İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin eski başkanı Tunç Soyer, sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Soyer, belediyeye giderayak işçi doldurduğu iddialarına açıklık getirdi.

Soyer şu ifadeleri kullandı:

Tüm çalışma arkadaşlarım bilir ki, 5 yıllık görev sürem içinde en çok CV’ler üzdü beni. Sabahın köründe kapı önünde bekleyenler, gece yarısı makamdan ayrılırken bütün gün kapı önünde beklemiş olanlar, nereye gidersem gideyim, elime, cebime CV  tutuşturanlar… Ne kaçmak, görmemek mümkündü ne de hepsinin derdine derman olmak… Çünkü ülkedeki yaygın işsizlik, iktidarın uyguladığı ekonomi politikalarının sonucuydu ve belediyelerin çözüm üretme imkanları çok sınırlıydı. Buna rağmen bir çok yeni istihdam alanıyla çözüm üretmeye çalıştık.
Büyükşehir bünyesinde açtığımız işletmeler, 100. Yıl Bayındır Süt Fabrikası, Şaşal Su Fabrikası, İzDönüşüm Geri Dönüşüm Tesisi, Ödemiş Et entegre tesisi gibi işletmeler, yeni fuarlar, alınan yüzlerce otobüs ve uluslararası çalışmalar zaten yüzlerce yeni istihdamın kapısını açmıştır.

Bu yüz gün içerisinde son dönem işe alınan kişiler sanki belediyenin bütçesini zora sokan bir durum yaratıyormuş, ben görevi bırakmadan sanki bu insanları kötü bir niyetle işe almışım gibi bir algı yaratıldı.
Bu  doğru değil.

Rakamlarla ortaya koymak isterim.
Mart 2014 ( İBB bünyesinde İzsu, Eshot, şirketler dahil) çalışan kişi sayısı 20.142
Mart 2019 (İBB bünyesinde İzsu, Eshot, şirketler dahil) çalışan kişi sayısı 27.271
Yani Sayın Aziz Kocaoğlu’nun son beş yılında işe giriş yapan kişi sayısı 7.169.

Mart 2024 başında toplam çalışan sayısı 33.465’ e çıkıyor. Yani benim 5 yıllık görev sürem içinde toplam 6.194 kişi artmış.
Mart ayı içinde yine ihtiyaç nedeniyle işbaşı yapan ve hiç birini şahsen tanımadığım 300 kişiyi de ilave ederseniz, 5 yılda toplam 6.494 kişi işe alınmıştır.

İBB 2023 yılı bütçe gerçekleşmelerine göre, tüm çalışanların personel gideri olarak payı 2023 sonu itibariyle %28. Bu oran görev sürem tamamlandığında da yasal sınır olan %30’un altında kalmıştır. Kaldı ki, Türkiye’de bu oranın altındaki belediyeler parmakla gösterilecek kadar azdır.

Bir bardak suda fırtına kopartmaya gerek yok.

Kaynak: Haber Merkezi