Vali Osman Bilgin ve ailesinin sahip olduğu gayrimenkullerin toplam değeri 98 milyon 613 bin 219 lira 16 kuruş olarak belirlendi. Bu tutarın "haksız mal edinme" kapsamına girebileceği tespit edildi. Bilirkişi raporları ve müfettiş incelemeleri sonucu, İçişleri Bakanı Yerlikaya, Vali Bilgin’in yargı yoluna gitmesi için son onayı verdi. İşte detaylarıyla Osman Bilgin kimdir? Osman Bilgin olayı ne?
Osman Bilgin kimdir?
Osman Bilgin, 12 Mayıs 2022 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla Şırnak Valiliğine atanarak 20 Mayıs 2022 itibarıyla görevine başlamıştır. 1978 yılında Trabzon'un Vakfıkebir ilçesinde doğan Bilgin, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1998 yılında mezun olmuştur. Kaymakamlık kariyerine 2000-2003 yılları arasında Kaymakamlık adaylığı sürecinde başlayan Bilgin, bu dönemde sırasıyla Çumra, Ünye, Ahmetli ve Kula ilçelerinde Kaymakam Vekilliği yapmıştır. Asil Kaymakam olarak görev yaptığı ilçeler ise; 2003-2005 yıllarında Pazar, 2005-2007 yıllarında Kürtün, 2007-2010 yıllarında Kale, 2010-2011 yıllarında Malatya Vali Yardımcılığı, 2012-2015 yıllarında Espiye ve 2015-2016 yıllarında ise Alaşehir olmuştur.
Bilgin, 30 Kasım 2016 tarihli Müşterek Kararname ile İçişleri Bakanlığı İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı görevine atanmıştır. Espiye Kaymakamlığı görevinde olduğu dönemde, ilçedeki Gülburnu Köyü'nde yapılan bir caddeye adı verilmiştir. Bilgin, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş ve Gaziantep merkezli büyük depremler sonrası Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde büyük yıkıma yol açan bölgeye koordinatör vali olarak atanmıştır. Son olarak, 10 Ağustos 2023 tarihli Valiler Kararnamesiyle Vali-Mülkiye Başmüfettişi olarak görevine devam etmektedir. Günümüzde gündemde ismi yolsuzluk iddialarıyla geçmektedir.
Osman Bilgin olayı ne?
Kırklareli'nde, 2023 yılının Haziran ayında meydana gelen sel felaketi sonrası hazırlanan bilirkişi raporunda dönemin Valisi Osman Bilgin'in kusurlu bulunduğu tespit edildi. Olayın ardından önemli gelişmeler yaşandı. T24 yazarı Tolga Şardan, Osman Bilgin’in 98 milyon liralık mal varlığını açıklayamaması nedeniyle Sisli Vadi dosyası çerçevesinde İçişleri Bakanlığı'nın Bilgin hakkında soruşturma izni verdiğini duyurdu. Şardan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın onayıyla başlatılan soruşturma çerçevesinde, Bilgin'in kaçak yapıları göz ardı ederek selde hayatını kaybeden 6 vatandaşın ölümüne göz yumduğunun belirtildiğini aktardı.
Soruşturma kapsamında İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin araştırdığı iddialardan biri de Osman Bilgin'in Kırklareli'nin Demirköy ilçesi, Avcılar Köyü’ndeki Sisli Vadi tesisinin faaliyetlerine devam etmesine ve yeni kaçak yapıların inşasına rüşvet karşılığında göz yumması oldu. Bilgin’in rüşvet almak suretiyle bu yapıları görmezden geldiği iddialarının, soruşturmanın odak noktalarından biri olduğu belirtildi.
İlk soruşturma izninin ardından Bilgin hakkında "rüşvet alma" suçlamasıyla yeni bir soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında Bilgin ve yakınlarının mal varlıkları detaylı şekilde incelendi. İçişleri Bakanlığı müfettişleri, yedi ay süren bir araştırma ile Bilgin'in "mal bildiriminde bulunmamak" ve "haksız mal edinmek" suçlamalarına yönelik ifadeler aldı. Yapılan incelemelerde, Osman Bilgin'in mal bildiriminde bulunmadığına dair çarpıcı bulgulara ulaşıldı. Bilgin’in, 2018'de eşinin sattığı 2017 model Audi A6 marka lüks aracının satışından elde ettiği 380 bin lirayı, 2022’de satın alıp üç ay sonra sattığı aracın alım-satımını mal bildirimine kaydetmediği tespit edildi. Ayrıca, Bilgin’in kuyumcu firmalarıyla yaptığı para alışverişlerine dair de yeni veriler ortaya çıktı.
Bilirkişi raporunda, Bilgin’in banka hesaplarına yatırılan büyük miktardaki para transferleri dikkat çekti. 2021 yılında Üzer Kuyumculuk’tan 311 bin 200 lira, 2023 yılında Karadeniz Kuyumculuk’tan toplam 3 milyon 225 bin lira, 2024 yılında S.A. ve H.G. tarafından yatırılan büyük miktarlardaki paralar mal bildirimine işlenmedi. Bu para hareketlerinin, Bilgin’in mal varlığını gizlediği ve bildirmediği iddialarını güçlendirdiği vurgulandı.