Büyük Zafer’in 102. yılında Bucalı gençlerle birlikte Afyonkarahisar’ın Şuhut ilçesinden Kocatepe’ye gerçekleştirilen Zafer Yürüyüşü’ne katılan Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, bu kez Şuhutlu gençleri ağırladı. Başkan Görkem Duman, gençleri İzmir’in düşman işgalinden kurtulduğu gün Atatürk’ün İzmir’i seyrettiği Belkahve’de karşıladı. Burada, Atatürk Anıtı’na gerçekleştirilen çiçek sunumunun ardından Belkahve Ata Anı Evi ziyaret edildi. Başkan Duman ve gençler, Kurtuluş Savaşı’na ait eşyaları ve Atatürk’le ilgili kitaplardan oluşan özel kütüphaneyi inceledi.

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki’nin de katıldığı etkinlikte, İzmir’de yaşanan zafer sonrası Atatürk’ün içtiği şekerli kahve anısına konuklarla beraber şekerli kahve içildi. Etkinlikte konuşma yapan Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, şunları söyledi:

“Bugün, Millî Mücadelemizin zaferle sonuçlandığı, 102 yıl önce burada Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmir’i selamladığı yerdeyiz. Geçtiğimiz 26 Ağustos’ta genç arkadaşlarımızla birlikte Şuhut’ta Zafer Yolu’nda yürüdük. Mustafa Kemal Atatürk,  Cumhuriyet’i kimselere emanet etmedi. Bir askere emanet edebilirdi, bir bürokrata emanet edebilirdi. Gençliğe emanet etti. Bizler de genç kardeşlerimizle hep birlikte orada, Zafer Yolu’nda, bu kutlu anlamlı fikri yürüyerek anmaya ve yâd etmeye çalıştık.

Biz İzmirliler olarak Cumhuriyetimize, devrimlerine ve vatanımıza daima büyük bir sevgi ve gönül bağı ile bağlıyız. Bir kez daha büyük lider Mustafa Kemal Atatürk’ü ve tüm mücadele arkadaşlarını rahmetle ve minnetle anıyorum. Atalarımızın bize emanet ettiği değerlere sonsuza kadar sahip çıkacak ve yaşatacağız. Kurtuluş Savaşı'nın son safhasının ilk adımlarını hep birlikte Şuhut'tan atmıştık. Her adımda, ülkemizin ne büyük fedakârlıklarla, azimle ve cesaretle kurulduğunu her zaman hatırladık. Bugün, Kurtuluş Savaşı'nın zaferden önceki son durağı olan bu önemli yerdeyiz. Mustafa Kemal Paşa'nın buraya geldiğinde ayaklarının altında uzanan İzmir'i ilk gördüğü yer olan Belkahve'deyiz. Atamız her zaman bu şehre farklı bir gönül gözüyle, sevgiyle bakmıştır. Tam bu noktada, 9 Eylül'den bir gün önce ‘Bu şehre bir şey olacak diye çok korktum’ sözlerini sarf etmiştir”.

Buca’da istiklal yolu oluşturdular

Daha sonra, Buca Belediyesi İzcilik ve Doğa Sporları Merkezi’nde misafir edilen gençler, Buca’nın tarihi sokaklarıyla ünlü Dumlupınar Mahallesi’ni gezdi. Zübeyde Hanım Anıt Mezarı’nı da ziyaret eden Şuhutlu gençler, Şirinyer Atapark’ta ağaç dikimi gerçekleştirdi. Gençler, diktikleri ağaçlara verdikleri “Buca Cumhuriyet Çınarı”, “Anıtkaya”, “Dinar” gibi anlamlı isimlerle İstiklal Yolu oluşturdu.

Kaynak: BÜLTEN