siz bunu sağlıyorsanız ve hedefinizde bu varsa, bununla ilgili bölümler konusunda konuşabiliriz; makine, yazılım, bilgisayar… Bu konuda öğrenciye alternatifler sunabiliriz. İlgisi, isteği karakteri, yeteneği hangi mühendisliğe daha yakın ve o üniversiteyi okuduğunda iş noktasında onu ne kadar destekleyecek, bu kriterler çok önemli… Yani, ‘Ben şu sıralamadayım, nereler oluyor’ şeklinde gelen öğrencinin aslında nerelerin olduğundan çok nereleri istediğini bilmesi gerekiyor. Öğrenci öncelikle ne istediğini bilmeli… Çok kararsızsa da bir teste tabi tutabiliriz ve onun hangi mesleklere daha yakın olduğunu, hangi mesleklerin ona daha uygun olduğunu görerek filtreleme yapabiliriz. Öğrenciye uygun mesleği bulmak çok kıymetli…” açıklamalarında bulundu.
Hangi bölümler var?
Okan Üniversitesi’nden yer alan bölümlerden bahseden Kaya,“İstanbul Tuzla’da, 25 bin öğrencisi olan büyük bir vakıf üniversitesi… Mütevelli Heyeti Başkanımız Bekir Okan… Oldukça donanımlı bir akademik kadromuz var. Bizde tıp, diş hekimliği, sağlık bilimleri fakültesi, hukuk, mühendislik, insan ve toplum bilimleri, eğitim bilimleri, işletme, sanat, tasarım, mimarlık, konservatuvar, uygulamalı bilimler, meslek yüksekokulu ve sağlık hizmetleri meslek yüksekokulu var. Fakülte bölümlerimizin içerisinde farklı bölümler de var. Oldukça büyük, dünya ölçeğinde bir kampüsümüz var” dedi.
Konforlu yurtlar
Okan Üniversitesi’ni tercih eden öğrencilerin yurt konusunda problem yaşayamayacaklarını vurgulayan Kaya, üniversitenin yurt imkânlarını anlattı. Kaya, şunları söyledi: “Bu dönemde öğrencilerin kafasına en çok takılanlardan biri de yurt konusu… Bizim kampüs içerisinde 5 farklı tipte yurdumuz var. Bu yurtlar; 2 kişilik, 4 kişilik, tek kişilik olarak farklı tipte, farklı kategorilerde bulunuyor. Hiçbir öğrencinin yurt sorunu yaşadığına dair bir geri dönüş almıyoruz. Hepsini yerleştiriyoruz. Zaten ikinci, üçüncü sınıfa gelen öğrenciler genelde yakın civarda eve çıkıyorlar ancak ben ilk sene gelen öğrencinin hem kampüsüm tanıması hem ulaşım kolaylığı hem de sosyalleşme açısından yurtta kalmasının daha iyi olduğunu düşünüyorum. Kampüsümüzde; yaşam-spor merkezi, kafeler, restoranlar, kültür-sanat merkezi, kütüphane, kuaföre kadar pek çok imkân var. Bir öğrencinin ihtiyacı olacak her şey mevcut… Üç yüzden fazla spor kulübümüz var, kulüplere katılabilir, kendi kulübünün oluşturabilir. Oldukça sosyal ve çağdaş bir üniversiteyiz. Dolayısıyla öğrencilerimiz yurtta gayet konforlu bir yaşam alanına sahip olabilir. Yurt fiyatlarımızın içerisine akşam yemeği ve spor kompleksi dâhil… Kampüs içerisinde her bütçeye uygun beslenme olanakları var. Hatta gastronomi öğrencilerimizin kendi yaptıkları yemekleri sergilediği bir mutfağımız var.”
Hastane olanağı
Okan Üniversitesi’nin, tıp ve diş hekimliği bölümleri için hastane olanağı olduğunu da aktaran Ege Bölge Koordinatörü Kaya, “İki tıp iki diş olmak üzere hastanelerimiz var. İkisi eğitim ve araştırma hastanesi, iki tane de poliklinik var. Eğitim ve araştırma hastanesi, tıp ve diş hekimliği bölümleri için çok önemli… Sağlık ile ilgili bölüm okuyacak öğrenciler hastane olanaklarına dikkat etmeli…” ifadelerini kullandı.
Kesintisiz burslar
Burslar hakkında bilgi veren Kaya, “Biz vakıf üniversitesiyiz ama burslarımızın tamamı karşılıksız ve kesintisiz. Tam burs, başarı bursu, sporcu bursu gibi farklı farklı burslarımız var. Örneğin tam burslu pilotaj öğrencisinin uçuş eğitim ücreti de ücretsizdir ve mezun olana kadar devam eder. Şöyle sorular geliyor; ‘İkinci sınıfta 4 dersten kaldım, bursum kesilecek mi?’ Hayır kesilmez. Öğrencilere şunu söylemek isterim; hangi üniversite olursa olsun bunları araştırın, üniversitelerin tanıtım günlerine katılın, olanakları öğrenin” dedi.
Öğrencilerine iş imkânı konusunda verdikleri destekleri anlatan Kaya, Okan Üniversitesi’nin sloganının ‘İş Yaşamına En YakınÜniversite’ olduğuna dikkat çekerek, “Öğrenciler hep şunları söylüyorum; bir üniversite seçerken kampüs üniversitesi mi, tam zamanlı kaç öğretmeni var, uluslararası bağlantıları nasıl, sizi iş yaşamında destekliyor mu, kültürel anlamda size ne katıyor, hobi edinebileceğiniz alanlara sahip mi, farklı farklı alanlar arasında çift anadal yapabiliyor musunuz, mezun olduktan sonra size iş bulma noktasındafırsatlar sağlıyor mu? Bunlara dikkat edin, derim. Bunların hepsi Okan Üniversitesi’nde var. Biz Okan Üniversitesi olarak öğrencimiz mezun olduğunda yüzde 85 gibi bir oranla iş imkânı sunuyoruz. Okan Holding zaten kendi mezunlarına öncelik veriyor. Ancak bir kariyer merkezimiz varöğrenci hangi firmalarda staj yapabilir, hangi firmalara iş başvurusu yapabilir, CV nasıl hazırlanır, işi görüşmesi nasıl yapılır gibi iş bulmayla ilgili tüm bu aşamalarda öğrencimize destek oluyor ve öğrencimizi takip ediyor” diye konuştu.
Muhabir/Güncel haberler/izgazete.net