TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK, Türk-İş Genel Merkezi'nde "İnsan onuruna yaraşır bir yaşam talep ediyoruz" başlıklı ortak basın toplantısı düzenledi. Sendikalar, ücretler üzerinden kesilen vergi, enflasyon rakamları ve asgari ücret konularında işçilerin taleplerini içeren ortak bildiriyi kamuoyuyla paylaştı.

Tablo ortada, alınan para ortada 

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, mevcut ekonomik durumun, geçmiş krizlere kıyasla daha ağır olduğunu belirterek, "Emeklinin ve asgari ücretlinin büyük sıkıntı yaşadığını, mevcut miktarlarla bir hafta dahi geçinme şansının bulunmadığını" söyledi. Atalay, "Asgari ücretle ilgili konuşulanlar anlamsız, ayıp ve günah. Tablo ortada, alınan para ortada, marketlerdeki fiyatlar ortada." dedi.

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, ekonomik büyümeye rağmen emekçilerin milli gelirden aldığı payın azaldığını söyledi. Arslan, "Türkiye'de asgari ücret, genel ücrete dönüşmüş durumda. Bu durum, Avrupa ülkelerinde istisna iken bizde yaygın bir gerçeklik haline geldi." diye konuştu.

Kabul edilemez

İşçi konfederasyonlarının ortak bildirisi, asgari ücretin acilen artırılmasını talep ediyor. Bildiride, enflasyonu yükselteceği iddiasıyla asgari ücrete zam yapılmamasının kabul edilemez olduğu belirtiliyor ve enflasyonu yükselmesinde sorumluluğu olmayan işçilerin fedakarlık yapmasının beklenmemesi gerektiği vurgulanıyor.

AKP'den gelen yanıt

TBMM’de bilgilendirme toplantısı düzenleyen AKP Grup Başkan Vekili Abdullah Güler, asgari ücret ve emekli aylıklarına ilişkin soruları yanıtladı. Güler, "Asgari ücrete zam yapmayacağız. Ara zam çalışmamız yok. Böyle bir beklenti olmasın." dedi. Emekli aylıkları için de seyyanen zam ya da en düşük maaşın asgari ücret seviyesine çıkarılmasının mümkün olmadığını belirtti. Emeklilik sisteminin ödenen prim miktarı, ödeme süresi ve yaşa bağlı olduğunu hatırlatan Güler, "Hangi AB ülkesinde 42 yaşında emekli var?" diye sordu.

Kaynak: AJANSLAR