Semra İğtaç- Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) Başkanı Canan Güllü, ülkede artan çocuk istismarı ve kadınlara yönelik şiddet vakalarına karşı sert bir basın açıklaması yaptı. Güllü, çocukların her zaman kırmızı çizgileri olduğunu belirterek, çocuk istismarı ve erken yaşta evliliklere karşı verdikleri mücadelenin altını çizdi. Özellikle İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin çocukları ve kadınları savunmasız bıraktığını vurgulayan Güllü, iktidarı ağır şekilde eleştirdi.

Başkan Güllü, hükümetin 2002 yılından bu yana çocuk istismarı konusunda adım atmaktan kaçındığını, adli sicil istatistiklerini paylaşmadığını ve istismarı meşrulaştıran yasalar çıkararak istismar vakalarının artmasına zemin hazırladığını söyledi. Ayrıca Anayasa Mahkemesi’nin dini nikah düzenlemesine yönelik iptallerin, çocuklara yönelik tacizlerin önünü açtığını belirtti.

TKDF olarak yıllardır çocukların eğitimden uzaklaştırılmaması için mücadele ettiklerini ifade eden Güllü, 4+4+4 eğitim sistemine karşı çıkmalarının nedeninin de bu olduğunu söyledi. "Biz başından beri çocuklarımızı korumak için mücadele ediyoruz" diyen Güllü, köy okullarının kapatılması ve taşımalı eğitimle çocukların imamların eline teslim edildiğini, Kuran kursları ve tarikat yurtlarında çocukların istismara maruz kaldığını dile getirdi.

Güllü, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin de çocukları ve kadınları savunmasız bıraktığını belirterek, "İktidar çocukları ve kadınları korumak yerine, istismarcılara af çıkarmaya çalıştı, bu durum suçu işleyenlerin sayısının artmasına neden oldu" dedi. Ayrıca Güllü, Konca Kuriş'in öldürülmesinden sorumlu olan kişilerin iktidarla iş birliği yapmasını ve cezasızlıkla ödüllendirilmelerini eleştirdi.

“Sorular yanıt bekliyor”

Güllü, yayımlanan açıklamasında Tavşantepe Köyü’nde yaşanan vakalara da dikkat çekti. Köyde çocukların güvende olup olmadığı, intihar eden genç kızlara otopsi yapılıp yapılmayacağı ve Narin olayı gibi vakaların üstünün kapatılmaması gerektiğini vurguladı. "Aklımızdaki sorular yanıt bekliyor" diyen Güllü, Narin'in ölümünün sabırlarının son noktası olduğunu belirtti ve iktidarı acilen harekete geçmeye çağırdı.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’nun bu açıklaması, ülkede çocuk istismarı ve kadınlara yönelik şiddetle mücadele konusunda önemli bir çağrı niteliği taşıyor. Başkan Canan Güllü, bu konularda adım atmayan, sessiz kalan ve suça zemin hazırlayan tüm unsurları açıkça eleştirerek, çocuklar ve kadınlar için adalet talep ediyor.

Muhabir: Semra İğtaç