İzmir Büyükşehir'de çalışan kamu emekçileri, Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde Sosyal Denge Tazminatlarında kesintiye gidilmek istenmesi sebebiyle eylemlerine devam ediyor. 

Tüm Yerel-Sen'den kritik karar

Memurlar eylemlerini sürdürürken Ankara'ya giden sendika temsilcileri, CHP Genel Merkezi'nin duruma el koyduğunu duyurdu. Tüm Yerel Yönetim Çalışanları Sendikası (Tüm Yerel-Sen) , 3 Temmuz’da masaya oturulacağı için 26 Haziran'da iş bırakma eylemi yapmayacaklarını bildirdi.

Tüm Bel Sen'den tepki: Eylemlerimize devam edeceğiz

Öte yandan Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel Sen), Tüm Yerel - Sen'in kararına tepki gösterdi. Sendika yaptığı açıklamada, CHP Genel Merkezi'nin konunun çözülmesi için harekete geçmesini olumlu bir adım olarak değerlendirdi ancak bunun yeterli olmadığını bildirdi.

Yapılan açıklamada, "Eğer bizlere 3 Temmuz’a kadar herhangi bir eylem yapmayın diyorlarsa öncelikle belediye başkanının el koyduğu sosyal denge tazminatının yarısını belediye emekçilerinin hesabına aktardıktan sonra tekliflerini değerlendirebiliriz" denilirken, "Tüm Yerel Sen'in koşulsuz şartsız 3 Temmuz’a kadar eylemsizlik kararını doğru bulmuyoruz ve emekçilerin birleşik gücünü bölmeye yönelik bir girişim olarak değerlendiriyoruz" ifadeleri de yer aldı.

Çağrı yapıldı: Bugün iş bırakacaklar

Bugün için iş bırakma eyleminin hâlâ geçerli olduğunu duyuran sendika, "Tüm Bel Sen olarak somut adımlar atılmadan eylemlerimize devam edeceğiz ve bugün saat 13.30 da tüm belediye emekçilerini yarım günlük yapacağımız iş bırakma eylemine davet ederek ekmeklerine sahip çıkmaya çağırıyoruz" çağrısında bulundu.

Komisyon kuruldu

Tüm Bel Sen İzmir 1 Nolu Şube'nin açıklamasının tamamı şu şekilde:

26 Haziran 2024 Çarşamba günü Büyükşehir Belediyesinde örgütlü sendikalar olan Tüm Bel Sen, Tüm Yerel Sen, Türk Yerel Hizmet Sen ve Birlik Yerel Sen olarak öğleden sonra yarım gün iş bırakma kararı alıp tüm üyelerimize bu konuda duyuru yaptık. Ancak Tüm Yerel Sen yetkilileri CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve milletvekilleri ile yaptıkları toplantıda konunun çözülmesi için Gamze Taşçıer ve Veli Ağbaba’dan oluşan bir komisyon kurulduğunu ve 3 Temmuz’da İzmir’de sendikaların ve belediye başkanlarının katılacağı bir toplantı yapılacağını ve bu nedenle iş bırakma kararından geri çekildiklerini ve 3 Temmuz’a kadar herhangi bir eylemlilikte olmayacaklarını beyan ettiler. Tüm Yerel Sen eylemsizlik kararı alırken Tüm Bel Sen Genel Merkezi’de Gamze Taşcıer ve Gökhan Zeybek ile görüşerek kazanımlarımızdan vazgeçmeyeceğimizi iletti.

Bu nedenle CHP Genel Merkezi çözüm arayışına girdi

Sosyal Denge tazminatlarımızın yasal sınıra çekileceği tarafımıza bildirildikten sonra bunu kabul etmeyeceğimizi her platformda deklare ettik ve tüm gücümüzle demokratik tepkilerimizi gösterdik ayrıca tüm sendikalarla güç birliği oluşturarak etkili ve sarsıcı eylemler gerçekleştirdik. Bu nedenledir ki bugün CHP Genel Merkezi çözüm arayışlarına girmiştir.

Olumlu bir adım ama yeterli değil

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi’nin konunun çözülmesi için harekete geçmesi olumlu bir adımdır ancak yeterli değildir, eğer 3 Temmuz’a kadar bizlere herhangi bir eylem yapmayın diyorlarsa öncelikle belediye başkanının el koyduğu sosyal denge tazminatının yarısını belediye emekçilerinin hesabına aktardıktan sonra tekliflerini değerlendirebiliriz. Bunun dışında 3 Temmuz’da yapılacak toplantı iptal edilebilir veya olumsuz sonuçlanabilir. Tüm Bel Sen olarak böyle bir adım atılmadan sendikal ve demokratik eylem ve etkinliklerimizi sürdüreceğiz.

Tüm Yerel Sen'in kararını doğru bulmuyoruz

Tüm Yerel Sen'in koşulsuz şartsız 3 Temmuz’a kadar eylemsizlik kararını doğru bulmuyoruz ve emekçilerin birleşik gücünü bölmeye yönelik bir girişim olarak değerlendiriyoruz.

Tüm Yerel Sen Sendikasının somut adımlar atılmadan emekçilerin birliğini bozmaya yönelik iş bırakma kararını geri çekmelerini ve 3 Temmuz’a kadar eylemsizlik kararı almalarını üyelerinin sorgulayacağına ve güç birliğine devam edeceklerine inanıyoruz.

Tüm Bel Sen olarak somut adımlar atılmadan eylemlerimize devam edeceğiz ve bugün saat 13.30 da tüm belediye emekçilerini yarım günlük yapacağımız iş bırakma eylemine davet ederek ekmeklerine sahip çıkmaya çağırıyoruz

Kaynak: Haber merkezi