Ege Denizi’nde, Santorini ve Amorgos arasında meydana gelen sarsıntılar dur durak bilmiyor. Dün gece yaşanan 5.3 ve 5.0 büyüklüğündeki çifte deprem sonrası, 4.0 büyüklüğünde dört deprem daha kaydedildi. Uzmanlar, Kiklad bölgesindeki bu sismik dizinin şimdiye kadar görülen en güçlü depremleri içerdiğini vurguluyor.

Yeni Bir Volkan Oluşabilir mi?

Jeoloji Profesörü Avraam Zelilidis, bölgedeki depremlerin volkanik faaliyetlerle ilişkili olabileceğini ve hatta Santorini açıklarında yeni bir volkan oluşma ihtimalinin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti. Naftemporiki gazetesine konuşan Zelilidis, volkanik hareketliliğin yanı sıra deniz tabanında büyük değişimler yaşanabileceğine dikkat çekti.

TEKNOFEST başvuruları ne zaman bitecek? 2025 TEKNOFEST'e kimler katılabilir? TEKNOFEST başvuruları ne zaman bitecek? 2025 TEKNOFEST'e kimler katılabilir?

Öte yandan, Jeodinamik Enstitüsü yetkilileri depremin merkez üssünün Santorini ile Amorgos arasındaki deniz bölgesi olduğunu ve 17 kilometre derinlikte gerçekleştiğini açıkladı.

“Her senaryo masada”

Yunan sismolog Gerasimos Papadopoulos, yaşanan gelişmeler ışığında iyimser olmanın artık mümkün olmadığını belirterek, "İyimserlik açığı kapandı" ifadesini kullandı. Uzmanlar, Thera bölgesindeki heyelan riskinin giderek arttığını vurgularken, Doğal Afetler Profesörü Costas Synolakis ise “Her türlü senaryo masada” diyerek olası senaryoların yeniden değerlendirildiğini söyledi.

Jeodinamik Enstitüsü Müdürü Vassilis Karastathis, son yaşanan 5.3 büyüklüğündeki depremin önceki depremlerden farklı olmadığını ve devam eden serinin bir parçası olduğunu ifade etti. Araştırma direktörü Thanasis Ganas da sürecin dinamik olduğunu ve yeni sarsıntıların kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Heyelan tehlikesi kapıda

Bilim insanları, bölgede yalnızca depremlerle değil, heyelanlarla da karşı karşıya kalındığını belirtiyor. Atina Ulusal Üniversitesi Jeoloji ve Jeoçevre Bölümü araştırma ekibi, heyelanların sadece Santorini kalderasının yamaçlarında değil, adanın farklı noktalarında da meydana geldiğini ortaya koydu.

Uzmanlara göre bölgedeki büyük eğimli yamaçlar, dengesiz volkanik malzemeler ve geçmişte yaşanan heyelanlardan kalan jeomalzemeler, bu riskin daha da büyümesine yol açıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ