İntegral Araştırma Şirketi, 12-17 Eylül 2024 tarihleri arasında telefon yöntemi ile İzmir'in 16 ilçesinden 2000 kişi ile görüştü.

Yapılan ankete göre İzmirlilerin listesinde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş Cumhurbaşkanılığı için her parti tabanında karşılık bularak açık ara önde göründü. İzmir’in erken seçim, yeni parti ihtiyacı, iktidarın değişip değişmeyeceğine olan yaklaşımlarını da ölçen İntegral’in araştırması; iktidarın değişeceğine olan inancın; erken seçim ve yeni bir partiye duyulan ihtiyacın arttığını da gözler önüne serdi.


Mansur Yavaş ilk sırada

Katılımcılara; “Bir sonraki Cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Ekrem İmamoğlu mu, Mansur Yavaş mı, yoksa Özgür Özel mi olmalı?” sorusuna, İzmirlilerin yüzde 40’a yakını ‘Mansur Yavaş’ yanıtını verdi. Yavaş’ın açık ara öne çıktığı tabloda, İBB Başkanı İmamoğlu yüzde 24 ile 2. sırada yer aldı. “Üçü de olabilir” ve “İmamoğlu ya da Yavaş” yanıtları da göz önünde bulundurulduğunda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ı Cumhurbaşkanı Adayı olarak görmek isteyenlerin oranı daha da yüksek bir orandadır.

Birbirine yakın oranlarda saptanan “Başka biri” ve “Üçü de olabilir” yanıtlarının ardından tek başına gelen “Özgür Özel” yanıtı ise yaklaşık yüzde 10 olarak tespit edildi. Mansur Yavaş’ın ismi daha çok dış ilçelerden gelirken; 18-54 yaş aralığında öne çıkmıştır. Araştırmanın bu başlığında bir diğer çarpıcı sonuç; bu Pazar genel seçim olsa sorusundaki oy tercihlerine bakıldığında; Yavaş’ın milliyetçi tabandan ağırlıklı gelmesiyle birlikte; 5 AKP'liden biri ve 10 DEM Partiliden birinden de olur almasıdır. Tüm parti tabanlarında karşılık bulan Yavaş’ın ardından gelen isim olan İBB Başkanı İmamoğlu’na ise 3 CHP’liden biri desteğini açıklamıştır. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in ismi, kendi parti seçmeninden yüzde 11,4 olarak gelmiş; AKP seçmeninden daha çok destek bulmuştur. CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı olarak bu isimlerin dışında bir isim olmasını isteyenlerin oranı ise yüzde 14 gibi küçümsenmeyecek bir oranda gelmiştir.


Erken seçim olmalı mı?

İntegral gündem araştırmasında; erken seçim ihtimali üzerine de seçmenin nabzını tuttu. “Sizce Türkiye erken seçime gitmeli mi?” sorusuna katılımcıların yüzde 68’i “Evet” yanıtını verirken; kararsızlar, yüzde 4,8’de kaldı. Erken seçime gidilmesini gerektiğini düşünenler merkez ilçelerde ve kadınlarda ağırlık buldu.


Bu pazar seçim olsa iktidar değişir mi?

Bu pazar seçim olsa, iktidarın değişeceği algısı ölçüldüğünde, katılımcıların kesinlikle değişeceği ve değişeceğine olan inancı toplamda 46,8 olarak saptandı. İntegral’in 14 Mayıs Genel Seçimlerinden çok kısa bir süre önce yaptığı araştırmada yüzde 55,3 olan iktidarın değişeceğine olan inancın bugüne göre daha yüksek olması dikkat çekti. Son genel seçimlerin hemen öncesinde iktidarın değişmesi beklentisi, karşılaştırmada yüzde 12,5 geriledi. “Emin değilim” yanıtını verenlerde de 14 Mayıs öncesine göre artış olduğu izlendi.

Yeni partiye ihtiyaç var mı?

Araştırmaya katılanlara; Türkiye’nin yeni bir siyasi partiye ihtiyacı olup olmadığı sorulduğunda, yüzde 58 oranında “Evet” yanıtı alınmıştır. İzmirlilerin yüzde 42’si bu soruya “Hayır” yanıtını verirken; evet diyenlerin merkez ilçelerde, kadınlarda ve genç kesimde öne çıktığı tespit edildi.


İntegral Araştırma Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı, Gazeteci Ümit Yaldız; araştırma sonuçlarını şu ifadelerle değerlendirdi; ”Bir yanda erken seçime yönelik beklentiler artarken diğer yanda muhalefetin/CHP’nin olası bir erken seçimde cumhurbaşkanı adayının kim olacağı sorusu gündemden düşmüyor. İntegral olarak, İzmir seçmeninin gönlündeki cumhurbaşkanı adayının Mansur Yavaş olduğunu önceki yıllarda sıklıkla kamuoyu ile paylaştık. Son araştırma, İzmir ile Yavaş arasındaki güçlü bağın hala devam ettiğini ortaya koyması bakımından önemliydi.  Bu araştırma; özellikle yerel seçimlerin ardından CHP içinde pozisyonunu güçlendiren, Kurultayları şekillendiren, yönetim kadrolarını belirleyen İmamoğlu’nun seçmen nezdinde de avantajlı bir pozisyon yakaladığı varsayımını İzmir özelinde ortadan kaldırmaktadır.”

Muhabir: Orçun BULDAÇ