Reklam Kurulu, 13 Mart’ta gerçekleştirdiği toplantıda, 141 dosyadan 131'inin mevzuata aykırı olduğuna karar verdi. Bu reklamlar için toplamda 32 milyon 481 bin 507 lira idari para cezası verilirken, 5 dosya için erişim engeli idari tedbiri de uygulandı.
Hazır giyim ve teknoloji sektöründe aykırılıklar
Hazır giyim sektöründe, indirimli satışlarla ilgili yapılan denetimlerde, 8 dosyaya 4,8 milyon lira ceza kesildi. Ayrıca, teknoloji sektöründeki reklamda cep telefonlarının özel bir uygulama sunduğu izlenimi yaratılırken, bazı modellerde bu özellik bulunmadığı tespit edildi. Bu yanıltıcı reklamlar nedeniyle de idari yaptırım kararı alındı.
Sıfır faizli otomotiv kampanyaları incelendi
Otomotiv sektöründe yapılan sıfır faizli kredi reklamlarına ilişkin de incelemeler yapıldı. Kampanyalarda peşin faiz ödemesi olmasına rağmen, "yüzde sıfır faiz" mesajı verildiği ve tüketicilerin yanlış yönlendirildiği belirlendi. Bu reklamlara tedbiren durdurma cezası verildi.
Ayakkabılarda yanıltıcı ürün tanıtımı
Türkiye’de satışa sunulan bazı ayakkabılarda, yurt dışı tanıtımlarında yer alan domuz derisi kullanımı bilgisi, Türkiye’deki tanıtımlarda "deri" veya "doğal deri" olarak yanıltıcı şekilde değiştirilmişti. Bu duruma ilişkin 4 firmaya toplamda 3,5 milyon lira ceza uygulandı.