YAĞIZ BARUT - Geçtiğimiz dönem Menderes Belediye Başkanı seçilen CHP’li Mustafa Kayalar, 2022 yılının temmuz ayında rüşvet ve görevi ihmal suçlamalarıyla gözaltına alınmış ve ardından İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılmıştı.

Bunun ardından Belediye Meclisi içinde seçim yapılarak 2022’den 2024 yılına kadar Başkan Kayalar’ın yerine CHP’li Erkan Özkan başkanvekilliğini yürütmüştü.

Dün İzmir Bölge Adliye Mahkemesi, Başkan Kayalar’ın rüşvet alma suçunu işlemediğine, görevini ihmal etmediğine karar verdi ve tüm suçlamalardan beraatine hükmetti.

İtibarımızı geri aldık

Mustafa Kayalar ise İz Gazete’ye yaptığı açıklamalarda kumpasın çökmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kayalar, “Biz bu kararla itibarımızı geri aldık. Aslında bana yapılan haksızlık, tüm Menderes halkına yapıldı, çünkü onların iradesi yok sayıldı. İki yıl belediye başkansız bırakıldı. Bu kumpasın amacı, bizi itibarsız bırakıp Menderes’in tekrar AKP’ye geçmesini sağlamaktı. Ancak başaramadılar ve ilçemizi yine CHP kazandı. Bu yüzden içimizde bir sevinç var. Sağolsunlar Menderes halkı bize hep inandı. Ben de hep alnım açık gezdim. Ama bu beraat kararıyla da herkesin gözünde itibarımızı yeniden kazandık. Adaletin karşısında da aklandık” dedi.

Bilerek uzattılar

İçişleri Bakanlığı’nın görevden almasının bir cezalandırma aracına dönüştüğünü belirten Kayalar, “Ben mahkemeye çıkmadan görevden alındım. Hakkımda sadece soruşturma vardı. 12 ay boyunca da dava açılmadı. Bu süreyi seçimlere kadar bilerek uzattılar. Ama yine de Menderes’i kazanamadılar” ifadelerini kullandı.

Kumpas çöktü

Kayalar’ın avukatı olan ve aynı zamanda CHP İl Hukuk Komisyonu Başkanlığı görevini yürüten Av. Murat Aydın yaptığı açıklamada bir kumpasın daha çöktüğünü vurguladı. Aydın, “Bu beraat kararı; yargı eliyle halkın iradesini gasp etmeye çalışanlara, Menderes'i iki yıl başkansız bırakanlara yargı yoluyla verilmiş bir cevaptır. Bu dosya, baştan aşağı bir kumpastı ve baştan aşağı Menderes Belediye Başkanı'na görevini yaptırmayarak Menderes halkının iradesini yok etme amacına yönelik bir davaydı. Yargı eliyle yapılan bu kumpasa yargı cevap verdi ve Sayın Başkan hakkında beraate hükmetti. Bu kumpası kuranlara, bu iddiaların doğru olmadığını bildikleri halde doğruymuş gibi davrananlara buradan selam olsun." diye konuştu.

Pardon filmi ne anlatıyor?

Gerçek bir olaydan esinlenilerek Ferhan Şensoy tarafından senaryolaştırılan Pardon filminde, üç arkadaşın masumiyetleri en baştan bilinmesine rağmen yıllarca hapis yatmaları anlatılır. Filmin sonunda cezaevi müdürünün şahsında temsil edilen devlet, hayatlarından 6 yıl 3 ay çalınan vatandaşlarına “arada bir böyle yanlışlıkların olabildiğini" söyler ve "pardon" der.

Muhabir: YAĞIZ BARUT