AKP’li Aydın Pehlivan’ın başkanlık ettiği İzmir Menemen Belediyesi’nin, geçen yıl inşaat firmalarına sattığı ve CHP Menemen Meclis Üyeleri tarafından, SİT alanı olduğu iddiasıyla satışına karşı çıkılan arazilerin SİT alanı olduğu tescillendi. Edinilen bilgilere göre, İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1. ve 3. derece SİT alanı ilan edilen arazilerin yüzde 75’inde inşaatın başlamadığı öğrenildi.

İz Gazete’ye konuşan CHP Menemen Belediye Meclis Üyesi Uygar Kanmış, bu arazilerin satışı söz konusu iken CHP’li Meclis Üyelerinin satışa karşı çıktığını ancak Pehlivan ve başkan yardımcılarının, “Siz burası SİT alanı dediğiniz için burayı satamıyoruz. Siz Menemen’in gelişmesini engelliyorsunuz” dedikten sonra satışları gerçekleştirdiğini aktardı.

Kanmış, arazileri alan şirketlerin Menemen Belediyesi’ne dava açması sonucu oluşabilecek maddi zararın, yönetim zafiyetinden kaynaklanacağını ifade etti.

Ruhsatlar iptal

Kurulun aldığı kararla bölgenin inşaata kapandığını belirten Kanmış, “Bu arsaların satışları geçen yıl yapıldı. Buraları satın alan firmaların bazıları inşaat ruhsatlarını aldı ve inşaata başladı. Bazıları ise inşaata başlamadı. Anıtlar Kurulu da bu yıl, bu ayın 26’sında bu arsalar hakkında kararını verdi. Anıtlar Kurulu, Menemen Belediyesi’ne güven duymadığı için Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulunarak, arazilerin mevcut haliyle tespitlerini istedi. Bu tespitler neticesinde inşaatı başlamış firmaların devam etmesine, ruhsat aldığı halde inşaata başlamamış firmaların ruhsatlarının iptaline karar verdi. Tescil kararı uygulandı ve bölge, yeni yapı inşaatına kapandı” şeklinde konuştu.

Dava açabilirler

Menemen Belediyesi’nin arazileri sattığı şirketlerin, arazilerin inşaata kapanması nedeniyle uğradıkları zarar karşısında Menemen Belediyesi’ni dava etmeye hazırlandığı söyleyen Kanmış, şu ifadeleri kullandı: “Bildiğim kadarıyla burada 4 firma projelerine başladı ve 100’ün üzerinde villanın inşaatı devam ediyor. Arazilerin yüzde 75’inde ise inşaata başlanmadı ve tapularına şerh düşülerek ruhsatları iptal edildi. Menemen Belediyesi Meclisi’nde CHP Grubu, buranın tescilli alan aldığını ve öncelikle bir kurtarma kazısı ya da ön inceleme yapıldıktan sonra bu arazilerin satışının yapılmasını istemişti. AKP Grubu ise ‘tescile gerek yok’ demişti. Bugün geldiğimiz noktada ilgili parseller SİT alanı olarak tescil edildi ve bu arazileri satın alan şirketler Menemen Belediyesi’ne dava açma hazırlığına başladı. Firmalar, bu zararın Menemen Belediyesi tarafından kendilerine yüklendiğini düşünüyor.”

Muhabir: Batuhan KAYA