Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek'in su tasarrufu konusundaki seferberlik çağrısına yönelik açıklama yapan Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, Manisa'dan İzmir'e 44 yıldır içme suyu gönderildiği, belirterek artık Manisa'nın kendi suyuna sahip çıkması gerektiğini ve Manisa'nın suyunun Manisa'dan kalması gerektiğini vurguladı. 

Elimizde olan şu da İzmir’e gidiyor

Manisadagundem.com’dan Turgay Duman’a özel açıklamalar yap Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, "Biz çiftçi olarak sondajlarda şu anda 200 metrenin altına inmeye başladık. Yeraltı suları 450-500 metrelere kadar çekilmiş durumda. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanımızın da dediği gibi sularımızı tasarruflu kullanmak zorundayız. Yeraltı sularımız her geçen gün daha aşağılara çekiliyor ve azalıyor. Aslında en büyük tasarruf var olan yeraltı sularımız da sahip çıkmaktır. Şimdi elimizde bulunan su da İzmir'e gidiyor. Saruhanlı ilçemizde Sarıkız derinkuyularından İZSU'a ait merkezden İzmir'e su pompalanıyor." diyerek sorunu dile getirdi. 

 Var olan sulara da çıkılması gerektiği kaydeden Başkan Okur, "Bizim yeraltı sularımız zaten bitiyor şu anda. Yeraltı sularımız iyice aşağı çekilmeye başladı. Nuriye Beldesi'nde bulunan Sarıkız derin kuyuları da bölgemizde bulunan yeraltı sularımızı emiyor, bitiriyor. Bu suların bir an önce aslına dönmesini bekliyoruz. Biz yarın öbür gün kendimiz susuz kaldığımız zaman ne yapacağız? Bu suyu bir an önce biz Saruhanlı ilçemizde kalmasını ve ilçemize geri dönmesini istiyoruz." diye konuştu. 

Herkes kendi suyunu bulsun!

Daha önceleri Sarıkız derin kuyularında suyun nehir olarak aktığını hatırlatan Başkan Okur, "Yani su dışa vuruyordu. 12 Eylül 1980'de kurulan darbe hükümeti zamanında bu su İzmir'e verildi. O günden beri tam 44 yıldan bu yana bu su İzmir'e gidiyor. Biz burada susuz kalırsak ne olacak bizim sonumuz? Biz geri istiyoruz. Bölge milletvekillerimizin de bu konuyla ilgili çalışmaları olduğunu biliyorum. Hatta bu konuda Manisa Milletvekilimiz Murat Baybatur'un bayağı bir çalışma yaptığını biliyorum. Yani buradan sesleniyorum. Herkes kendi suyunu bulsun, suskun kalmak istemiyorum. Bu yüzden her şey aslına dönsün. Biz suyumuzu geri istiyoruz" diyerek ilgili ve yetkililerin destek olması gerektiğini savundu.  

İzmir'e su verilmesin demediklerini de dile getiren başkan Okur, İzmir'in yeni su kaynaklarına yönelmesi gerektiğini ve Manisa'daki kuyularda suyun gittikçe derine çekilmeye başladığı Saruhanlı'daki kuyularda şu almayı bırakması gerektiğini savundu. 

İzmir'in 10 su kaynağından 3'ü Manisa’dan 

İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Müdürlüğüne ait Web sayfasında gösterilen İzmir'in su kaynaklarından 10 tanesinden 3'ünün Manisa'dan olduğu gösteriliyor. 

-Sarıkız derinkuyuları (Manisa-Saruhanlı)

-Göksu derinkuyuları (Manisa-Muradiye)

-Menemen derinkuyuları (Menemen)

-Çavuşköy derinkuyuları (Menemen)

-Halkapınar derinkuyuları (Konak)

-Pınarbaşı derinkuyuları (Bornova)

-Buca ve Sarnıç derinkuyuları (Buca, Gaziemir)

-Tahtalı barajı (Menderes)

-Balçova barajı (Balçova)

-Gördes barajı (Manisa-Gördes) dir.

Kaynak: manisadagundem.com