Eski Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven ve arkadaşlarının serüvenini anlatan Yerel Devrim  Ankara'da seyirci ile buluştu.  Yönetmen Gökmen Ulu’nun imzasını taşıyan Yerel Devrim Osman Özgüven, Emek, Demokrasi, Barışa Adanmış Bir Ömür belgeselinin galasına CHP Genel Başkanı Özgür Özel katılarak Osman Özgüven’e “Yaşam Boyu Onur” plaketinin takdim etti. 

Törende Özel'e; CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, CHP Genel Başkan Yardımcıları Aylin Nazlıaka ve Koza Yardımcı, CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol ve Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen eşlik etti.

Plaket takdimi öncesi konuşan Özgüven, "Aslında filmi seyrettiniz, söyleyecek bir şey kalmadı ama şunu özellikle söylemek istiyorum. Sayın Başkanımız ilk defa ödül veriyor, o da Osman Özgüven'e" dedi.

Özgüven'den sonra söz alan Özel ise şunları söyledi:

"Böyle bir belgeselde anlatıcılardan birisi olmak benim için çok büyük bir onur. Böyle bir şeyi hayal edemezdim, hayatımdaki en büyük ödül bu olurdu benim için; Osman Özgüven'in belgeselinde bir kare görünmüş olmak. Eğer Osman Özgüven 1984-94 arası Dikili'de Belediye Başkanı olmasaydı Özgür Özel burada olmazdı.

Bende eşitliğe, sola, sosyalizme, sosyal demokrasiye, Atatürkçülük'e dair ne temel atıldıysa o temellerin tamamı Dikili Festivalleri sırasında atıldı. Beni solcu-sosyal demokrat yapan Dikili Festivali'ni yapan ve babam gibi sevdiğim Osman Özgüven yaptı. Biz savaşı, düşmanlığı Kenan Evren'den öğrenmiştik; barışı ve kardeşliği Osman Özgüven'den öğrendik."

Komünist Osman lakaplı Osman Özgüven kimdir?

Siyasi yaşamını SODEP, SHP, CHP ekseninde sürdüren “Komünist Osman” lakaplı Osman Özgüven, 1984 – 1994 ve 2004 – 2013 yılları arasındaki İzmir Dikili Belediye Başkanlığı görevindeki toplumcu belediyecilik uygulamaları ile yerel yönetim devrimi yapmıştı.
Türkiye ekoloji hareketinin öncülerinden, insan hakları savunucusu ve barış aktivisti olan Özgüven, Türk ve Yunan halkları arasındaki ilişkilerin kopuk olduğu on yıllardan sonra, 1986’da Ege’de dostluk kapısını açarak somut başarılara da ulaşmıştı. Özgüven, emek, demokrasi, barış mücadelesinin simge isimlerinden olarak tarihe geçmişti. 

Belgesel’de kimler yer alıyor?

Belgeselin anlatıcıları arasında Osman Özgüven ve ailesi, mesai arkadaşları, sendikacılar, çevreciler, işçiler, belediyeciler, gazeteciler, yazarlar, hukukçular, bilim insanları, Özgür Özel, Murat Karayalçın, Kemal Anadol gibi siyaset insanları, onu yakından tanıyan sanatçılar Genco Erkal, Zülfü Livaneli, Suavi, Rutkay Aziz, Cahit Berkay, Orhan Aydın ve Midilli’deki Yunan dostları da bulunuyor. Ayrıca, arşiv görüntüleri ile Erdal İnönü, Kemal Kılıçdaroğlu, İlhan Selçuk, Uğur Mumcu, Aziz Nesin, Tarık Akan, Gökhan Günaydın da yer alıyor.