Yemeğiyle, insanıyla, sanatıyla, dayanışmasıyla öne çıkan, Türkiye'nin en kalabalık üçüncü şehri olan İzmir aynı zamanda ünlü isimleriyle de dikkat çekiyor. Aynı sokaklarda yürüdüğünüz, belki Kordon'da bir kafede aynı içeceği sipariş ettiğiniz isimlerin bazılarını daha önce duydunuz, bazılarının İzmirli olmasını hiç beklemiyorsunuz... Peki, İzmirli ünlüler kimdir? Sizin için derledik...

Akla gelen ilk isimlerden: Hasan Tahsin

Hasan Tahsin Recep ya da gerçek adıyla Osman Nevres, 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir'e çıkartma yapan, Yunan Efzon Alayı işgal askerine, Kordonboyu'ndan ilk kurşunu sıkarak Türk direnişini başlatan ulusal sembol kişi, gazeteci ve yazar.

Taçsız kral: Metin Oktay

Golcülüğü ve yaşadığı gol krallıkları sayesinde "Taçsız Kral" lakabıyla anılan Türk millî futbolcu ve teknik direktör. Karşıyaka doğumludur. 

Haluk Bilginer

Türk oyuncu ve yönetmendir. Sinema, televizyon ve tiyatro alanlarında yaptığı çalışmalarla bilinen oyuncu, Uluslararası Emmy Ödülleri'nde En İyi Erkek Oyuncu ödülü dâhil birçok ödül kazandı.

Atilla İlhan

Tam adıyla Attilâ Hamdi İlhan, Türk şair, romancı, gazeteci, senarist, düşünür, deneme yazarı ve eleştirmen. Çalışmalarıyla Türk edebiyat dünyasına önemli katkıları olmuştur.

Devlet sanatçısı unvanı alan ilk sanatçı: Ahmet Adnan Saygun

Türk müzik tarihinde Türk Beşleri olarak anılan bestecilerden birisi olan  Ahmet Adnan Saygun, ilk Türk operasının bestecisidir ve "Devlet sanatçısı" unvanını alan ilk sanatçıdır.

İzmir futbolu için önemli bir isim: Mustafa Denizli

Türk teknik direktör ve eski millî futbolcu Mustafa Denizli, 1987 yılından itibaren teknik direktör olarak görev yapıyor. Denizli, Süper Lig'de Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş ile şampiyonluk yaşayan tek teknik direktör olmakla birlikte İzmir'de Altay kulübünde 1965 yılında profesyonel olup 18 sene futbolculuk yapmıştır. 

Ayhan Işık

Bir 'Taçsız Kral' daha ama bu sefer sinema sektöründe...  Kimlik adıyla Ayhan Işıyan, Türk sinema oyuncusu, yapımcı, yönetmen, senarist, ses sanatçısı ve ressam.

Dario Moreno

Türkiye Yahudisi oyuncu ve müzisyen. 1950'ler ve 1960'larda Fransa'da şarkıcı ve oyuncu olarak ün kazandı. 

Gönül Yazar

Türk müzik tarihinin bir simgesi ve en uzun soluklu isimlerden biridir. Türk sanat müziği şarkıcısı ve sinema oyuncusu.

Merve Dizdar

Cannes Film Festivali En İyi Kadın Oyuncu Ödülü ve Altın Portakal En İyi Kadın Oyuncu Ödülü başta olmak üzere birçok ödülü bulunan Türk oyuncu. 

Çağan Irmak

Türk yönetmen ve senarist. Seferihisar doğumlu. 

Tanju Okan

Türk şarkıcı, müzisyen ve sinema oyuncusu.

Elçin Sangu

Çerkes asıllı Türk oyuncu ve mankendir. Televizyon reklamlarında ve kampanyalarda yer almasıyla Türkiye'de en çok aranan ve en çok maaş alan ünlülerden birisi.

Meltem Cumbul

Türk sinema ve dizi oyuncusu. 5 Kasım 1969 tarihinde İzmir'de doğan Meltem Cumbul'un babası Akşehirli, annesi İzmirlidir.

İzmirli olan diğer ünlüler ise şu şekilde:

Salih Bademci

Tanju Okan

Yılmaz Özdil

Engin Altan Düzyatan

Şükrü Özyıldız

Gökhan Keser

Kaan Urgancıoğlu

Selin Şekerci

Burcu Gündeş

Berna Laçin

Anıl Piyancı

Murat Dalkılıç

Kaynak: HABER MERKEZİ