İzmir'in müze kent görünümündeki köyü Birgi, UNESCO yolunda önemli bir adım attı. Birgi'de UNESCO Dünya Mirası kalıcı listesine hazırlık sürecinde önemli bir kilometre taşı olan Alan Yönetimi süreci başladı.
Ödemiş ilçesine bağlı olan Birgi köyü, antik çağlardan bu yana çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış bir köy. Birgi bu zamana kadar Frig Uygarlığı, Lydia uygarlığı, Pers Krallığı, Bergama Krallığı, Roma ve Bizans imparatorluğu uygarlıklarına ev sahipliği yaptı.
Aydınoğlu Beyliği'ne de başkentlik yapan köy, 1426 yılında ise Osmanlı hakimiyetine geçti.
Batı Anadolu'da kendini korumayı başarabilmiş tek kent olan Birgi, kendine has mimari dokusuyla, camileriyle, cumbalı evleri ile, türbeleriyle, hamamları, medreseleri, çeşmeleri ile adete bir açık hava müzesi konumunda.
Birgi sokaklarında gezerken, tarihin büyüsüne kapılacak, geçmişi iliklerinize kadar hissedeceksiniz. Evlerin dokusu, tarihin zenginliği sizleri büyülecek.
Birgi bu tarihi özelliği nedeniyle tamamı koruma altında olan bir köy.
2022 yılında dünyanın en iyi 32 turizm köyü listesine de girmeyi başaran köy, şimdilerde ise UNESCO yolunda adım atıyor. UNESCO Dünya Mirası Geçici listesinde yer alan Birgi'de UNESCO Dünya Mirası kalıcı listesine hazırlık sürecinde önemli bir kilometre taşı olan Alan Yönetimi süreci başladı.
Köyün mistik sokaklarında karşımıza çıkan ve Aydınoğulları beyliğinin de simgesi olan “güneş ve selvi” Birgi köyü için tarihi bir öneme sahiptir. Bu motif muhtemelen doğumu ve ölümü simgelemektedir.
5000 yıllık bir geçmişe sahip olan Birgi, tarihi yapıları ile de dikkat çeker.
Birgi'de gezilecek yerler
-Çakırağa Konağı (18. yüzyıl)
-Aydınoğlu Mehmet Bey Camii (14. yüzyıl)[7]
-Aydınoğlu Hamamı (14. yüzyıl)
-İmam-ı Birgivi Türbesi (16. yüzyıl)
-Sandıkoğlu Konağı (19. yüzyıl)
-Birgivi Mehmet Efendi Medresesi (16. yüzyıl)
-Karaoğlu Camii (18. yüzyıl)
-Birgi Surları
-Demiri Mağaza (16. yüzyıl)
-Küp Uçuran (12. yüzyıl)
-Ümmü Sultan Türbesi (14. yüzyıl)[7]
-Gazi Umur Bey Heykeli
-Kerim Ağa Konağı (18. Yüzyıl)
Dizi ve filmlere ev sahipliği yaptı
Birgi köyü aynı zamanda sevilen dizilere ve filmlere ev sahipliği yapmış bir köy. Tatar Ramazan, Yeşil Deniz, Unutursam Fısılda, Görevimiz Tatil filminin bazı sahneleri bu köyde çekildi.