5 bin 300 kişiye doğrudan istihdam sağlayan Türkiye’nin en büyük endüstriyel holdingi SOCAR Türkiye, 2008 yılında Türkiye’de faaliyetlerine başlarken misyonunu, “kaynaktan son kullanıcıya kadar uzanan tüm değer zincirini; her seviyede tecrübeli, bilgili ve işine bağlı insan kaynağı ile verimli ve sürdürülebilir bir şekilde işletmek ve geliştirmek” olarak tanımlıyor. SOCAR Türkiye bu misyon çerçevesinde Türkiye’ye, insana, çevreye, kalkınmaya destek olarak, katma değer yaratan faaliyetlerini sürdürüyor. 

Patipark Hayvan Bakım Evi_2

Türkiye’ye ekonomik alanda sağlanan katkıların yanı sıra çalışanların gönüllü katılımı ve destekleriyle, topluma sosyal fayda sağlayan projeler ve iş birliklerinin gerçekleştirilmesi amacıyla yaklaşık 500 kişiden oluşan SOCAR Türkiye Gönüllüleri de toplumu, çevreyi ve tüm canlıları desteklemek için SOCAR Türkiye çalışanları tarafından 2021 yılında kuruldu. Çalışanların kendi öneri ve fikirlerini sahiplendikleri bir gönüllülük hareketi olarak tasarlanan SOCAR Türkiye Gönüllüleri, eğitim, çevre, sağlık, spor, hayvanları koruma ve sosyal konular olmak üzere toplamda 6 takımdan oluşuyor.

Yol haritası 

SOCAR Türkiye Gönüllüleri, kendilerini “Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına (SKA)” dayalı olarak toplumsal farkındalığa ve kalkınmaya katkıda bulunan bir “topluluk” olarak tanımlıyor. Gönüllüler, yerel toplumun kalkınmasına katkıda bulunmak amacıyla kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları ile sosyal sorumluluk alanında iş birliği ve ortaklaşa gönüllülük faaliyetleri gerçekleştirerek daha geniş kitlelere ulaşmayı hedefliyor. Bu kapsamda Cerebral Palsy Türkiye, HAYTAP, EÇEV, Lets Do It Turkey, Aliağa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG),  Koruncuk Vakfı, Türk Eğitim Vakfı ve Türkiye’nin Mühendis Kızları Platformu ile işbirliği yapılarak projeler üretildi. 

SOCAR Türkiye Gönüllüleri hayata geçirdiği projeler kapsamında birçok ödül aldı. İlk ödülünü topluma faydalı sosyal sorumluluk projelerinin global çapta ödüllendirildiği “Communitas Awards” ile alırken Global Business Excellence Awards’ın “Üstün Toplum Girişimi” kategorisinde ödüle layık görüldü. SOCAR Türkiye Gönüllüleri platformunu kurulduğu günden itibaren gerçekleştirdiği 13 gönüllülük faaliyeti ile pandemiye rağmen 6 farklı takım halinde canlılara ve toplumun her kesimine dokunarak ortaya koyduğu kapsamlı ve vizyoner yaklaşımından dolayı “Topluma Hizmet ve Kurumsal Sosyal Sorumlulukta Liderlik” kategorisinde de ödül verildi.

Çocuk ve kadın projeleri

SOCAR Türkiye Gönüllüleri, Ege Çağdaş Eğitim Vakfı (EÇEV) ile yapılan iş birliği kapsamında Anneler Günü’nde ihtiyaç sahibi anneler ve çocuklarının tablet ve internet ihtiyacını karşıladı. 

SOCAR Türkiye Gönüllüleri ayrıca EÇEV iş birliği kapsamında her yıl dezavantajlı çocukların yeni yıl dileklerini gerçekleştiriyor. Bu sene İzmir-Yamanlar Eğitim Merkezi’nde ihtiyaç sahibi çocuklara hediyeler verildi. 

SOCAR Türkiye Gönüllüleri, 43. İstanbul Maratonu’nda Cerebral Palsy Türkiye, İzmir Maratonu’nda Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) için koştular ve bağış topladılar. 

Yaraları beraber sardılar 

Son iki yılda tüm dünyayı etkileyen pandemi sürecinde SOCAR Türkiye ve gönüllüler, kamu kurum ve yerel yönetimlere nakdi desteğin yanı sıra koruyucu sağlık ürünleri, koruyucu sarf malzemeleri bağışında bulundu. Aliağa Devlet Hastanesi ek binalarının VRF klima sistemleri kurulumu ve yapılan ek binanın havalandırma tesisatının yapılması adına bağış yapılarak Aliağa ilçesinde yaşayan vatandaşların sağlık sistemlerine erişimi kolaylaştırılarak fayda sağlandı. 

İzmir’de yaşanan deprem felaketinin ardından depremden etkilenen vatandaşlara destek olmak amacıyla ayni ve nakdi bağışlar yapıldı. Ayrıca evlerini kaybeden vatandaşlara kira yardımı yapılması için İzmir Büyükşehir Belediyesi deprem destek çalışmalarına bağışlarla katkı verildi.

Eğitime destek 

SOCAR Türkiye’nin kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerinin en önemli başlıklarından biri eğitim. İzmir, Adana, Kars, Ankara ve Kocaeli’de yer alan Haydar Aliyev Okulları ve Petkim adını taşıyan 11 okulda 10 bine yakın öğrenciye eğitim veriliyor.

SOCAR Türkiye Gönüllüleri, SOCAR Türkiye'nin ağırlıklı olarak faaliyet gösterdiği İzmir-Aliağa, Bursa ve Kayseri'de 3 ayrı anaokulu için eğitim materyali, resim kitabı ve oyuncak toplama kampanyası başlattı. Kampanya sonucunda 200'den fazla çocuk boyama kitabına ve oyuncaklara ulaştı.

SOCAR Türkiye’nin 2021 yılında proje paydaşı olduğu Türkiye’nin Mühendis Kızları Projesi kapsamında yüksek öğrenim hayatını desteklediği 10 Kimya Mühendisliği öğrencisine ve ayrıca 3 Endüstri Mühendisliği öğrencisine bir dönem boyunca gönüllü mentorluk sağlayacak kadın mühendis mentorları belirledi. Başvuru yapan gönüllüler arasından belirlenen 13 SOCAR Gönüllüsü mentorlar; bilgi, birikim ve tecrübeleri ile öğrencilerin iş yaşamına hazırlıklarına önemli katkılar sağlıyor.

SOCAR Türkiye, Koruncuk Vakfı'nın hayata geçirdiği Koruncukköy Bolluca Kız Öğrenci Yurdu “El Ver Yuva Olsun” Projesi kapsamında; temel ihtiyaçları ve eğitime erişimleri risk altındaki kız çocuklarına bakım ve barınma desteği vererek, geleceğin güçlü kadınlarının eğitime erişmelerine ve hayata hazırlanmalarına destek oldu.

SOCAR Türkiye Gönüllüleri, İzmir-Aliağa Petrokimya İlkokulu’nun yeni kurulan kütüphanesine destek olmak için topladıkları kitapları öğrencilerle birlikte kütüphane raflarına yerleştirdi ve mutluluklarına ortak oldu.

Öte yandan SOCAR Türkiye Gönüllüleri eğitim takımında yer alan Bursagaz ve Kayserigaz çalışanları ise 20 binin üzerinde öğrenciye online ve fiziksel güvenli ve verimli doğal gaz kullanımı eğitimleri verirken, Bursagaz Arama Kurtarma (BURAK) takımı, AFAD’ın desteğiyle lise ve dengi okullarda deprem tatbikatları gerçekleştirdi.

Sokak hayvanları unutulmadı 

SOCAR Türkiye Gönüllüleri Hayvanları Koruma Projeleri Takımı, sokak hayvanları için atık malzemelerden kulübe yaptı. Atık palet, kasa, büro malzemeleri kullanılarak yapılan kulübeler Bursa ve Kayseri’de farklı lokasyonlara yerleştirildi ve sokak hayvanları için mama bırakıldı. 

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü kapsamında Sosyal SOHO adlı dijital iç iletişim platformunda #1Fotoğraf1KiloMama etiketiyle fotoğraf paylaşan her bir SOCAR Gönüllüsü adına toplamda paylaşılan 500 fotoğrafa eşdeğer olarak 500 kilo mama satın alındı ve sokak hayvanları besleme etkinliğinde farklı lokasyonlarda kullanıldı. 

Patipark Hayvan Bakım Evi_1

Ayrıca, Petkim’in finansal desteği ile Aliağa Belediyesi’nin kurduğu PatiPark Geçici Hayvan Bakımevi’ndeki sokak hayvanları, sık sık ziyaret edilerek mama desteği sağlanıyor.

Önceki yıl yaşanan yangınlardan etkilenen hayvanların yaralarını sarmak için SOCAR Türkiye Gönüllüleri çatısı altında yardım kampanyası düzenlendi. Hayvan Hakları Federasyonu HAYTAP’ın yardım kampanyasına destek verildi. 

Çevre temizliği yapıldı

SOCAR Türkiye Gönüllüleri Bursagaz Çevre Takımı, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nda Bursa'nın Mudanya ilçesinde müsilaj ve su altı temizliği gerçekleştirdi. 16 kişilik ekip tarafından yapılan derin deniz temizlik çalışmaları esnasında, Bursa Büyükşehir Belediyesi görevlileri de müsilaj müdahale aracı ile su yüzeyinde temizlik gerçekleştirdi.

SOCAR Türkiye, atık yönetimi konusunda farkındalık oluşturmak adına başarılı çalışmalara imza atan Lets Do It Türkiye’ye 18 Eylül Dünya Temizlik Günü’nde ana sponsor oldu. “Atıksız Bir Dünya” mottosu ile 180 ülkede milyonlarca insanın katılımıyla eş zamanlı gerçekleştirilen etkinlikte SOCAR Türkiye Gönüllüleri, İstanbul, İzmir-Aliağa, Bursa ve Kayseri lokasyonlarında çevre temizliğine destek vererek farkındalık yaratılmasına katkı sağladı.

2021’deki orman yangınlarından sonra TEMA ve OGEM Vakfı’na toplamda 50 bin adet fidan bağışı yapıldı. 8 Kasım Karabağ Zaferi’ni ve şehitlerin hatırasını ölümsüzleştirmek üzere İzmir Aliağa’da 20 bin fidan dikilerek Azerbaycan Karabağ Hatıra Ormanı kuruldu.

Editör: Duygu Kaya