İzmir'in gözde ilçelerinden biri olan Seferihisar, doğal güzellikleriyle ve pırıl pırıl plajları ile ilgi görüyor. Peki Seferihisar'da nerelere gidilir? Seferihisar'da ne yapılır? Seferihisar'da gezilecek yerler nereler?

Türkiye’nin ilk sakin şehri olarak adını duyuran Seferihisar huzur kelimesiyle özdeşleşen yerlerden biridir. Tertemiz sahillerinde denizin tadını doyasıya çıkaracağınız Seferihisar sakin sokakları, güler yüzlü halkı, antik kenti, özgün mimariye sahip evleriyle size yılın dört mevsimi huzurlu bir tatil vadediyor.

İzmir’e yaklaşık 45 kilometre mesafede yer alan Seferihisar’ı en özel kılan özelliği ülkemizde Cittaslow (sakin şehir) hareketine katılan ilk yer olmasıdır. Yaşamı yavaş kılmanın değerli olduğunu savunan bu hareketin ülkemizdeki öncüsü olan şehir sadece yaşayan halkına değil, doğası ve yaşam biçimiyle ziyaretçilerine de bu huzuru armağan etmeye hazır.

Seferihisar'da gezilecek yerler


Seferihisar'ın en güzel plajları

Seferihisar'da yazın tercih edilecek yerler genellikle plajları oluyor. Özellikle Seferihisar'ın Akkum, Akarca, Ekmeksiz plajları vatandaşlar tarafından büyük ilgi görüyor. Plajlarda denize girebilir, pırıl pırıl suyun keyfini çıkartabilir, balıklarla yüzebilirsiniz.

Sığacık Kalesi

Sığacık Kalesi, Türkiye'nin İzmir ilinin Seferihisar ilçesinde bulunan bir kaledir. Adını aldığı Sığacık Mahallesi'nde, günümüzde de kullanılan Sığacık Limanı'nın hemen kuzeydoğusunda yer alır. Sığacık Kalesi'nin Selçuklular döneminde yapıldığı tahmin edilmektedir. Aydınoğulları ve Osmanlılar döneminde tamir gören kalenin en önemli tamir aşaması Osmanlılar döneminde Piri Reis'in önerisiyle Rodos Seferi'ne hazırlanan Kanuni Sultan Süleyman'ın emri üzerine donanma komutanı Parlak Mustafa Paşa tarafından Teos harabelerinin taş ocağı olarak kullanılmasıyla 1521-1522 arasında gerçekleşti.

Teos Antik Kenti

Tarihle aranız nasıl bilmiyoruz ama bu zeytin ağaçları içinde kaybolmuş antik şehir sırf doğa yürüyüşü niyetine bile uğranabilecek bir yer. Sığacık’ın en önemli tarihi değeri, M.Ö. 1000 yıllarında Akalar’dan kaçan Giritliler tarafından kurulan ve daha sonra İonialıların kenti olan Teos Antik Kenti. Buradaki en temel yapı da İyon düzenindeki Dionysos Tapınağı. Buradaki tapınak dünyada Şarap Tanrısı Dionysos’a adanan en büyük tapınakmış. Tabi sadece sütun, kaide ve sütun başlığı gibi temellerinden bahsetmek mümkün. İçinde bir de hala konserler verilen amfitiyatro da var.

Sığacık Pazarı

Seferihisar’da birçok yerel ürün pazarı kuruluyor. Bunlardan en ünlüsü Sığacık'ta Pazar günleri kaleiçinde kurulan Üretici Pazarı. Bu pazarda, yiyecek-içecek-kullanılacak eşya olsun sadece burada üretilen ürünler, bizzat üreticisi tarafından satılıyor. Pazarı gezebilir burada alışveriş yapabilirsiniz.


Turgut ve Düzcü köyü gezisi

Seferihisar'ın merkezine gelmeden önce Turgut ve Düzce köyünü gezebilirsiniz. İki köy de birbirine çok yakın. Doğa ile iç içe olan köyler gezebilir, Turgut Köyü'nde bulunan Lavanta Kafe'de gözleme yiyebilirsiniz. Turgut Köyü aynı zamanda lavantası ile ünlü bir köydür. Eğer yaz aylarında giderseniz, lavantalar arasında gezmeniz de mümkün.

Zeytin Yolu'nda yürüyüş

Seferihisar ilçesinin Sığacık mevkiinde yer alan Zeytin Yolu, özel bir yürüyüş yolu olma özelliği taşır. Yol boyunca asırlık zeytin ağaçları ile menengiç ağaçları yürüyüşçülere eşlik eder. Ayrıca bölgede mandalina bahçeleri ve tarım alanları da bulunur. Burada asırlık ağaçların arasında yürüyüşün keyfini çıkartabilirsiniz.

Seferihisar'a nasıl gidilir?

Seferihisar, İzmir'e en yakın ilçelerden biri. Özel araç ile gidecekseniz otobana çıkarak Seferihisar çıkışından çıktıktan sonra dümdüz devam etmeniz yeterli. İzmir ile Seferihisar arası özel araçla 40 dakika sürmektedir. Eğer otobüsle gelecekseniz. Fahrettin Altay'dan kalkan otobüslere binebilirsiniz. Hafta içi ve hafta sonu 975 numaralı otobüsle hafta içi ise ekspres otobüs olan 675 ile Seferihisar'a ulaşabilirsiniz.

Özlem ÇİMEN DURMAZ

Editör/İzmir haberleri

Editör: Özlem Çimen Durmaz