Geçtiğimiz aylarda Kent AŞ’de 36 aydır eksik ve geç yatan maaşları için iş bırakma eylemi yapan 93 işçi, tazminatsız şekilde işten çıkarıldı.

Konuk yazar Semih Kuru, Karşıyaka Belediyesi'nde işten atılan işçilerin direnişini İz Gazete'ye yazdı...

Kuru'nun yazısı şu şekilde:

Karşıyaka Belediyesi iştiraki olan Kent A.Ş. işçileri 100 gündür direniyor. Çünkü maaşlarını aylardır parça parça aldıkları için sendikalarının çağrısı ile bir eylem gerçekleştirmişler. 

Maaşlarını parça parça aldıkları bir şayia değil. Bizzat belediyenin işçilere gönderdiği fesih bildiriminde aynen şöyle yazıyor: “…TİS'in 60. Maddesinde her ayın ücretinin takip eden ayın 20'sine dek ödeneceği belirtilmektedir. Eylemin başladığı 30.07.2024 tarihinde Haziran ayı maaşlarının bir kısmının ödenmiş olduğu ancak bir kısmının ödenmemiş olduğu bilinmektedir…” 

Bir düşünün, tek geliriniz maaşınız ve o da aylardır parça parça ödeniyor. Oysa ev sahibiniz kiranızı sizden tek parça istiyor veya kredi kartı borcunuzun asgari tutarını ödediğinizde bir de faiz ödemek durumunda kalıyorsunuz. Buna isyan edip örgütlü olduğunuz sendikanın çağrısı ile eylem yaptığınızda da işten çıkarılıyorsunuz. 

Bu eyleme işçilerin ifadesiyle yaklaşık 350 işçi katılmasına rağmen aralarında otizmli çocuğuna tek başına bakan bir anneden tutun da raporlu olduğu için eyleme katılmayanların da bulunduğu 93 işçinin işine son veriliyor. 

Dönüp fesih bildirimine bir daha baktığımızda aslında işten çıkarmanın gerçek sebebini anlayabiliyoruz. “…Tüm bunlara ilaveten şirketimizin mevcut ekonomik durumu, olumsuz piyasa koşulları ve mevcut istihdam fazlalığı da dikkate alındığında iş sözleşmenizin 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 25/II. Maddesi uyarınca 09.08.2024 tarihi itibarı ile tazminatsız olarak feshine karar verilmiştir.” Kısacası 93 işçi şirketin ekonomik durumuna kurban edilmiş.

Yalnız…. İşçiler yalnızca işten çıkarılmakla kalmamış, aynı zamanda 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 25/II. maddesi, yani “kod 46” ile işten çıkarılarak adeta sivil ölüme mahkûm edilmiş. Bu madde, işçiyi hırsızlık, güveni kötüye kullanma ya da meslek sırlarını ifşa etme gibi ağır suçlarla ilişkilendiriyor. Bu nedenle, bu kodla işten çıkarılan işçiler işsizlik maaşı alamıyor ve yeni bir işe başvurduklarında da bu kod nedeniyle çoğunlukla reddediliyor.

Konuştuğumuz işçiler önce bu kodun kaldırılmasını, sonra haklarının iadesini istiyorlar. İşveren Karşıyaka Belediyesi işçilerin sesini duymamakta, işçilerse direnmekte kararlı.

Bugün Kent A.Ş. işçilerinin direnişlerinin 100. günü. İşçiler sadece işlerini değil, aynı zamanda onurlu bir yaşam hakkını ve insanca çalışma koşullarını da savunuyor. 100 gün süren bu direniş, emeğin hiçe sayılmasına karşı bir başkaldırı, haksızlığa karşı bir dayanışma çığlığı. Bütün İzmirlilerin görevi ise bu çığlığın sesini yükseltmek olmalı.    
 

Kaynak: HABER MERKEZİ