SEMRA İĞTAÇ - İzmir Aile Hekimleri Derneği (İZAHED) Başkan Yardımcısı Dr. Volkan Altan, sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddet olaylarının en sık sebebinin raporlar olduğunu belirtti. Altan, İz Gazete’ye şu açıklamalarda bulundu;“İşe giriş raporu, spor lisansı raporu, sürücü raporu, yivsiz av tüfeği raporu, akıl şuur raporu, askerlik sağlık raporu gibi birçok raporu veriyoruz. Bu raporların verilebilmesi için belli kriterler var. Kişiler başvurduğunda, muayeneleri yapılıp gerekli tetkik ve tahlilleri sonucuna göre tam bir iyilik hali mevcut ise raporları düzenleniyor. Şüphe duyulan, hakkında karar verilemeyen durumlarda ise asm şartlarında yapılamayan tetkikler için  sevk ediliyorlar. Bu raporların büyük bölümünün 1.basamak sağlık kuruluşunda veriliyor olmasını da yanlış buluyoruz. Uzmanlık alanımız olmayan branşların vereceği kararların bizlerce verilmesi bekleniyor ve rapor yönetmeliklerinde "raporların aile hekimlerince de verilebileceği " ibaresi bağlayıcı oluyor. Toplumda raporların aile hekiminden alınabiliyor olması, ücretsiz ve kolay erişilmesi de tüm işlemlerin ASM’de tamamlandığı algısını yaratıyor. Yönetmeliklerle belirlenen hususları sağlamayan ve muayene sonucu istenilen raporun düzenlenemediği durumda kişiler işinin görülmediği, hastaneden randevu bulmakta zorlanacağı, üzerine bir de ücret ödeyeceği düşüncesiyle isteğinin yerine getirilmesi için ısrarcı davranmakta, sözlü fiziki şiddet uygulamakta ve hergeçen gün artan yaralanma ve ölümle sonuçlanan olaylara neden olmaktadır.”

Sağlık çalışanları, her gün hem fiziksel hem de psikolojik şiddete maruz kalmaya devam ediyor. Bu durum sadece sağlık çalışanlarının değil, aynı zamanda toplumun genel sağlığını da olumsuz etkiliyor. İzmir Aile Hekimleri Derneği (İZAHED) Başkan Yardımcısı Dr. Volkan Altan, sağlık sektöründeki artan şiddet olaylarının en sık sebebinin rapor talepleri olduğunu belirtti.

TBMM'nin raporu rafta kaldı 

TBMM Meclis Araştırması Komisyonu'nun 2013 yılında hazırladığı raporda, sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti önlemek için 66 maddelik kapsamlı bir öneriler listesi sunulmuştu. Ancak bu önerilerin büyük bir kısmının hala uygulanmadığı görülüyor. Raporda örgütsel, kurumsal, toplumsal ve çevresel faktörler dikkate alınarak çözüm önerileri sunulmuştu. Ancak 2013 yılından bu yana, beyaz kod sayılarının yıllara göre dağılımı, şiddetin türleri ve hukuki süreçlerin sonuçları gibi bilgilere ulaşmak mümkün değil.

Dr. Volkan Altan, şiddet olaylarına yönelik çözüm adımlarının yeterince uygulanmadığına dikkat çekerek, toplum sağlığının tehlikede olduğunu vurguladı. Sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddet, sağlık sisteminde köklü değişikliklerin yapılması gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdi.

Özellikle raporların branş hekimlerince verilmesi gerektiğini, sağlık otoritelerince oluşturulan algoritmalar sonucu karar verilmesinin doğru olacağını belirtti.
Duruma seyirci kalmanın hekimleri tüketirken, yeni mezun hekimleri de farklı arayışlara ittiğini zaman içinde hekim göçünün önüne geçilemediğini de ifade etti.

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ