Batuhan KAYA/İz Gazete- Havutçulu, Gökçealan ve Çamlık köylerini etki altına alan JES projesinin bilgilendirme toplantısı, protesto edildi. CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Aydın Çevre ve Kültür Platformu, STK’lar ve dernekler, Havutçulu köyünde bir araya gelerek proje ve projenin halkın katılım toplantısına karşı eylem gerçekleştirdi. Köy halkının da yoğun katılımıyla gerçekleşen eyleme, İzmir ve Aydın’ın birçok ilçesinden yurttaş ve çevre örgütü destek için geldi. Jandarmanın yoğun önlem aldığı eylemde, JES projesinin bölgeye ne zararlar vereceği ve bu projeye nasıl karşı durulacağı anlatıldı.



Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan gelen memurlar, Halkın Katılımı Toplantısını gerçekleştirmek üzere köye girdiğinde yuhalandı. Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel’in karşıladığı memurlar, köyde toplanan “JES’e HAYIR” imzalarının kendilerine teslim edilmesinin ardından, köylülerin JES’i istemediğine dair tutanak tutarak köyden ayrıldı.

JES Projesini yürütecek şirketin yetkilileri ise köye gelemedi. Ceritoğlu Sengel, köy girişinde memurları karşıladığı esnada, şirket yetkililerini kabul etmeyeceğini ifade etmişti.
Eylemde konuşan Ceritoğlu Sengel,Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, “Yaşam hakkımızdan uzak durun diyoruz herkese. Bundan yaklaşık 5-6 yıl önce aynı firma Havutçulu’da ve Naifli’de yeni kuyular açmak istedi. O zaman da gelmiş ve direnişimizi sergilemiş ve davamızı açmıştık. Açılan davada ÇED gereklidir kararı verildi. İlk girişimleri ortadan kaldırıldı. Açılan ikinci davada nasıl olduysa ÇED raporu olumluyken İzmir İdare Mahkemesi tarafından ÇED’in uygun olmadığı ve bu toprakların üzerine kurulmayacağı mahkeme üzerinde kesinleşti. Anlaşılan o ki sermaye JES yapılarının yanında ama biz kamudan yanayız. Bunu herkes bilsin” diye konuştu.

“Plansız enerjiye ihtiyacımız yok”

Plansız enerjiye ihtiyaçları olmadığını, temiz suya ihtiyaçları olduğunu söyleyen Ceritoğlu Sengel şöyle konuştu: “Enerjiye ihtiyacımız var ancak bu kadar plansız enerjiye ihtiyacımız yok. Bizim incire ihtiyacımız var. Bizim üzüme ihtiyacımız var. Bizim geleceğe, temiz suya, temiz havaya ve sağlıklı geleceğe ihtiyacımız var. Biraz sonra bilgilendirme yapmak isteyecek. Yaptıracak mısınız o bilgilendirmeyi? İfadelerini kullandı.

“Sonuna kadar yanınızdayız”

CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, suyuna ve toprağına sahip çıkan köylülerin yanında oldukları söyleyerek, şu ifadeleri kullandı: “Mücadelenizin yanında olmak için buradayız. Dağlarından bal ovalarından yağ akan bu coğrafyadan bu topraktan ne istiyorlar? Bunların tek bildikleri rant, rant! İstiyorlar ki her yer beton olsun ama köylü de istiyor ki incirini toplasın, zeytinini diksin. Bunlara kalırsa açız. Vatandan yana olan, topraktan yana olan sudan yana olan Selçuk Belediye başkanımız ile gurur duyuyorum. Bu mücadelede asla yalnız yürümeyeceksiniz, eylemlerinizi sürdüğü sürece yanınızda olmaya devam edeceğiz.”



“İnsanların acılarını anlamak bu kadar mı zor?”

Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, şirket yetkililerine “bu insanların acısını anlamak bu kadar mı zor?” sislenerek, “Aydın halkı bilinçlidir, doğal enerjiyi tabi ki ister ama önce suyunu, toprağını korumak ister. Onlar yüzyıllardır bu toprakları kazıyorlar, işliyorlar. İncirini, pamuğunu alıyorlar. Eğer enerji adı altında kazarsanız bizim insanlarımız aç kalır, insan hayatı devam ettirilemez. Yıllardır bu insanlar bu mücadeleyi veriyor. Yüzümüzdeki acıyı anlamak bu kadar mı zor? Bu toplantılardan önce buraya gelip bir köylüyle sohbet ediyor musunuz? Hayır. Varsa yok para! Bu halkın geleceğine, taşına toprağına rağmen kimsenin haksız para kazanmasına izin vermeyiz. Aydın halkı aydındır, doğal enerjiye kimsenin bir itirazı yok. Ama bu halkın geleceğini tehlikeye atan bir sisteme asla izin vermeyeceğiz” dedi.

“Çevreci olarak buradayım”

Germencik Belediye Başkanı Burak Zencirci, çevreci olarak bu eyleme katıldığını ifade ederek, “Öncelikle ben Germencik Belediye başkanıyım ama burada sizinle Çevre Derneği üyesi olarak karşınızdayım.  Buraya katıldığınız mücadelemize destek verdiğiniz için teşekkür ederim. 4 defadır burayı işgal etmeye çalışıyorlar, mücadelemizle ne öncekilere izin verdik ne de bundan sonrakilere vereceğiz Burada olmanız bize çok büyük güç veriyor. En azından bundan sonraki süreçte daha çok olacağız daha çok mücadele edeceğiz. Biz belediye başkanları olarak yanınızdayız ve yanınız da olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Para için bu toprakları yok ediyorlar”

Germencik Çevre Derneği Halil Çetinkaya, sermaye sahiplerinin bu toprakları para için yok ettiklerini ifade ederek, “Sermaye sahipleri bu kadim toprakları, 3-5 kuruş para için bu kadar insanın tepkisine rağmen bu ısrarınız niye? Bu dünya koskoca Mustafa Kemal’i bile yedi, sizi de yiyecek.Buraya dördüncü defa geliyorsunuz. İlk davayı Germencik Çevre Derneği olarak biz açtık, yürütmeyi durdurduk. Aydın İdare Mahkemesi’nin kararı burada. İki defa da Selçuk belediyesi açtı. Dördüncü defa geliyorsunuz. Ya ayıptır! Günahtır! Bu kadim topraklara ayıptır, günahtır! Bu insanlar buraya neden toplanıyor? Jeotermale hayır demek için! Çünkü biz bunu Germencik’te yıllardır yaşıyoruz. JES’lerin havamızı, toprağımızı, insanımızı nasıl zehirlediğini biliyoruz. Aydın Vali Yardımcısının talimatı ile Germencik Çevre Derneği olarak Germencik’te yeraltı sularının kirliliğini belirttik ve DSİ’nin 2022 yılında yeraltı artezyen sularının nasıl kirletildiğinin belgesi elimizde. Kimyasallar binden fazla” dedi.

“Aydın’da kanser vakaları neden arttı?”

Aydın’da artan kanser vakalarının sebebini soran Çetinkaya,“TÜİK verilerine göre Türkiye’de kanser vakalarının iki katının Germencik’te yaşandığı yer. Gepegenç arkadaşlarımızın cenazesini kaldırdık. 4 yaşındaki çocuğun kanser tedavisi olduğunu biliyorum. Bunun sebebi ne? JES’ler Aydın’a gelince bu vakalar arttı. Size soruyorum. Dünyanın birinci sınıf tarım toprağına JES kuran ikinci bir ülke gösteri. Dünyada metrekare başına en fazla JES Aydın’dan başka nerede var? Her tarafı kazdınız, bitirdiniz!” şeklinde konuştu.

Muhabir: BATUHAN KAYA