İzmir'in en ünlü etkinliklerinden biri de 94 yıldır her yıl yapılan İzmir Fuarı. Kültürpark'ta düzenlenen fuar çok sayıda etkinliğe sahne olurken, fuarın başlangıç macerasını ise çok az İzmirli biliyor.

Peki İzmir Fuarı nasıl başladı? İzmir Fuarı'nın tarihini sizin için derledik.

İzmir Kurtuluş Savaşı yıllarında büyük bir yangın geçirdi. Yangın sonrası yeniden inşa edilen alanlardan biri de Kültürpark oldu.

Dönemin Belediye Başkanı Behçet Uz, yangın sonrası kenti uygar bir hale getirmek için kolları sıvadı. Bu kapsamda şehrin belli yerlerinde pazarlar kurulurken, yangın sonrası harabe olan alanlar da bir bir yenilenmeye başlandı.

Bu sırada İzmir'e ait bir park alanı inşa edilmesine de karar verildi. 9 Eylül 1933 yılında İzmir'in kurtuluşu şerefine Kültürpark alanında bir panayır düzenlendi. Sonraki iki yıl içinde de bu panayırlar tekrarlandı. Panayırlara büyük ilginin olması, bu panayırların milletlerarası bir nitelik taşıyan fuar halini alması için hareket geçildi. Bu kapsamda Kültürpark'taki alan inşa edilerek hizmete girdi.

1936 yılında ilk kez İzmir Fuarı düzenlendi. Bu fuara 93'ü yabancı olmak üzere 514 firma katıldı. Stantların açıldığı fuarda, pavyonlar düzenlendi ve en çok ilgi gören pavyona ödül de verildi.

Aynı zamanda vatandaşların fuara kolay ulaşması için deniz ve karayolu ulaşım ücretleri de yüzde 50 indirimli yapıldı.

İzmir Fuarı'nın yıllar içindeki gelişimi ise şöyle:

1923: Hamparsomyan Binası’nda, Mustafa Kemal Atatürk’ün açılışını yaptığı 1. İktisat Kongresi’yle İzmir’de fuarcılığın temelleri atıldı.

1927: İktisat Kongresi isim değiştirerek, Mithatpaşa Sanat Enstitüsü’nde 9 Eylül Sergisi adıyla yerli ve yabancı ziyaretçileri ağırladı.

1936: Büyük İzmir yangınıyla yok olan alan, Behçet Uz’un büyük uğraşları sonucu milli bir toplantı alanına dönüştürülerek Kültürpark adını aldı ve Kültürpark'ın açılışı İzmir Fuarı’yla yapıldı.

1937: Gençlerin havacılığa olan ilgisini artırmak amacıyla Kültürpark’a yapılan Paraşüt Kulesi açıldı.

1942: 2. Dünya Savaşı nedeniyle sığınakların ve karartma gecelerinin zamanıydı. Bu karanlık dönemlerde fuarın yokluğunu hissettirmemek adına Kültürpark Eğlenceleri düzenlendi.

1947: İzmir Fuarı Uluslararası Fuarcılık Endüstrisi Birliği (UFI)’ne üye oldu.

1956: İzmir Fuarı Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başbakan Adnan Menderes tarafından açıldı.

1964: 33. İzmir Fuarı’nda minyatür tren ilk kez Kültürpark içerisinde dolaşmaya başladı.

1967: Sanat Güneşi Zeki Müren Fuar kapsamında, Manolya Bahçesi’nde sahne aldı.

1968: UFI Kongresi İzmir’de yapıldı.

1971: Dönemin yeni ürünlerinin sergilendiği İzmir Fuarı’nda, binlerce ziyaretçi ilk kez yürüyen merdivenle tanıştı.

1973: ABD, İEF’ye Ay’dan taş getirdi. Soğuk savaşın iki büyük cephesi; ABD ve SSCB Pavyonları’nda uzay savaşları yaşandı.

1980: İhtilal nedeniyle İEF etkinliklerine bir gün ara verildi. İEF ziyaret saatleri sıkıyönetim saatine göre yeniden düzenlendi.

1989: İlk sayısal loto çekilişi 58. İzmir Fuarı’nda yapıldı.

1990: İzmir’i fuarlar kenti konumuna getirmek amacıyla İZFAŞ kuruldu.

1992: İEF’nin ilk onur konuğu ülkesi Fransa oldu.

İzmirliler için büyük nimet

İzmir Enternasyonal Fuarı İzmirliler için bir nimet oldu. Bu sayede hem kentin tanıtımı yapıldı, hem de alışveriş imkanı sağlayarak firmalar desteklenmiş oldu.

Narlıdere Belediyesi’nde grev ilanı asıldı: Bu böyle gitmez Narlıdere Belediyesi’nde grev ilanı asıldı: Bu böyle gitmez

Fuarda bir yandan yöresel ürünler satışa sunulurken, bir yandan da ziyaretçiler için çeşitli eğlenceler, sirkler, gösteriler ve konserler düzenlendi.

Şöhretin yolu buradan geçiyordu

İzmir Fuarı aynı zamanda sanatçılar için de bulunmaz bir nimetti. Şöhretin yolu İzmir Fuarı'ndan geçiyordu. Ünlü isimler fuarda ve onun gazinolarında sahne alarak adını duyurmaya çalışmıştı.

Zeki Müren, Ajda Pekkan, Emel Sayın, Metin Akpınar, Zeki Alasya, Müzeyyen Senar, Nükhet Duru, Coşkun Sabah, Hülya Avşer, İbrahim Tatlıses, Sibel Can gibi ünlü isimler fuarda ve buradaki gazinolarda sahne alarak adını duyurmayı başardı.

Muhabir: CEM TİBET DEMİREZER