Tarihe merak duyuyorsanız İzmir'in Dikili ilçesinde yer alan Çandarlı Kalesi'ni mutlaka ziyaret etmelisiniz. Girişinin ücretsiz olduğu Çandarlı Kalesi bütün heybetiyle ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. İşte Çandarlı kalesi hakkında bilmeniz gerekenler...

Tarihi milattan öncesine dayanan Çandarlı Kalesi 

Cenevizliler tarafından 14. yüzyılda bugünkü görünümüne kavuşturulan Çandarlı Kalesi, İzmir'in Dikili ilçesinde yer almaktadır. Aslen milattan önce 6. yüzyılda Pitane'yi koruma amacıyla inşa edilen kale, Osmanlı döneminde 2. Murat zamanında fethedilip 15. yüzyılda Sadrazam Çandarlı Halil Paşa tarafından restore edilmiştir. Türkiye'nin en iyi korunmuş kalelerinden biri olan Çandarlı Kalesi, denizle çevrili bir yarımadada, doğu-batı yönünde eğimli kayalık bir zeminde yer alır. Aynı zamanda kalenin girişi ücretsizdir. Arkeolojik kazılarda Bizans sarnıcı ve çeşitli duvar kalıntıları bulunmuştur. Cenevizliler döneminde yapılan Çandarlı Kalesi, hem saldırıların önelenmesi hem de devletin kendi gücünü göstermesi amacıyla yapılmıştır. Bu nedenle Çandarlı Kalesi, stratejik önemi ve görkemli yapısıyla dikkat çeker.

Çandarlı Kalesi'nin önemi

İzmir'in Dikili ilçesinde bağlı Çandarlı Mahallesi'nde yer alan Çandarlı Kalesi, tarihi ve mimarisiyle İzmir’in  önemli tarihi yapılarındandır. İnşa tarihi tam olarak bilinmesede Çandarlı Kalesi,14. yüzyılda Cenevizliler tarafından restore edilmiştir. 15. yüzyılda Sadrazam Çandarlı Halil Paşa'nın emriyle yeniden inşa edilen kale, 2009'da başlatılan son restorasyon çalışmalarıyla 2014 yılında tamamlanmıştır. Çandarlı Kalesi’ni, UNESCO 2013 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi'ne eklemiştir. Çandarlı Kalesi, giriş kapısında bulunan ve bazı bölümleri silinen kitabesinde Fetih Suresi'nden ayetler içermektedir. Aynı zamanda Çandarlı Kalesi, 2013 yılında "Ceneviz Ticaret Yolu'nda Akdeniz'den Karadeniz'e kadar Kale ve Surlu Yerleşimleri" adıyla UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilmiştir.

Çandarlı Kalesi giriş ücreti

Tarihi dokusunun yanı sıra manzarasıyla büyüleyen Çandarlı Kalesi, hergün 14.00-17.30 saatleri arasında ziyarete açıktır. Aynı zamanda Çandarlı Kalesi’ne giriş ücreti bulunmamaktadır. 

Çandarlı Kalesi nerede?

İzmir'in Dikili ilçesine bağlı Çandarlı Mahallesi'nde yer alan Çandarlı Kalesi, tüm görkemiyle ziyaretçilerini bekliyor.

Çandarlı Kalesi'ne nasıl gidilir?

İzmir’in Dikili ilçesinde bulunan Çandarlı Kalesi'ne ulaşım oldukça kolaydır. Özel araçla gitmek isteyenler, O-30 otoyolunu kullanabilirler. Toplu taşıma tercih edenler için ise Çandarlı-Dikili minibüs seferleri mevcuttur. Aşağıdaki konum bilgilerinden kendinize özel ulaşım yolunu oluşturabilirsiniz;

Kaynak: Haber Merkezi