Nanegiller ailesinden gelen melisa otu; Batı Asya, Kuzey Afrika ile Avrupa’nın bazı bölgelerinde doğal olarak yetişir. Ülkemizin Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü bölgelerinde de bulunan bu ot; yatıştırıcı, terletici, gaz söktürücü ve antiseptik etkisiyle öne çıkar. 

Antik dönemlerden beri Dioscorides, Paracelsus, İbn-i Sina ve John Evelyn gibi önemli isimler tarafından tedavi amaçlı kullanılan bu otun antioksidan, antiviral ve antimikrobiyal özellikleri bulunur. 

Melisa otunun yaprakları çeşitli tariflerde kullanılabilir veya çay olarak demlenip tüketilebilir. Taze melisa otunu kurutmak için havadar bir yerde tek tabaka halinde yaymalı ve öyle kurutmalısınız. Melisa otu kuruduktan sonra nemli ve ışık almayan bir ortamda saklanmalı ve tüketiminin bir yılı aşmaması gerekir. 

Melisa otunun faydaları nelerdir?

Yüzyıllardır insanların sağlık ve zindelik için kullandığı doğal yöntemler arasında yer alan melisa otunun öne çıkan faydaları şu şekilde: 

Yorgunluk ve halsizliğe iyi gelir.

Kulak çınlaması ve kas spazmlarını önler.

Migren ve regl ağrısını hafifletmeye yardımcı olur. 

Yaşlanmayı ve kırışıklıkları geciktirir.

Kan şekeri ve tansiyonu düzenlemeye yardımcı olur.

Uçuk,egzama ve mantar gibi cilt sorunlarına iyi gelir.

Ter attırma özelliği ile toksinlerin vücuttan atılmasına yardım eder.

Ateş düşürücü etkisi sayesinde grip ve nezle gibi hastalıkların tedavisinde yardımcı olur. 

Reflü, gastrit ve bulantıya iyi gelir.

Hafızayı güçlendirir.

Melisa otunun zararları nelerdir?

Genellikle güvenli bir bitki olarak kabul edilen melisa otunun bazı durumlarda dikkatli kullanılması gerekir. 

Hamile ve emziren kadınlar, melisa otunu kullanmadan önce mutlaka doktoruna danışmalıdır. Ayrıca dikkat eksikliği için ilaç kullanan kişiler de melisa çayı tüketmeden önce bir doktora başvurmalı.

Uykusuzluk ve anksiyete nedeniyle antidepresan ilaç kullanılıyorsa melisa çayı tüketmekten kaçınılmalıdır. Dikkat eksikliği için ilaç kullananların da bu çayı tüketmeden önce mutlaka bir uzmana danışması gerekir.

Muhabir: DUYGU BAKKALOĞLU