İzmir’in Karşıyaka ilçesi Soğukkuyu Mahallesi’nin Cevdet Bilsay Caddesi üzerinde yer alan Tek Vücut Anıtı yıkıldı. Egedesonsoz.com’da yer alan habere göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri bir günde anıtı yerle bir ederken bir açıklama yapılmadı.
Anıtı, 2020 yılında çelik ve beton kullanarak kendi imkanlarıyla inşa ettiren İşadamı Armağan Çağlayan duruma tepki gösterdi. Çağlayan şu ifadeleri kullandı: “Ne olduğunu bilmediğim bir şekilde oranın yıkımına başladılar. Ekipler betonu dağıtıp demirleri, çelikleri ortadan kaldırdılar. Benim ailem Karşıyaka Soğukkuyu’ludur. Biz burayı yıllardır mekan, yurt biliriz. İzmir’in tarihinde burası Türkler’in yaşadığı yerdir. Birçok yerleşim yeri yabancıların mekanıyken sadece burada Türkler yaşardı. Biz atalarımızdan bunları gördük. Yaptırdığım ve özel olarak mimarisini çizdirdiğim, o dönem bana 1,5 milyon TL’ye mal olan bu anıt neden ortadan kaldırılmıştır. Bir izahının yapılması gerekir.”  

Tek Vücut Anıtı neyi simgeliyordu?

Belediye ekipleri tarafından yıkılan  “Tek Vücut Anıtı” olarak adlandırılan anıtta şu ifadeler yer alıyordu: “Kurtululuşundan önce mahalle adlarının hemen hepsi rumca olan İzmir (Smyrna) şehrinde yalnız Türkler’in yaşadığı ve yalnız Türkçe’nin konuşulduğu, Türkçe adlı Soğukkuyu tüm göçleri içinde özümseyerek batıya dönmüş tek vücut”
Tasarlayan ve yaptıranın, İzmir’e armağan edenin Armağan Çağlayan olarak vurgulandığı anıtta Türkler’in yaşadığı  Anadolu, Kafkasya, Kırım, Bulgaristan, Suriye, Mısır-Filistin, Bosna-Makedonya, Yunanistan gibi ülkelerin isimleri yazıyordu

Kaynak: Egedesonsöz