TOBB Ticaret Merkezi Şikago Projesi Tanıtım Etkinliği, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası ve Ege İhracatçı Birlikleri iş birliğiyle gerçekleştirildi. İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz'ın açılış konuşmalarıyla başlayan etkinlikte, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, ile Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi konuşma yaptı. TOBB Ticaret Merkezleri A.Ş. Genel Müdürü Volkan Palaz’ın bir sunum gerçekleştirdiği etkinliğe, İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkan Yardımcısı Mehmet Tahir Özdemir ile üyeler katıldı.

Bu dönemlerde belirsizlik ön planda 

TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “Dünyada korumacı eğilimlerin daha da güçlendiği ve 3. Dünya Savaşı ihtimallerinin dillendirildiği, belirsizliklerin daha da arttığı bir dönemden geçiyoruz. Üreten, ihracat yapan iş insanları olarak bizler, şartlar ne olursa olsun yeni pazarlar bulmak, yeni partnerlerle ticareti geliştirmek zorundayız. Yaklaşık 28 trilyon dolarlık milli geliriyle dünyanın en büyük ekonomisi olan ve ihracatımızda 2. sırada yer alan ABD’ye ihracat hedefleyen firmalarımızı; Türk firmalarına ticari çözüm ortağı olarak; hukuki, mali, mevzuat desteği hususlarında ve pazara giriş sürecinde ihtiyaç duyulan kapıdan kapıya lojistik, depolama hizmetleri konularında önemli fırsatlar sunan, TOBB’un ilk TTM’si, TTM Şikago hizmetlerinden yararlanmaya davet ediyorum” dedi.

Kaygıları aşmak için adım adın

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli de, “Özellikle küçük ve orta boyutlu işletmeler için ABD uzak ve zor ve hatta ürkütücü bir hedef olarak görülebilir. Mevzuat farklılıkları, zorunlu garanti ve kalite standartları, lojistik ve depolama sorunları, B2B ve B2C ilişkilerin sürdürülebilmesi gibi konular daha başlangıç aşamasında pek çok firmanın gözünü korkutabilir. TOBB Ticaret Merkezleri Chicago Projesi tam da bu tür kaygıları aşmak üzere kurgulanmış çok önemli bir hamle” diye konuştu.

İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, “Alt yapı, iş geliştirme ve depolama gibi hizmetlerin yanı sıra uçtan uca lojistik süreçlerinin yönetilmesi aşamasında da firmalarımıza destek sağlayan Chicago Ticaret Merkezi, firmalarımızın ihtiyaç duyabileceği her türlü hizmetin tek noktadan temin edilmesine aracılık ediyor. Müşteri temasları, şirket ziyaretleri, fuarlar, fiyatlandırma ve satış bağlantılarının yapılması başta olmak üzere iş geliştirme sürecinin her adımında üye firmalara yardımcı oluyor. Şikago’daki ticaret merkezimizin açılmasını sağlayan Ticaret Bakanlığımıza, TOBB Başkanımız Sn. Rifat Hisarcıklıoğlu’na ve TOBB Başkan Vekilimiz Sn. Ender Yorgancılar’a ve emeği geçenlere sonsuz teşekkürler ediyoruz” dedi.

Çok sıkı çalışmalıyız

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Geçtiğimiz senelerde ABD Ticaret Bakanı Türkiye’yi ziyaret etti ve ABD-Türkiye arasında ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarılması planlandı. Bu hedefi tutturmak için çok sıkı çalışmalıyız ve çok iyi lobi yapmalıyız. ABD’de rekabetçiliğimizi olumsuz etkileyen gümrük vergisi sisteminin bizim lehimize olması için çalışmalar yürütmeliyiz. Ticaret Merkezleri, Türkiye’nin yurtdışındaki tanıtım ve lojistik üsleri olarak faaliyet gösterebilme kapasitesine sahip. Bu merkezlerin ABD’nin her noktasında açılmasını temenni ediyoruz” diye konuştu.

Palaz sunum yaptı

Katılımcılara TOBB Ticaret Merkezi Şikago Projesi hakkında detaylı bir sunum yapan TOBB Ticaret Merkezleri A.Ş. Genel Müdürü Volkan Palaz, “Bugün İzmir’de, Türkiye’den ABD’ye ihracat yolculuğunu TOBB güvencesi ve Şikago’daki Ticaret Merkezimiz TOBB Trade Center (TTC) Şikago tecrübesi ve hizmetleriyle nasıl gerçekleştirebileceğimizi konuştuk. TTC Şikago’da vücut bulan Türk İhracat Ekosistemimizin firmalarımıza nasıl güç kattığını yaşanmış ve canlı örnekleriyle ele aldık. Ege’nin ve İzmir’in ticaret ve ihracat ekosisteminin tüm üst kuruluşlarının desteğiyle gerçekleştirilen organizasyonda TTC Şikago projemizin itici gücüyle Ege ve İzmir’in ihracat hacmini nasıl katlayacağımızı değerlendirdik. Ege’li ve İzmir’li firmalarımızın bizlere ve TTC Şikago projemize gösterdikleri yakın ilgiden dolayı çok teşekkür ediyor, birlikte elde edeceğimiz ihracat başarılarının heyecanını şimdiden duyuyoruz.” dedi. Palaz konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.

Kaynak: İHA